Panică în UE: teroriștii pot lovi oricând la Londra, Paris și Berlin

Redactor:
Bogdan Munteanu
Panică în UE: teroriștii pot lovi oricând la Londra, Paris și Berlin
Turnul Londrei, Turnul Eiffel și Catedrala Notre Dame din Paris, Turnul TV din Alexanderplatz și Hotelul Adlon de lângă Poarta Brandenburg de la Berlin sunt „țintele" unor echipe de teroriști care pot ataca din clipă în clipă.

Turnul Londrei, Turnul Eiffel și Catedrala Notre Dame din Paris,Turnul TV din Alexanderplatz și Hotelul Adlon de lângă PoartaBrandenburg de la Berlin sunt „țintele” unor echipe de terorișticare pot ataca din clipă în clipă. Avertismentul, care circulă dela mijlocul săptămânii trecute în UE, a fost reluat, duminică, înSUA, unde autoritățile le-au cerut „atenție sporită” turiștiloramericani.

Alerta teroristă din Regatul Unit (UK) este menținută la nivelul”sever”, ceea ce se poate traduce printr-un atentat „foarteprobabil”. La Paris, Turnul Eiffel a fost evacuat de două ori înultimele două săptămâni, iar la Berlin – săptămânalul Der Spiegelanunța în avans că, în ediția de astăzi, va face dezvăluiri desprecum au fost programate și finanțate aceste atentate iminente.

Principalul organizator ar fi șeicul Yunis al-Mauretani, celcotat a fi „numărul trei” în ierarhia Al-Qaida. El ar fi primitbani direct de la Osama bin Laden și ar fi dezvăluit planurile deatacuri simultane în cele trei capitale vest-europene unui islamistafgan cu cetățenie germană, deținut în Afganistan. Cel arestat esteAhmed Sidiqi (36 de ani), care le-a nominalizat orașele-țintăanchetatorilor americani de la baza Bagram (la nord de Kabul).

Potrivit ABC News, teroriști și-au ales obiectivele, le-ausupravegheat, au conceput planul de atac în cazul fiecăruia, aupregătite armele necesare, plus acordul final de a își inițiaacțiunile, venit din partea lui bin Laden.

Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) al SUA a decis sănu schimbe nivelul de alertă pe teritoriul american, darinformațiile culese la Bagram au ajuns rapid la serviciile secretedin principalele state vizate, care au coroborat și alte surseprivind iminența unor atacuri. Ținte „secundare” ale teroriștilorsunt Belgia și Italia, dar și în Suedia – care nu este membră NATO,dar are 500 de militari în Afganistan – a ridicat nivelul de alertăteroristă.

Interceptările comunicațiilor
au fost vitale

Averismentul americanilor a fost luat cel mai în serios laLondra, unde centrul de spionaj electronic GCHQ a interceptat maimulte convirbiri telefonice și e-mailuri la granițaafgano-pakistaneză. Suspecții de terorism schimbau informații cuprivire la procurarea de arme și materiale explozibile și despregăsirea unor refugii după atentate. „Modelul” de atac avut învedere este cel al atentatelor din metropola indiană Mumbai, dinnoiembrie 2008. Atunci, atacuri succesive de-a lungul a trei zileau lăsat în urmă 174 de morți, dar evenimentele respective arrămâne o „repetiție” față de atentatele iminente acum.

Prințul Harry – principală „țintă”

Celula teroristă formată din musulmani cu cetățenie germană(opt) și britanică (doi) l-ar avea drept „țintă” pe Prințul Harry,al treilea în ordinea de succesiune la tronul britanic. Prințul de26 de ani a fost ales și pentru că a fost mobilizat pe frontul dinAfganistan, dar și pentru că se „expune” din pricina ieșirilor deseprin cluburi. Agenții de securitate l-au rugat să-și răreascăieșirile nocturne în următoarea perioadă.

Inchide