Noi probleme pentru Boris Johnson: Președintele Camerei Comunelor vrea să îl împiedice pe premierul britanic să producă un Brexit fără acord

Noi probleme pentru Boris Johnson: Președintele Camerei Comunelor vrea să îl împiedice pe premierul britanic să producă un Brexit fără acord
John Bercow, președintele Camerei Comunelor, a afirmat miercuri că va face tot ce este posibil din punct de vedere procedural pentru a bloca o eventuală tentativă a premierului Boris Johnson de a suspenda Parlamentul pentru a obține ieșirea Marii Britanii din UE fără niciun acord Brexit.

„Un lucru la care țin foarte mult este să existe poziția Camerei Comunelor”, a afirmat John Bercow, citat de cotidianul The Telegraph și de site-ul Axios.com.

„Dacă va exista vreo tentativă de a evita (…) sau de a suspenda Parlamentul, este ceva inacceptabil pentru mine și voi lupta cu toată forța pentru a evita o astfel de situație. Nu putem avea o situație în care Parlamentul să fie suspendat, suntem o societate democratică”, a declarat John Bercow.

Noul premier Boris Johnson s-a angajat să retragă Marea Britanie din Uniunea Europeană pe 31 octombrie „prin orice mijloace necesare”, în pofida avertismentelor specialiștilor asupra efectelor grave asupra economiei britanice. Boris Johnson a sugerat astfel că ar putea suspenda Parlamentul pentru a opri adoptarea unei legi care să interzică producerea unui Brexit fără acord sau convocarea unui nou referendum privind apartenența Marii Britanii la UE.

Dominic Cummings, consilier special al premierului Boris Johnson, a semnalat că nu vor fi convocate alegeri parlamentare anticipate înainte de data de 1 noiembrie.

Noul prim-ministru britanic a adoptat o abordare dură față de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul și afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

 

Inchide