NAUFRAGIU ÎN ITALIA: Înregistrarea convorbirii între căpitănie și comandantul care părăsise nava Concordia

Redactor:
Laura Holban
NAUFRAGIU ÎN ITALIA: Înregistrarea convorbirii între căpitănie și comandantul care părăsise nava Concordia
Acuzațiile aduse căpitanului vasului care a naufragiat în Italia, Francesco Schettino, se agravează după ce s-a făcut publică o înregistrare audio a unei conversații dintre comandant și un ofițer din căpitania Livorno

Acuzațiile aduse căpitanului vasului care a naufragiat în Italia, Francesco Schettino, se agravează după ce s-a făcut publică o înregistrare audio a unei conversații dintre comandant și un ofițer din căpitania Livorno care a coordonat operațiunile de salvare. Potrivit transcriptului publicat de agenția de știri italiană Ansa, căpitanul a refuzat să se mai întoarcă la bordul navei să ajute la evacuarea pasagerilor, notează Le Figaro.

La ora 01:46 , când sute de oameni încă aveau nevoie de ajutor, un ofițer din port i-a cerut căpitanului să se întoarcă și să coordoneze evacuarea pasagerilor. „Trebuie să vă întoarceți la proră, să coordonați operațiunile de salvare și de evacuare. Trebuie să ne spuneți câți pasageri au mai rămas la bord, câți bărbați, câți copii, câte femei, numărul exact al fiecăreia dintre aceste categorii”, spune acesta potrivit înregistrării salvate în una dintre cutiile negre ale navei.

„Ce faceți, ați abandonat operațiunile de salvare?”, a continuat ofițerul să-l chestioneze pe comandant care, potrivit înregistrării, declara că se află la bord. „Comandante, este un ordin, eu sunt la conducere acum, dumneavoastră ați declarat că abandonați nava, acum trebuie să vă îndreptați spre proră și să coordonați operațiunea de salvare”, îi comunică ofițerul, menționând că situația este deja complicată și că există deja morți.

În timpul unui alt apel, înregistrat în jurul orei 00.42 , comandantul s-a dat de gol vorbind cu membrii echipajului. „Nu mai putem urca la bord deoarece nava se răstoarnă”, a spus el. Cu toate acestea când a fost a fost întrebat dacă a părăsit cumva nava, el a răspuns foarte prompt că „nu, nu, evident că nu”.

Potrivit unor martori însă, Francesco Schettino se afla deja pe uscat, probabil chiar dinainte de miezul nopții, din jurul orei 11:40.

Inchide