NYT: Cum ar fi fost torturați de CIA islamiștii, în centre secrete din întreaga lume, inclusiv România

Redactor:
Mihai Draghici
NYT: Cum ar fi fost torturați de CIA islamiștii, în centre secrete din întreaga lume, inclusiv România
Numeroși islamiști ce au fost deținuți la Guantanamo ori în cadrul programelor secrete ale SUA pentru interogarea suspecților de terorism au dezvoltat afecțiuni psihice, relatează ziarul The New York Times, fiind evocat și cazul unui penitenciar CIA din România, ce ar fi funcționat în perioada 2003-2006.

După ce au fost supuși tratamentelor agonizante în penitenciare secrete din numeroase țări ori practicilor coercitive din centrul militar pentru detenție de la Guantanamo Bay, mulți foști deținuți au dezvoltat probleme mentale persistente, conform unor documente medicale guvernamentale și unor foști medici civili și militari, scrie cotidianul The New York Times într-un material intitulat „Moștenirea lăsată de tortura americană asupra minților”.

Documentele atestă practicile la care au fost supuși suspecții de terorism în cadrul interogatoriilor efectuate de Agenția Centrală de Informații (CIA). „Bătăile, privarea de somn, amenințările și alte tactici brutale au generat probleme psihice persistente pentru foștii deținuți din centrele speciale ale CIA și de la Guantanamo”, notează autorii materialului din NYT, Matt Apuzzo, Sheri Fink și James Risen.

Cel puțin jumătate dintre cei 39 de suspecți deținuți în cadrul programului CIA de „extrădări extraordinare” și supuși „interogatoriilor speciale” – care includeau privarea de somn, stropirea cu apă aproape înghețată, lovirea de pereți și închiderea în cutii asemănătoare cu sicriele – manifestă probleme de natură psihiatrică precum sindrom de stres posttraumatic, paranoia, depresie sau stări de psihoză.

Alte sute de persoane transferate prin centrele secrete ale CIA sau deținute la Guantanamo – unde au fost supuse tehnicilor de izolare senzorială, segregării, amenințărilor cu câini ori altor tactici – prezintă afecțiuni psihice. Între timp, aproape toate aceste persoane au fost eliberate.

Potrivit NYT, un centru secret pentru detenție al CIA din București ar fi fost utilizat în perioada 2003-2006, unitatea similară din Polonia ar fi funcționat în anii 2002-2003, iar cea din Lituania, în 2005-2006. Centre similare ale CIA au funcționat în Afganistan și Thailanda. În plus, sute de suspecți de terorism au fost deținuți în penitenciarul militar american de la Guantanamo Bay, începând din anul 2002.

Unul dintre foștii deținuți interogați, Mohamed Ben Soud, a declarat că a fost supus tehnicii stropirii cu apă aproape înghețată. Inițial, a fost supus acestui tratament abuziv în închisoarea CIA din Kabul (Afganistan). Își amintește cum era introdus într-o folie de plastic, dezbrăcat, cu mâinile încătușate deasupra capului. I se turna apă foarte rece pe corp. După detenția în Afganistan, bărbatul, care acum are 47 de ani, a fost transferat în centre CIA din Thailanda, Polonia, România și Lituania.

La interogatorii, a spus în mod repetat că nu era inamic al Statelor Unite. Născut în Libia, fugise în Pakistan în anul 1991 și se alăturase unui grup islamist care încerca să înlăture Administrația Muammar Kadhafi, aflată la putere în acea perioadă la Tripoli. La interogatorii, a negat permanent că ar avea vreo legătură cu rețeaua teroristă Al-Qaida sau cu liderul de atunci al organizației, Osama ben Laden. În anul 2004, Mohamed Ben Soud a fost transferat de SUA în Libia, iar din anul 2011 este liber.

„Nu există niciun dubiu că aceste tehnici speciale de interogare au fost absolut incompatibile cu valorile americane, iar efectele generează provocări de durată pentru noi, ca țară, și pentru indivizii implicați”, a admis Ben Rhodes, adjunct al consilierului prezidențial american pentru Siguranța Națională.

Administrația SUA nu a evaluat efectele psihologice pe termen lung ale tehnicilor extraordinare de interogare care au fost aplicate în contextul combaterii terorismului. Întrebat despre consecințele psihice pe termen lung, un purtător de cuvânt al Pentagonului a transmis că deținuții au fost tratați uman și au avut acces la servicii medicale excelente. CIA a refuzat să facă vreun comentariu.

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Sângele a dat în clocot la Olimp. Vedeta și celebrul ei iubit, prinși iubindu-se pe...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Modificarea făcută de Lidl după ultimele scandaluri. Ce au decis șefii lanțului de magazine
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Sângele a dat în clocot la Olimp. Vedeta și celebrul ei iubit, prinși iubindu-se pe...
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
BOMBĂ! CTP o desființează pe Diana Șoșoacă. În ce hal a jignit-o
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide