Nu e banc! Pirații somalezi au atacat, dintr-o regretabilă eroare, o navă de război olandeză

Redactor:
Bogdan Munteanu
Nu e banc! Pirații somalezi au atacat, dintr-o regretabilă eroare, o navă de război olandeză
Îndrăzneala piraților somalezi de a încerca să captureze orice navă, pentru care să ceară apoi recompense de milioane de dolari, nu mai are nicio limită. Cu doar două șalupe (rapide, dar destul de șubrede) ai au cutezat să atace, miercuri, o fregată olandeză care patrula în Oceanul Indian, a anunțat comandamentul Misiunii navale europene (EU NAVFOR).

Îndrăzneala piraților somalezi de a încerca să captureze oricenavă, pentru care să ceară apoi recompense de milioane de dolari,nu mai are nicio limită. Cu doar două șalupe (rapide, dar destul deșubrede) ai au cutezat să atace, miercuri, o fregată olandeză carepatrula în Oceanul Indian, a anunțat comandamentul Misiunii navaleeuropene (EU NAVFOR).

La vreo 400 km sud-vest de arhipelagul Seychelles, pirații auvăzut în vasul Tromp o „pradă bună” și au deschis focul asupra ei.Bandiții nu s-au descurajat nici când au văzut că li se răspunde cufoc, căci tot mai multe nave comerciale care traversează acele apelinternaționale s-au înarmat.

De-abia când tirul a devenit mai intens, iar Tromp a pornit înurmărire, pirații și-au dat seama de eroarea făcută. În scurtăvreme, olandezii au preluat controlul celor două mici ambarcațiunide atac și au confiscat toate armele, muniția și scările (folositepentru a se urca la bordul navelor capturate) pe care pirații nureușiseră ei însiși să le arunce în mare.

După aceste momente tensionate, o plăcută surpriză aveau să-iaștepte pe cei 13 pirați capturați. Deși navele de asalt le-au fostdistruse, ei au fost puși în altă barcă și echipajul olandez s-aasigurat că au destulă hrană și apă, dar și combustibil, pentru aajunge cu bine în Seychelles.

Marinarii europeni, „legați la mâini”

Aceasta s-a întâmplat pentru că marinarii din EU NAVFOR nu audreptul să-i aresteze pe pirați, câtă vreme nu au fost clarificateaspectele juridice privind cine ar avea dreptul să-i judece. Pe dealtă parte, este exclus și ca vreun stat UE ori vreun stat-victimăa acțiunii de piraterie să vrea să-i primească în închisori.

Doar în rare cazuri, Somalia și Kenya au acceptat primirea sprejudecare – sau „răscumpărare” de către bandele de pirați – a unorrăufăcători. Majoritatea (340 în 2009) au fost eliberați. Astfel,pe lângă cei 13, alți nouă pirați capturați de Marina Olandeză, laînceputul săptămânii, au fost trimiși (în bărci lipsite de arme,dar nu și de mijloace de subzistență) către coastele somaleze.

În ultimele două săptămâni, EU NAVFOR a pus capăt la 11 atacuri,dar fără a-i putea reține pe captivi. Marina suedeză a eliberatalți zece. Mai duri s-au dovedit francezii, a căror fregată Nivôsea înregistrat cea mai spectaculoasă captură din istoria EN NAVFOR,chiar în această lună.

Francezii au capturat 35 de pirați și patru „nave-mamă” (de undeșalupele rapide lansează atacurile și se realimentează). Ceireținuți au fost duși, inițial, în fosta colonie franceză Djibouti.Dintre ei, 11 au ajuns, pe calea aerului, în Seychelles, undeautoritățile au acceptată să-i judece.

Două milioane USD – valoarea medie arecompenselor

Recompensa medie încasată de pirații din Oceanul Indian înultimii ani s-a situat la două milioane USD. Ei au încasat și șaptemilioane, ba chiar au solicitat 15 milioane – pentru nava AsianGlory, cu doi marinari români la bord. În 2009, au existat 406 actede piraterie maritimă, cu 38% mai multe decât în 2008, potrivitBiroului Maritim Internațional.

FOTO-ŞOC! Şi-a înşelat iubita însărcinată, cu o bombă sexy de doar 18 ani. Cum arată...
În sfârșit vești bune pentru români! Nimeni nu se aștepta la o asemenea minune
FOTO. Cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut Alexandra Stan! A lăsat la vedere...
Ce avere uriașă avea Sean Connery! Cine sunt cei doi moștenitori ai faimosului actor
România, sancțiune GRAVĂ dacă nu termină cu poluarea! Termenul pe care ni l-a dat Europa
VIDEO Ciocniri în centrul Barcelonei între protestatari şi poliţie în urma restricţiilor de circulaţie
Marea Britanie intră în carantină timp de o lună. Boris Jonhson: Nimeni nu își dorește...
În sfârșit vești bune pentru români! Nimeni nu se aștepta la o asemenea minune
A intrat în baie peste soție și a găsit-o așa! Ce făcea femeia? Nici n-a...
Sexul din spatele porţilor lagărului de la AUSCHWITZ era ”răsplata” naziştilor pentru deţinuţi. Existau, desigur,...
Secretul bine ascuns din vila Elenei Ceaușescu. Cum își teroriza angajații. Viclenia ei nu avea...
CARANTINĂ în România, din decembrie?! Vestea venită chiar în această seară
Klaus Iohannis, ANUNȚ ȘOC! Toți românii sunt vizați
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
„Suntem două mame cu trei copii.” Când banii câştigaţi în corporaţie nu au mai fost...
Top 3 cele mai pasionale zodii din horoscop. Sunt partenerii de viață ideali
Inchide