Nu e banc! Pirații somalezi au atacat, dintr-o regretabilă eroare, o navă de război olandeză

Redactor:
Bogdan Munteanu
Nu e banc! Pirații somalezi au atacat, dintr-o regretabilă eroare, o navă de război olandeză
Îndrăzneala piraților somalezi de a încerca să captureze orice navă, pentru care să ceară apoi recompense de milioane de dolari, nu mai are nicio limită. Cu doar două șalupe (rapide, dar destul de șubrede) ai au cutezat să atace, miercuri, o fregată olandeză care patrula în Oceanul Indian, a anunțat comandamentul Misiunii navale europene (EU NAVFOR).

Îndrăzneala piraților somalezi de a încerca să captureze oricenavă, pentru care să ceară apoi recompense de milioane de dolari,nu mai are nicio limită. Cu doar două șalupe (rapide, dar destul deșubrede) ai au cutezat să atace, miercuri, o fregată olandeză carepatrula în Oceanul Indian, a anunțat comandamentul Misiunii navaleeuropene (EU NAVFOR).

La vreo 400 km sud-vest de arhipelagul Seychelles, pirații auvăzut în vasul Tromp o „pradă bună” și au deschis focul asupra ei.Bandiții nu s-au descurajat nici când au văzut că li se răspunde cufoc, căci tot mai multe nave comerciale care traversează acele apelinternaționale s-au înarmat.

De-abia când tirul a devenit mai intens, iar Tromp a pornit înurmărire, pirații și-au dat seama de eroarea făcută. În scurtăvreme, olandezii au preluat controlul celor două mici ambarcațiunide atac și au confiscat toate armele, muniția și scările (folositepentru a se urca la bordul navelor capturate) pe care pirații nureușiseră ei însiși să le arunce în mare.

După aceste momente tensionate, o plăcută surpriză aveau să-iaștepte pe cei 13 pirați capturați. Deși navele de asalt le-au fostdistruse, ei au fost puși în altă barcă și echipajul olandez s-aasigurat că au destulă hrană și apă, dar și combustibil, pentru aajunge cu bine în Seychelles.

Marinarii europeni, „legați la mâini”

Aceasta s-a întâmplat pentru că marinarii din EU NAVFOR nu audreptul să-i aresteze pe pirați, câtă vreme nu au fost clarificateaspectele juridice privind cine ar avea dreptul să-i judece. Pe dealtă parte, este exclus și ca vreun stat UE ori vreun stat-victimăa acțiunii de piraterie să vrea să-i primească în închisori.

Doar în rare cazuri, Somalia și Kenya au acceptat primirea sprejudecare – sau „răscumpărare” de către bandele de pirați – a unorrăufăcători. Majoritatea (340 în 2009) au fost eliberați. Astfel,pe lângă cei 13, alți nouă pirați capturați de Marina Olandeză, laînceputul săptămânii, au fost trimiși (în bărci lipsite de arme,dar nu și de mijloace de subzistență) către coastele somaleze.

În ultimele două săptămâni, EU NAVFOR a pus capăt la 11 atacuri,dar fără a-i putea reține pe captivi. Marina suedeză a eliberatalți zece. Mai duri s-au dovedit francezii, a căror fregată Nivôsea înregistrat cea mai spectaculoasă captură din istoria EN NAVFOR,chiar în această lună.

Francezii au capturat 35 de pirați și patru „nave-mamă” (de undeșalupele rapide lansează atacurile și se realimentează). Ceireținuți au fost duși, inițial, în fosta colonie franceză Djibouti.Dintre ei, 11 au ajuns, pe calea aerului, în Seychelles, undeautoritățile au acceptată să-i judece.

Două milioane USD – valoarea medie arecompenselor

Recompensa medie încasată de pirații din Oceanul Indian înultimii ani s-a situat la două milioane USD. Ei au încasat și șaptemilioane, ba chiar au solicitat 15 milioane – pentru nava AsianGlory, cu doi marinari români la bord. În 2009, au existat 406 actede piraterie maritimă, cu 38% mai multe decât în 2008, potrivitBiroului Maritim Internațional.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Doliu uriaș în România! Este prima vedetă mare ucisă de COVID
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
Tratamentul secret pe care îl iau medicii pentru a se imuniza. Medicamentele banale pe care...
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
„Hunter-Gate”: Un partener al lui fiului lui Biden va preda FBI înregistrările afacerilor sale. România,...
Ultimul mesaj al cântărețului român aflat la Terapie Intensivă, în stare gravă: 'În cele din...
Are 72 de ani, dar e cuplat cu o studentă. Declarații din dormitorul lor: Să...
Mărturisirile INCENDIARE ale adevăratei Liudmila Ignatenko, femeia care a SUPRAVIEŢUIT Cernobîlului. ''Este o ÎNŞELĂTORIE''
Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide