Nu e banc! Pirații somalezi au atacat, dintr-o regretabilă eroare, o navă de război olandeză

Nu e banc! Pirații somalezi au atacat, dintr-o regretabilă eroare, o navă de război olandeză
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 03/02/2014, 06:47

Îndrăzneala piraților somalezi de a încerca să captureze oricenavă, pentru care să ceară apoi recompense de milioane de dolari,nu mai are nicio limită. Cu doar două șalupe (rapide, dar destul deșubrede) ai au cutezat să atace, miercuri, o fregată olandeză carepatrula în Oceanul Indian, a anunțat comandamentul Misiunii navaleeuropene (EU NAVFOR).

La vreo 400 km sud-vest de arhipelagul Seychelles, pirații auvăzut în vasul Tromp o „pradă bună” și au deschis focul asupra ei.Bandiții nu s-au descurajat nici când au văzut că li se răspunde cufoc, căci tot mai multe nave comerciale care traversează acele apelinternaționale s-au înarmat.

De-abia când tirul a devenit mai intens, iar Tromp a pornit înurmărire, pirații și-au dat seama de eroarea făcută. În scurtăvreme, olandezii au preluat controlul celor două mici ambarcațiunide atac și au confiscat toate armele, muniția și scările (folositepentru a se urca la bordul navelor capturate) pe care pirații nureușiseră ei însiși să le arunce în mare.

După aceste momente tensionate, o plăcută surpriză aveau să-iaștepte pe cei 13 pirați capturați. Deși navele de asalt le-au fostdistruse, ei au fost puși în altă barcă și echipajul olandez s-aasigurat că au destulă hrană și apă, dar și combustibil, pentru aajunge cu bine în Seychelles.

Marinarii europeni, „legați la mâini”

Aceasta s-a întâmplat pentru că marinarii din EU NAVFOR nu audreptul să-i aresteze pe pirați, câtă vreme nu au fost clarificateaspectele juridice privind cine ar avea dreptul să-i judece. Pe dealtă parte, este exclus și ca vreun stat UE ori vreun stat-victimăa acțiunii de piraterie să vrea să-i primească în închisori.

Doar în rare cazuri, Somalia și Kenya au acceptat primirea sprejudecare – sau „răscumpărare” de către bandele de pirați – a unorrăufăcători. Majoritatea (340 în 2009) au fost eliberați. Astfel,pe lângă cei 13, alți nouă pirați capturați de Marina Olandeză, laînceputul săptămânii, au fost trimiși (în bărci lipsite de arme,dar nu și de mijloace de subzistență) către coastele somaleze.

În ultimele două săptămâni, EU NAVFOR a pus capăt la 11 atacuri,dar fără a-i putea reține pe captivi. Marina suedeză a eliberatalți zece. Mai duri s-au dovedit francezii, a căror fregată Nivôsea înregistrat cea mai spectaculoasă captură din istoria EN NAVFOR,chiar în această lună.

Francezii au capturat 35 de pirați și patru „nave-mamă” (de undeșalupele rapide lansează atacurile și se realimentează). Ceireținuți au fost duși, inițial, în fosta colonie franceză Djibouti.Dintre ei, 11 au ajuns, pe calea aerului, în Seychelles, undeautoritățile au acceptată să-i judece.

Două milioane USD – valoarea medie arecompenselor

Recompensa medie încasată de pirații din Oceanul Indian înultimii ani s-a situat la două milioane USD. Ei au încasat și șaptemilioane, ba chiar au solicitat 15 milioane – pentru nava AsianGlory, cu doi marinari români la bord. În 2009, au existat 406 actede piraterie maritimă, cu 38% mai multe decât în 2008, potrivitBiroului Maritim Internațional.

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Un AN de PUȘCĂRIE, după ce a AGRESAT doi POLIŢIŞTI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Panică la nivel mondial! Nenorocirea care s-ar putea întâmpla pe 27 decembrie. S-a anunțat acum
Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...