O lege din SUA i-ar putea oferi lui Obama puterea să „suprime” internetul

Redactor:
Bogdan Munteanu
O lege din SUA i-ar putea oferi lui Obama puterea să „suprime” internetul
Scoaterea de pe harta mondială a internetului a milioane de egipteni, vreme de cinci zile, de către regimul lui Hosni Mubarak, a reaprins dezbaterea în SUA dacă și președintele american ar trebui să aibă puteri similare. Un proiect legislativ în acest sens a fost depus de trei senatori din iunie 2010, dar implicațiile „riscante" ale propunerii lor au ieșit la iveală odată cu „revoluția" din Egipt

Scoaterea de pe harta mondială a internetului a milioane deegipteni, vreme de cinci zile, de către regimul lui Hosni Mubarak,a reaprins dezbaterea în SUA dacă și președintele american artrebui să aibă puteri similare. Un proiect legislativ în acest sensa fost depus de trei senatori din iunie 2010, dar implicațiile”riscante” ale propunerii lor au ieșit la iveală odată cu”revoluția” din Egipt.

Legea privind „Protejarea cyberspațiului ca un bun național”i-ar conferi liderului de la Casa Albă puterea de a restrângeaccesul cetățenilor SUA la internet și la alte rețele decomunicații la fel cum a făcut regimul Mubarak. Necesitatea de aapăra SUA de atacuri cibernetice poate motiva existența unui”întrerupător care să ucidă internetul” (kill switch), susținadversarii legii.

Circa 25 de ONG-uri care militează pentru apărarea libertățilorcivile le-au trimis o scrisoare inițiatorilor legii. „Sunt necesareschimbări pentru a ne asigura că măsurile privind securitateacibernetică nu vor împiedica libertatea de exprimare, respectulvieții private și alte drepturi civice”, cer asociațiile, întrecare Electronic Frontier Foundation (EFF) și ACLU (American CivilLiberties Union).
În urma reaprinderii dezbaterii, pe fondul revoltelor din Egipt,inițiatorii – Joseph Liberman (independent), Susan Collins(republicană) și Tom Carper (democrat) – au transmis, printr-uncomunicat, că „niciodată nu am semna o lege care să îl autorizezepe președinte, oricare ar fi el, să închidă internetul”.

Câtă vreme acțiunile împotriva internetului ale lui Mubarak”erau, în mod clar, destinate reducerii la tăcere a criticilorinterne împotriva Guvernului său”, cei trei susțin că legea are altobiect. „Proiectul nostru privind securitatea cibernetică urmăreștesă protejeze SUA de atacuri informatice din străinătate”, auexplicat ei.

Cine se scuză se acuză

Cei trei au precizat că „suprimarea” internetului ar fi „unafront la Constituție”, dar explicațiile lor nu au calmat temerile.Potrivit CNET.com, în proiect se arată că Executivul va puteadecide „măsuri de urgență necesare pentru a asigura funcționareainfrastructurii”, iar în alt loc se precizează că aceste deciziiurgente „nu sunt supuse controlului judiciar”.
În practică, președintele și Departamentul Securității Interne(DHS) vor putea include între aceste măsuri urgente închiderea unorcomputere, rețele sau siteuri, susțin asociațiile care criticăproiectul legislativ. Chiar și președintele majorității democratedin Senat, Harry Reid, a declarat că proiectul de lege este încădestul de „vag”.

James Lewis, expert în securitate informatică la Center forStrategic and International Studies (CSIS), a precizat pentru AFPcă legea nu ar intenționa neapărat să „închidă” internetul, ci să”pună în carantină” anumite siteuri sau părți ale rețelei expuse lariscul unui atac. Ordinele ca respectivele „porțiuni” ale Web-uluisă fie închise ar evita „infectatea” unor infrastructuriinformatice vitale pentru siguranța SUA, „în caz de război sau atacterorist major”, consideră Lewis.

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Era pe plajă, la mare, când A DISPĂRUT fără urmă. Au găsit-o peste 18 zile...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Schimbare URIAŞĂ în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Cine ar fi ucis-o, de fapt
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Gagica disponibilă și studenții la Inginerie
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
1 an de pandemie în România. Cum s-a schimbat viața noastră din cauza covid-19
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
×
Inchide