Nu e banc! Pirații somalezi au atacat, dintr-o regretabilă eroare, o navă de război olandeză

Redactor:
Bogdan Munteanu
Nu e banc! Pirații somalezi au atacat, dintr-o regretabilă eroare, o navă de război olandeză
Îndrăzneala piraților somalezi de a încerca să captureze orice navă, pentru care să ceară apoi recompense de milioane de dolari, nu mai are nicio limită. Cu doar două șalupe (rapide, dar destul de șubrede) ai au cutezat să atace, miercuri, o fregată olandeză care patrula în Oceanul Indian, a anunțat comandamentul Misiunii navale europene (EU NAVFOR).

Îndrăzneala piraților somalezi de a încerca să captureze oricenavă, pentru care să ceară apoi recompense de milioane de dolari,nu mai are nicio limită. Cu doar două șalupe (rapide, dar destul deșubrede) ai au cutezat să atace, miercuri, o fregată olandeză carepatrula în Oceanul Indian, a anunțat comandamentul Misiunii navaleeuropene (EU NAVFOR).

La vreo 400 km sud-vest de arhipelagul Seychelles, pirații auvăzut în vasul Tromp o „pradă bună” și au deschis focul asupra ei.Bandiții nu s-au descurajat nici când au văzut că li se răspunde cufoc, căci tot mai multe nave comerciale care traversează acele apelinternaționale s-au înarmat.

De-abia când tirul a devenit mai intens, iar Tromp a pornit înurmărire, pirații și-au dat seama de eroarea făcută. În scurtăvreme, olandezii au preluat controlul celor două mici ambarcațiunide atac și au confiscat toate armele, muniția și scările (folositepentru a se urca la bordul navelor capturate) pe care pirații nureușiseră ei însiși să le arunce în mare.

După aceste momente tensionate, o plăcută surpriză aveau să-iaștepte pe cei 13 pirați capturați. Deși navele de asalt le-au fostdistruse, ei au fost puși în altă barcă și echipajul olandez s-aasigurat că au destulă hrană și apă, dar și combustibil, pentru aajunge cu bine în Seychelles.

Marinarii europeni, „legați la mâini”

Aceasta s-a întâmplat pentru că marinarii din EU NAVFOR nu audreptul să-i aresteze pe pirați, câtă vreme nu au fost clarificateaspectele juridice privind cine ar avea dreptul să-i judece. Pe dealtă parte, este exclus și ca vreun stat UE ori vreun stat-victimăa acțiunii de piraterie să vrea să-i primească în închisori.

Doar în rare cazuri, Somalia și Kenya au acceptat primirea sprejudecare – sau „răscumpărare” de către bandele de pirați – a unorrăufăcători. Majoritatea (340 în 2009) au fost eliberați. Astfel,pe lângă cei 13, alți nouă pirați capturați de Marina Olandeză, laînceputul săptămânii, au fost trimiși (în bărci lipsite de arme,dar nu și de mijloace de subzistență) către coastele somaleze.

În ultimele două săptămâni, EU NAVFOR a pus capăt la 11 atacuri,dar fără a-i putea reține pe captivi. Marina suedeză a eliberatalți zece. Mai duri s-au dovedit francezii, a căror fregată Nivôsea înregistrat cea mai spectaculoasă captură din istoria EN NAVFOR,chiar în această lună.

Francezii au capturat 35 de pirați și patru „nave-mamă” (de undeșalupele rapide lansează atacurile și se realimentează). Ceireținuți au fost duși, inițial, în fosta colonie franceză Djibouti.Dintre ei, 11 au ajuns, pe calea aerului, în Seychelles, undeautoritățile au acceptată să-i judece.

Două milioane USD – valoarea medie arecompenselor

Recompensa medie încasată de pirații din Oceanul Indian înultimii ani s-a situat la două milioane USD. Ei au încasat și șaptemilioane, ba chiar au solicitat 15 milioane – pentru nava AsianGlory, cu doi marinari români la bord. În 2009, au existat 406 actede piraterie maritimă, cu 38% mai multe decât în 2008, potrivitBiroului Maritim Internațional.

Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
EXCLUSIV. Bărbatul celebru de pe lista neagră a SPP-ului. Ce se întâmplă cu el la...
Rezultate parţiale BEC de la ALEGERI LOCALE 2020 | Primăria Sectorului 1 se joacă la...
Secția de votare cu prezență de 0% la urne
Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
În timpul unei SCUFUNDĂRI, o tânără a făcut o descoperire ȘOCANTĂ pe fundul mării. „Cum...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Ultima oră: Nicușor Dan, procente în scădere. Mai are vreo șansă Firea?
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide