Obama, în fața celui mai mare scandal. PRISM, programul-fantomă prin care SUA are acces direct la emailurile și la conturile de pe internet, inclusiv în România

Redactor:
Andrei Luca Popescu
Obama. Programul fantoma PRISM - motitorizate emailurile Google, Yahoo, conturile de Facebook și în România

Una dintre cel mai bine conspirate agenții secrete din SUA, National Security Agency (NSA), derulează de aproape 6 ani un program secret denumit PRISM, prin care a căpătat treptat acces direct la serverele celor mai mari 9 rețele sociale și servicii de email și date din lume, printre care Facebook, Yahoo, Google sau Apple, conform unei prezentări secrete de 41 de pagini, dezvăluită vineri de The Guardian și The Washington Post.

Astfel, clienții acestor servicii de pe internet pot fi spionați. Reprezentanții NSA au recunoscut programul, dar au explicat că totul se face legal, cu mandat de la judecător, și că operațiunea nu îi vizează pe americani, ci doar pe cetățenii străini. Cu toate acestea, americanii sunt la fel de spionați ca și străinii, arată documentul.

Dezvăluirea a provocat reacții dure atât în SUA, cât și peste Ocean, după ce a devenit clar că autoritățile americane spionează sistematic și extins internetul, însă președintele Barack Obama a luat apărarea programului PRISM, explicând că există sisteme de control legale care nu permit abuzurile, ci doar prevenirea atacurilor teroriste.

Scandalul interceptărilor pe internet a venit la doar o zi după ce presa a dezvăluit că tot NSA a obținut în instanță dreptul de a cere uneia dintre cele mai mari companii de telefonie și telecomunicații din SUA – Verizon, toate listingurile telefonice zilnice. Astfel, compania este obligată să dea NSA toate datele de localizare și apelare ale oricărui abonat, mai puțin conținutul convorbirilor telefonice.

În România, peste 10 milioane de oameni ar putea fi, teoretic, spionați de americani, dacă prezintă suspiciuni în legătură cu terorismul sau cu alte activități care ating securitatea națională a SUA. Companiile care colaborează cu programul PRISM dețin milioane de conturi ale românilor.

Documentul secret, datat aprilie 2013, arată că programul PRISM a început în 2007, sub mandatul președintelui american George W. Bush, primul partener care a permis accesul la servere fiind Microsoft. Au urmat pe rând Yahoo în 2008, Google, Facebook și PalTalk în 2009, YouTube în 2010, Skype și AOL în 2011 și Apple în 2012. Prezentarea NSA arată că există tratative cu Dropbox pentru includerea în program.

Toate aceste companii au negat vineri orice implicare într-un astfel de program, susținând că respectă viața privată a clienților și că colaborează cu autoritățile americane strict în limitele legii, fără să le permită accesul direct la datele de pe servere. Mai mult, ei susțin că dacă așa ceva există, înseamnă că se derulează fără știința companiilor.

Programul PRISM permite supravegherea profundă și în timp real a comunicațiilor electronice și a informațiilor stocate pe internet. Este vorba despre emailuri, chat inclusiv cu voce și video, video, foto, date, VoIP, transferuri de fișiere, conferințe video, notificări cu privire la logarea la un serviciu, detalii private din rețelele sociale.

Legea americană, modificată sub mandatul lui Barack Obama (Foreign Intelligence Surveillance Act – FISA), permite NSA și altor agenții secrete să spioneze persoane care nu sunt cetățeni americani sau pe americanii ale căror comunicații includ persoane din afara SUA. PRISM se bazează pe prevederile acestei legi.

Prima pagină a prezentării NSA. Sursa: Washington Post.

Câți români ar putea fi spionați de NSA

Poreclită No Such Agency (Nu există o astfel de agenție), NSA este agenția secretă americană care se ocupă de decriptarea și spionarea comunicațiilor, precum și de protejarea sistemelor de comunicații americane. Prin programul PRISM care, susține agenția, țintește doar cetățenii non-americani, poate fi spionat oricine din afara SUA.

În România, la începutul anului, existau 10,1 milioane de conexiuni active la internet, arată cele mai recente date publicate de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). În medie, în 2012, fiecare utilizator român de internet a derulat un trafic de date de 99 de gigabytes (GB) pe lună.

În prezent, românii dețin peste 6 milioane de conturi de Facebook. Cele mai recente date prezentate de Yahoo România sunt din ianuarie 2010 și arătau că atunci existau 4,8 milioane de conturi de email și 5,7 milioane de utilizatori de Messenger. Google nu publică date defalcate pe țările unde operează, însă se poate estima că orice utilizator de internet îi accesează serviciile în România.

Teoretic, agenții NSA pot spiona pe oricare dintre persoanele care folosesc cele peste 10 milioane de conexiuni de internet din România.

Documentul citat de cele două publicații arată că programul PRISM este folosit din ce în ce mai mult de NSA. În 2012, comunicațiile obținute de agenție de la Skype au crescut cu 248% față de anul trecut, în timp ce datele de la Facebook obținute au crescut cu 131%, iar cele de Google cu 63%.

Pagina a 5-a din prezentarea NSA. Sursa: Washington Post

Președintele Obama: „Nu poți să ai 100% siguranță și totodată să ai 100% intimitate. Va trebui să facem niște alegeri ca societate”

Președintele Barack Obama a luat apărarea programului PRISM, dând asigurări că acesta se desfășoară în limitele legii și sub control.
„Nimeni nu vă ascultă telefoanele. Acest program nu se referă la așa ceva. Nu poți să ai 100% siguranță și totodată să ai 100% intimitate și zero inconveniențe. Știți, va trebui să facem niște alegeri ca societate”, a spus președintele american, citat de New York Times.

Președintele american a recunoscut că publicul nu se simte confortabil cu dimensiunea programului secret PRISM, însă a considerat că guvernul american a găsit echilibrul între nevoia de a lupta împotriva terorismului și nevoia de a proteja viața privată. El a subliniat că accesarea informațiilor de la companii precum Google sau Apple nu se aplică cetățenilor americani sau persoanelor care locuiesc în SUA.

„Este vorba despre două programe care au fost autorizate de Congres în mod repetat. Majorități bipartite le-au aprobat. Congresul este informat constant despre evoluția acestor programe. Există o paletă largă de elemente de control implicate. Și judecătorii federali supraveghează acest program. Dacă ar exista abuzuri care au loc, atunci presupun că acei membri ai Congresului ar putea să ridice aceste probleme. Au puterea să o facă”, a mai spus Obama.

„Dacă oamenii nu pot avea încredere nu doar în ramura executivă, ci nici în Congres și nici în judecători federali, ca să fie siguri că respectăm Constituția, procesul echitabil și supremația legii, atunci avem niște probleme. Aprecierea mea și a echipei mele este că a ajutat să prevenim atacuri teroriste”, a explicat președintele american.

Cum funcționează PRISM

Documentul secret al NSA arată că acest program de spionaj era unul dintre cele mai bine păzite secrete ale agenției și că cea mai mare teamă a NSA era că, de frică, companiile IT implicate se vor retrage din program dacă informațiile vor ieși la iveală.

98% din datele produse de PRISM se bazează pe Yahoo, Google și Microsoft. Trebuie să ne asigurăm că nu le facem rău acestor surse„, scria autorul prezentării programului, în notele sale, conform Washington Post.

PRISM este folosit de analiștii de la NSA printr-un portal web, prin care sunt căutați „selectori” – cuvinte-cheie sau termeni de căutare care au rolul de a conduce la concluzia că ținta este străină și nu americană. Analiștii sunt obligați însă să aibă o acuratețe de doar 51% la această concluzie, ceea ce duce de foarte multe ori la colectarea de date de la cetățeni americani.

Analiștii de la NSA trebuie să facă un raport pentru fiecare comunicație pe care o spionează, pentru a stabili dacă merită investigată mai departe sau nu. Lunar, peste 2.000 de rapoarte privind comunicații interceptate prin PRISM sunt emise la NSA. În total, în 2012 au existat peste 24.000 de astfel de rapoarte, cu 27% mai mult ca în 2011, arată The Guardian. PRISM a dat naștere până acum la peste 77.000 de rapoarte pe comunicații interceptate pe internet.

Pagina a doua din prezentarea NSA. Sursa: Washington Post.

Cum a luat naștere PRISM și cum protejează legea americană spionajul

Documentul secret arată că PRISM a fost creat pentru că NSA întâmpina dificultăți în obținerea de mandate pe legea FISA, de la judecători sau de la procurorul general, pentru a-i urmări pe suspecții de terorism din străinătate.

Conform prezentării secrete a NSA, cea mai mare parte a comunicațiilor globale trece prin SUA, pentru că pe internet informația circulă pe calea cea mai ieftină, nu pe calea cea mai scurtă, iar cele mai puternice servere și companii de IT se află în SUA.

NSA a observat că, deși SUA deține cea mai mare parte a arhitecturii internetului, legea FISA împiedică agenția să se folosească de acest avantaj. Motivul: legea FISA cere mandate individuale de interceptare și dovezi că atât emițătorul, cât și receptorul comunicației spionate nu se află pe teritoriul SUA.

