Noul președinte al Republicii Moldova: Eu vorbesc limba română. Dar în Constituție scrie «moldovenească»

Noul președinte al Republicii Moldova: Eu vorbesc limba română. Dar în Constituție scrie «moldovenească»
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 23/04/2012, 20:47

Noul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat luni că vorbește limba română dar, din punct de vedere legal, limba oficială este cea „moldovenească”, adăugând că politicienii sunt cei care creează artificial conflicte etnice, relatează PRO TV Chișinău.

„Eu vorbesc limba română. Dar eu sunt jurist, iar în Constituție scrie «moldovenească». Academia spune că vorbim româna, dar legile ne spun că vorbim limba de stat, moldoveneasca”, a declarat președintele în cadrul emisiunii În Profunzime.

„Este o problemă artificială, cu antiromânismul, antirusismul. Le fac oamenii cointeresați, le fac oamenii care au dividende politice. Asta se întâmplă în orașe mai mari. Duceți-vă în sate, acolo oamenii trăiesc foarte bine, diferite etnii. Nu sunt conflicte pe motive etnice. Înseamnă că se poate. Dar la noi sunt forțe care le dirijează. Noi trebuie să ne gândim la țara noastră și să ne mândrim că suntem cetățenii acestei țări”, a adăugat șeful statului.

Totodată, președintele susține că se va ajunge la și etapa în care cetățenii vor cunoaște adevărul științific. „Eu cred că vom ajunge la situația în care cetățenii să cunoască adevărul, deocamdată avem minciuna. Vin politicienii cu minciuna și oamenii acceptă. Ei folosesc această tactică pentru a lua mai multe voturi”, a explicat Nicolae Timofti.

Secretele președintelui Timofti

Noul șef de stat a povestit și că, în ziua învestiturii, nu a reușit să mănânce nimic și nici să doarmă. „Vă spun un secret: n-am luat o gură de șampanie, n-am pus gura pe mâncare. Așa era starea mea, au venit oamenii la ceremonie și dacă pe om îl lași fără atenția cuvenită, nu e frumos. Eu sunt foarte răbdător. Am băut primul pahar de vin a doua zi”, a afirmat Timofti.

El a declarat, de asemenea, că vor exista modificări în regimul său zilnic pentru că nu se poate obișnui cu gărzile de corp. „În acest sens, vor fi schimbări. Eu le simt deja. Eu sunt un om liber. Mă simt foarte incomod când vin oamenii de pază, când vin oamenii de la pază, te iau, te conduc până la mașină. Mă simt incomod față de vecini. De aceea mi s-a propus să trăiesc temporar la Condrița. Am acceptat pentru început, dar am de gând să mă întorc înapoi, poate mă vor înțelege vecinii. Nu mă pot deprinde să parcurg așa distanță. Membrii familiei pot cere, dar n-au cerut pază”, a precizat Nicolae Timofti.

„Am acceptat pentru că am înțeles că voi fi susținut, dar nu condus”, a declarat el, referindu-se la propunerea de a fi șef al statului. În plus, el a declarat că își va alege singur consilierii și că AIE nu se va implica în formarea echipei sale.

Totodată, Nicolae Timofti susține că nu exclude posibilitatea ca liderii AIE să încerce să îl subordoneze. „Voi analiza, este acceptabil ceea ce se propune sau nu. Dacă vor fi lucruri care trec de competența mea nu voi accepta”, declară Timofti.

Fostul președinte al CSM susține că și consilierii săi vor face parte din același domeniu ca și el, adică vor fi juriști. „Am primit propunerea pe neașteptate și eu nu am echipă, nu am partid. Nu o să-mi fie ușor. Am colegi, am făcut deja propuneri”, a explicat șeful statului.

„Este prerogativa președintelui și liderii AIE mi-au promis că ei nu se vor implica în formarea echipei mele”, a adăugat acesta.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Aşa iau foc maşinile în mers! Cu ce greşesc şoferii, de fapt
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Ce trebuie să știi dacă ai poliță RCA emisă de City Insurance. Recomandarea specialiștilor din...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
O aplicație de mesagerie foarte populară devine „noul dark web”. E uşor de folosit şi...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
WhatsApp se transformă, din nou: schimbarea care te ajută să găsești ceea ce cauți
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Șocul anului despre PFIZER! Tocmai L-AU RETRAS de pe piață. Au găsit agenți CANCERIGENI
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....