O NOUĂ LOVITURĂ PENTRU IMAGINEA AMERICII în Afganistan. Soldați SUA s-au pozat cu rămășițele unor afgani

Publicat: 23/04/2012, 19:39
Actualizat: 23/04/2012, 19:40

Mai mulți soldați americani s-au fotografiat în 2010 cu părți din cadavrele unor insurgenți afgani, a dezvăluit miercuri Los Angeles Times, care a publicat câteva dintre aceste imagini șocante.

În februarie 2010, câțiva soldați americani din Divizia a 82-a aeropurtată din provincia Zabul au fost trimiși să preleveze amprentele unui insurgent care comisese un atac sinucigaș. „Au inspectat fragmentele de cadavru. Pe urmă, misiunea a devenit macabră”, scriu jurnaliștii americani.

Într-una dintre fotografiile publicate de LA Times, un soldat american zâmbește în timp ce pe umărul lui este pusă mâna afganului mort.

Câteva luni mai târziu, militari din aceeași unitate au repetat gestul și s-au fotografiat cu cadavrele altor insurgenți.

Gestul militarilor a fost adus la cunoștința presei americane de un coleg din aceeași unitate, care le-a dat pozele celor de la LA Times. La rândul lor, jurnaliștii le-au arătat imaginile unor oficiali din armata SUA, care au demarat o anchetă, nu înainte însă de a încerca să împiedice publicarea articolului.

În total, este vorba despre 18 fotografii, făcute de-a lungul unui an, însă LA Times spune că, dată fiind natura sensibilă a subiectului, a decis să nu le publice pe toate.

Scandalul vine într-un moment deosebit de sensibil pentru misiunea americană în Afganistan, în care relațiile afgano-americane sunt foarte tensionate.

Publicarea imaginilor cu acești soldați are loc la două luni după ce un militar din Kandahar a omorât 17 civili. De asemenea, cu o lună mai devreme, arderea unor exemplare ale Coranului într-o bază militară americană a dus la zile de prosteste violente, în cadrul cărora au murit 30 de afgani și șase soldați SUA. Totodată, în luna ianuarie, pe Internet a apărut o înregistrare video cu militari americani care urinau pe cadavrele unor afgani.

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a condamnat „ferm” comportamentul soldaților din Divizia a 82-a, relatează AFP, citată de Mediafax.

Aceste imagini nu reprezintă cu nimic valorile sau profesionalismul vastei majorități a trupelor americane care servesc în prezent în Afganistan„, a afirmat într-un comunicat șeful Pentagonului, care se declară de asemenea „dezamăgit” de publicarea acestor imagini de către cotidianul american.

„O anchetă care ar putea duce la măsuri disciplinare este în curs”, a dat asigurări Panetta, care a participat miercuri la Bruxelles la o reuniune a miniștrilor Apărării din NATO.

Soldații implicați în „acest comportament inuman” vor trebui să răspundă în fața justiției militare americane, a adăugat el.

Secretarul american al Apărării s-a declarat de asemenea „dezamăgit” de publicarea acestor fotografii, în pofida cererilor Pentagonului. „Pericolul este ca aceste imagini să fie utilizate de inamic pentru a provoca violențe împotriva soldaților americani și afgani”, a explicat el, precizând că forțele americane din Afganistan au „luat măsuri” pentru a se proteja în caz de incidente.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Mit FALS sau realitate? Cât de mult ajută, de fapt, alimentarea mașinii cu un combustibil...
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Elon Musk a propus lanțului McDonald’s să accepte plata cu moneda Dogecoin
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
A renunțat la taximetrie și s-a apucat de cultivat canabis
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Pericol uriaş pentru România! Am putea ajunge vecini cu Rusia. Planul secret al lui Putin...
Intră în vigoare din 28 august 2022. Veste uriașă pentru toți românii. Regula se aplică...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...