• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

NYT: România, un jucător important pe piața mondială a caviarului

NYT: România, un jucător important pe piața mondială a caviarului
Producția mondială de caviar crește rapid, în pofida crizei, iar avansul producției este susținut de intrarea pe această piață a unor noi jucători, precum China sau Emiratle Arabe Unite, dar și de dezvoltarea producției în țări ca România și Bulgaria, potrivit cotidianului New York Time (NYT).

Producția mondială de caviar crește rapid, în pofida crizei, iar avansul producției este susținut de intrarea pe această piață a unor noi jucători, precum China sau Emiratle Arabe Unite, dar și de dezvoltarea producției în țări ca România și Bulgaria, potrivit cotidianului New York Time (NYT).

În țări precum China, Finlanda, Spania sau Emiratele Arabe Unite, noi ferme de sturioni încep să umple golul lăsat de declinul populației de morun în libertate și alte specii de sturion în Marea Caspică, sursa tradițională de caviar.

Noile ferme speră să schimbe dinamica acestei piețe, popularizând caviarul și majorând producția și vânzările, scrie NYT. Înainte de toate vor trebui, însă, să convingă consumatorii că, deși produs în altă parte decât Marea Caspică, caviarul nu este un „fals” de lux.

Spre deosebire de șampanie, denumire care aparține producătorilor din regiunea franceză Champagne, caviarul nu este un brand. De fapt și alte tipuri de icre, în afară de cele ale sturionilor, sunt vândute drept caviar. Producția de lux era asigurată în mare parte de Rusia și Iran, care au vândut cu succes povestea caviarului negru al sturionului din Marea Caspică drept singurul tip de caviar veritabil.

În pofida crizei mondiale, caviarul se află într-o gamă selectă de bunuri de lux care nu au fost lovite puternic de reducerile de cheltuieli. Prețul s-a menținut la circa 1.000 de euro pe kilogram pentru majoritatea tipurilor de caviar.

Nișa caviarului negru a fost afectată, însă, de un declin de 99% a populației de moruni în ultimii 15 ani pe cursul inferior al fluviului Volga, care se varsă în Marea Caspică, și care era cea mai importantă sursă, potrivit agenției piscicole din Rusia.

Declinul, început din cauza poluării și construcției de baraje, a fost accelerat de pescuitul ilegal, a declarat în august pentru Interfax președintele agenției, Andrei Kraini.

Rusia a interzis în 2002 exportul de caviar negru pentru a se conforma unor acorduri internaționale pentru protejarea speciilor pe cale de dispariție. Exporturile au fost redeschise în acest an, însă se vor baza pe producția unor ferme, în care sturionii au nevoie de mai mulți ani pentru a junge la maturitate.

Între timp, fermele de sturioni deschise în alte țări speră să umple acest gol, potrivit cotidianului american.

Nu există statistici de încredere la nivel mondial, dar cercetătorul francez Patrick Williot estimează că producția anuală se ridică la aproximativ 250 de tone, aproape exclusiv asigurată de ferme, față de 550 de tone la sfârșitul anilor ’70.

„În contrast cu fosta producție bazată pe populația de sturion aflat în libertate, producția actuală este în creștere continuă”, a spus Williot.

România și Bulgaria, țări care au intrat în Uniunea Europeană în 2007, folosesc accesul la fonduri europene pentru a dezvolta ferme de sturioni. Cele două țări sunt singurele state europene cu populații viabile de sturioni în libertate, însă mai multe organizații și-au exprimat îngrijorarea privind pescuitul ilegal, potrivit NYT.

Unul dintre cei mai importanți nou-veniți este China, unde ferme de sturioni au fost înființate în diferite regiuni ale țării.

„Producția de caviar la nivel mondial se va dubla sau chiar se va tripla în următorul deceniu”, a declarat Diego Pozas, directorul companiei Caviar de Riofrío, care operează o fermă de acest fel în Spania.

Prețurile la caviar ar putea începe să scadă în circa doi ani, pe fondul creșterii producției, iar unele sortimente ar putea ajunge la 600 de euro pe kilogram, consideră Seppo Kapanen, șeful companiei finlandeze Caviar Empirik, care deține trei ferme, între care și cea operată în Spania de Caviar de Riofrío.

Producătorii nu sunt, însă, îngrijorați, întrucât „dacă oamenii se obișnuiesc să mănânce caviar, vor vrea tot mai mult și vor trece progresiv la sortimente mai scumpe”, a adăugat el.

Inchide