„FISA a fost încălcată pentru că a creat protecții unor oameni care nu aveau dreptul la ele. Era nevoie de un ordin judecătoresc FISA pentru a spiona străini de peste granițe, care comunicau cu alți străini de peste granițe, pur și simplu pentru că guvernul folosea pentru spionaj un cablu din SUA. Erau prea multe conturi de email pentru a cere FISA la toate”, mai arată prezentarea, conform The Guardian.

Pagina a 4-a din prezentarea NSA. Sursa: Washington Post.

Noile prevederi ale legii FISA, introduse sub administrația Obama și care au provocat dezbateri aprinse la Washington, au redefinit „supravegherea electronică”, în sensul că au fost excluse persoanele „despre care se crede în mod rezonabil” că sunt în afara SUA. Astfel, NSA a scăpat de obstacolul care o împiedica să inițieze spionarea, în forma precedentă a legii FISA.

Totodată, noua lege FISA dă dreptul directorului comunității naționale de informații din SUA și procurorului general să dea mandate de obținere de informații și protejează companiile de internet împotriva oricăror acțiuni în justiție, care ar putea reieși în urma cooperării cu autoritățile și spionajul lor.

Reacția NSA: Informațiile din acest program sunt printre cele mai valoroase

Directorul Comunității Naționale de Informații din SUA, James R. Clapper, a recunoscut într-un comunicat de presă existența programului PRISM de la NSA, însă susține că totul se desfășoară legal și că dezvăluirile din cele două publicații conțin multe inexactități.

„Articolele se referă la colectarea de comunicații în baza Secțiunii 702 din FISA, creată pentru a facilita obținerea de informații secrete străine, privind persoane non-americane, aflate în afara SUA. Nu poate fi folosit pentru a ținti cu intenție un cetățean american, nici orice altă persoană americană ori pe cineva aflat în interiorul SUA. Activitățile autorizate de Secțiunea 702 sunt supravegheate de Curtea de Supraveghere a Informațiilor Secrete, de Executiv și de Congres. Ele implică proceduri extinse, aprobate de un judecător, pentru a se asigura țintirea doar a persoanelor non-americane, din afara SUA și care minimizează achiziția, reținerea și diseminarea de informații despre persoane americane, obținute cu această ocazie„, arată șeful Comunității de Informații.

„Informațiile colectate prin acest program sunt printre cele mai importante și mai valoroase informații secrete din străinătate pe care le strângem și sunt folosite pentru a proteja națiunea noastră în fața unei largi varietăți de amenințări”, mai susține James R. Clapper.

Reacție dură în New York Times, împotriva lui Obama

Un editorial al ziarului New York Times, intitulat „Năvodul președintelui Obama” (President Obama”s Dragnet), atacă dur politica Washingtonului de a spiona internetul și comunicațiile electronice pe o scară atât de largă și amintește de abuzurile care au luat naștere după adoptarea în grabă și la cald, în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, a Patriot Act.

„Administrația Obama a emis aceeași platitudine pe care o oferă de fiecare dată când președintele Obama este prins abuzând de puterile sale. Teroriștii sunt un necaz real și voi ar trebui să aveți încredere în noi că avem grijă de ei, pentru că avem mecanisme interne (despre care nu o să vă povestim) ca să ne asigurăm că nu vă violăm drepturile”, scriu editorialiștii prestigioasei publicații americane.

„Acest mod de urmărire poate să dezvăluie multe informații personale și intime despre un individ. Să permiți nonșalant această supraveghere – fără ca publicul american să aibă vreo idee că ramura executivă își exercită acum această putere – mută fundamental puterea de la individ către stat și respinge principiile constituționale care guvernează căutarea, prinderea și intimitatea.

Ne opunem ferm folosirii puterii în această manieră. Este exact genul de lucru împotriva căruia striga domnul Obama, când a spus în 2007 că politica de supraveghere a administrației lui George W. Bush scoate în față o falsă opțiune între libertățile pe care le prețuim și siguranța pe care o furnizăm”, mai scriu editorialiștii New York Times.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Dani Oțil, declarație bombă despre Simona Halep într-o discuție cu Mihai Bobonete: `Ai văzut ce...
Ioana Mihăilă, dezvăluiri despre relaţia cu Florin Cîţu. S-a întâmplat în primele două săptămâni de...
Vasile Firanda şi-a omorât partenerul de cină supărat că nu vorbea româneşte. Un deceniu de...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Elon Musk a recunoscut tulburarea psihică de care suferă: „Credeați că aș fi făcut toate...
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Țara în care poți munci doar dacă ești vaccinat. Regula e strictă, cine nu se...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Horoscop 10 mai 2021. Un început de săptămână dezastru pentru unele zodii. Ce spun astrele?
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum au reuşit doi români să transforme o casă ridicată în timpul Primului Război Mondial...
Inchide