NYT: Cum ar fi fost torturați de CIA islamiștii, în centre secrete din întreaga lume, inclusiv România

NYT: Cum ar fi fost torturați de CIA islamiștii, în centre secrete din întreaga lume, inclusiv România
Publicat: 09/10/2016, 09:32

După ce au fost supuși tratamentelor agonizante în penitenciare secrete din numeroase țări ori practicilor coercitive din centrul militar pentru detenție de la Guantanamo Bay, mulți foști deținuți au dezvoltat probleme mentale persistente, conform unor documente medicale guvernamentale și unor foști medici civili și militari, scrie cotidianul The New York Times într-un material intitulat „Moștenirea lăsată de tortura americană asupra minților”.

Documentele atestă practicile la care au fost supuși suspecții de terorism în cadrul interogatoriilor efectuate de Agenția Centrală de Informații (CIA). „Bătăile, privarea de somn, amenințările și alte tactici brutale au generat probleme psihice persistente pentru foștii deținuți din centrele speciale ale CIA și de la Guantanamo”, notează autorii materialului din NYT, Matt Apuzzo, Sheri Fink și James Risen.

Cel puțin jumătate dintre cei 39 de suspecți deținuți în cadrul programului CIA de „extrădări extraordinare” și supuși „interogatoriilor speciale” – care includeau privarea de somn, stropirea cu apă aproape înghețată, lovirea de pereți și închiderea în cutii asemănătoare cu sicriele – manifestă probleme de natură psihiatrică precum sindrom de stres posttraumatic, paranoia, depresie sau stări de psihoză.

Alte sute de persoane transferate prin centrele secrete ale CIA sau deținute la Guantanamo – unde au fost supuse tehnicilor de izolare senzorială, segregării, amenințărilor cu câini ori altor tactici – prezintă afecțiuni psihice. Între timp, aproape toate aceste persoane au fost eliberate.

Potrivit NYT, un centru secret pentru detenție al CIA din București ar fi fost utilizat în perioada 2003-2006, unitatea similară din Polonia ar fi funcționat în anii 2002-2003, iar cea din Lituania, în 2005-2006. Centre similare ale CIA au funcționat în Afganistan și Thailanda. În plus, sute de suspecți de terorism au fost deținuți în penitenciarul militar american de la Guantanamo Bay, începând din anul 2002.

Unul dintre foștii deținuți interogați, Mohamed Ben Soud, a declarat că a fost supus tehnicii stropirii cu apă aproape înghețată. Inițial, a fost supus acestui tratament abuziv în închisoarea CIA din Kabul (Afganistan). Își amintește cum era introdus într-o folie de plastic, dezbrăcat, cu mâinile încătușate deasupra capului. I se turna apă foarte rece pe corp. După detenția în Afganistan, bărbatul, care acum are 47 de ani, a fost transferat în centre CIA din Thailanda, Polonia, România și Lituania.

La interogatorii, a spus în mod repetat că nu era inamic al Statelor Unite. Născut în Libia, fugise în Pakistan în anul 1991 și se alăturase unui grup islamist care încerca să înlăture Administrația Muammar Kadhafi, aflată la putere în acea perioadă la Tripoli. La interogatorii, a negat permanent că ar avea vreo legătură cu rețeaua teroristă Al-Qaida sau cu liderul de atunci al organizației, Osama ben Laden. În anul 2004, Mohamed Ben Soud a fost transferat de SUA în Libia, iar din anul 2011 este liber.

„Nu există niciun dubiu că aceste tehnici speciale de interogare au fost absolut incompatibile cu valorile americane, iar efectele generează provocări de durată pentru noi, ca țară, și pentru indivizii implicați”, a admis Ben Rhodes, adjunct al consilierului prezidențial american pentru Siguranța Națională.

Administrația SUA nu a evaluat efectele psihologice pe termen lung ale tehnicilor extraordinare de interogare care au fost aplicate în contextul combaterii terorismului. Întrebat despre consecințele psihice pe termen lung, un purtător de cuvânt al Pentagonului a transmis că deținuții au fost tratați uman și au avut acces la servicii medicale excelente. CIA a refuzat să facă vreun comentariu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Obligatoriu până pe 25 mai. Decizie pentru proprietarii de apartamente din România
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Imagini incendiare cu Celine Dion! Starul a apărut pe coperta Vogue France la bustul gol
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Coreea de Nord sfidează ONU și lansează mai multe rachete balistice