Nepotul lui Stalin dă în judecată Parlamentul rus pentru o rezoluție privind masacrul de la Katin

Redactor:
Ioana Erdei
Nepotul lui Stalin dă în judecată Parlamentul rus pentru o rezoluție privind masacrul de la Katin
Nepotul lui Iosif Stalin, Ievgheni Giugașvili, dă în judecată Parlamentul rus pentru "defăimarea onoarei" bunicului său, după ce Legislativul a adoptat o rezoluție care-l învinovățește pe fostul dictator sovietic pentru masacrul de la Katin, din 1940, relatează site-ul postului Radio Polonia.

Nepotul lui Iosif Stalin, Ievgheni Giugașvili, dă în judecatăParlamentul rus pentru „defăimarea onoarei” bunicului său, după ceLegislativul a adoptat o rezoluție care-l învinovățește pe fostuldictator sovietic pentru masacrul de la Katin, din 1940, relateazăsite-ul postului Radio Polonia.

Potrivit Partidului Comunist din Rusia, Giugașvili a declanșatun proces la Curtea Supremă, vineri. „În datele rezoluției sepretinde că bunicul meu, Iosif Visarionovici Stalin, este vinovatde masacrul de la Katin (un lucru) care nu corespunde realității șicare murdărește onoarea și demnitatea bunicului meu”, afirmăIevgheni Giugașvili, în vârstă de 73 de ani. El susține cădocumentele care pretind să arate că Stalin a ordonat crimele de laKatin au fost „fabricate” și că naziștii sunt cei care i-aumasacrat pe polonezi, idee susținută de propaganda sovietică pânăîn 1990.

Nepotul lui Stalin cere, totodată, despăgubiri în valoare de 100de milioane de ruble (3,25 de milioane de dolari), care să fieplătite de toți cei 342 de parlamentari ce au votat rezoluția încare se afirmă că masacrarea, la Katin, a peste 20.000 de ofițeripolonezi a fost ordonată de Stalin și a fost o tragedie „atâtpentru Polonia, cât și pentru Rusia”. „Materialul publicat, carearată că masacrul de la Katin a fost comis din ordinul direct allui Stalin și altor lideri sovietici, a fost păstrat în arhivelesecrete mulți ani”, se arată, în schimb, în rezoluția Dumei deStat, adoptată la 26 noiembrie.

Această acțiune face parte dintr-o serie de afirmații aleautorităților contra memoriei lui Stalin, în Rusia. Președintelerus, Dmitri Medvedev, a declarat, în octombrie, că amploarearepresiunii sub regimul lui Stalin este imposibil de imaginat,fiind eliminate grupuri întregi de oameni. El a avertizat, deasemenea, contra falsificării istoriei din „epoca lui Stalin”.

Nu este pentru prima dată când Ievgheni Giugașvili ia apărareareputației fostului dictator în justiție. Anul trecut, el a dat înjudecată publicația rusă Novaia Gazeta, după ce aceasta a scrisdespre documente secrete declasificate, purtând semnătura luiStalin, care ordonau execuții ale unor cetățeni sovietici.

După ce a pierdut acest caz, el a dat în judecată, în martie,postul de radio Ecoul Moscovei, căruia îi cere despăgubiri învaloare de 330.000 de dolari, pentru că a afirmat că Stalin aaprobat execuția unor copii de 12 ani, în anii ’30.

Valentin Vidu, [email protected]

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Pe cine vor vota bucureștenii la alegerile parlamentare. Acum e oficial
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Dezastru pentru românii cu aceste conturi și carduri bancare. Li se blochează banii chiar acum
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine sunt miliardarii necunoscuţi ai lumii. Au averi fabuloase, de care aproape nimeni nu ştie,...
Inchide