Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Parisul a decis să rezolve cu buldozerul problema romilor veniți din România

Parisul a decis să rezolve cu buldozerul problema romilor veniți din România
O ședință specială în care să fie analizat "comportamentul romilor și al nomazilor din Franța" a fost aranjată de președintele Franței, Nicolas Sarkozy. Întâlnirea a avut loc, după ce, cu o săptămână în urmă, un post de jandarmerie din Franța a fost atacat de un grup de romi.

O ședință specială în care să fie analizat „comportamentulromilor și al nomazilor din Franța” a fost aranjată de președinteleFranței, Nicolas Sarkozy. Întâlnirea a avut loc, după ce, cu osăptămână în urmă, un post de jandarmerie din Franța a fost atacatde un grup de romi. Atacatorii încercau să răzbune moartea unuiadintre ei, care fusese ucis de un jandarm în timpul uneiurmăriri.

În urma reuniunii, s-a luat decizia ca romii care comit delictesă fie repatriați „aproape imediat” spre România sau Bulgaria, țăride unde vin majoritatea imigranților de această etnie. Mai mult,ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a declarat că întreFranța și România va exista un schimb de polițiști. Cei româniurmează să lucreze alături de omologii lor francezi pentru amenține ordinea în taberele de romi din Franța. În același timp,polițiștii francezi îi vor ajuta pe colegii lor din România săcombată fenomenul traficului de persoane.

Hortefeux a adăugat că jumătate dintre taberele ilegale de romiși nomazi din Franța vor fi desființate în termen de trei luni.Ministrul a estimat la 300 numărul taberelor din țară, care suntadesea cartiere mărginașe și dintre care unele sunt, potrivitGuvernului, „surse de trafic ilicit, de exploatare a copiilor înscopul cerșetoriei, prostituției sau delincvenței”. Nomazii – untermen administrativ francez care regrupează diverse etniițigănești, inclusiv romii originari din Balcani și în special dinRomânia – reprezintă un total de 400.000 de persoane în Franța,dintre care 95 la sută au naționalitate franceză. Romii suntreprezentați de 15.000 de persoane, iar numărul este încreștere.

Reacția României

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a declarat că România nupoate fi blamată pentru problema romilor din Franța, aceastaținând, mai degrabă, de programele defectuoase de integrare socialădin țările în care romii emigrează. „Aceste probleme ascunseprivind securitatea cetățenilor și respectarea legii ies periodicla suprafață și ar trebui să primească o abordare rațională șisistemică, pe baza cooperării dintre state, nu una pompieristicelectorală. Cooperare nu înseamnă doar să intri cu buldozerul întabere și să blamezi public România. Cooperare înseamnă să punemspecialiștii noștri în contact, să se cheltuie cu reinserțiasocială și în țările gazdă, nu numai în țările de emigrație”, aspus Predoiu, adăugând că rezolvarea problemei ține de Franța, șinu de România. „Problema este dacă acele țări gazdă au implementatla timp politici adecvate fenomenului de emigrație și acordare deazil politic cetățenilor de etnie romă, cum ar fi programeguvernamentale de integrare socială în țările gazdă, saufuncționari specializați la nivelul autorităților locale care să seocupe de problema taberelor de romi. Este corect să lași aceastăproblemă să cangreneze, pentru ca apoi să blamezi exclusiv și penedrept România? Apoi, este important de analizat conexiunea dintrecomunitățile infracționale din rândurile emigranților și cele decrimă organizată din țara gazdă”, a mai spus Predoiu.

Citește și:

Romiicare comit infracțiuni vor fi amprentați pentru a nu putea reveniîn Franța

Boc îi răspundeoficialului francez care l-a criticat că ignoră problema romilor:Și celelalte țări europene au o obligație în privințaacestora

Franța va repatria”aproape imediat” spre România romii care comitdelicte

Inchide