• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Pârjolul din Rusia, de neoprit

Pârjolul din Rusia, de neoprit
Doi militari ruși, ambii uciși de prăbușirea câte unui copac în flăcări, sunt ultimii eroi din lupta cu flăcările în Rusia, care lasă în urmă, zi de zi, sute de alte decese provocate de fumul înecăcios și de temperaturile ridicate.

Doi militari ruși, ambii uciși de prăbușirea câte unui copac înflăcări, sunt ultimii eroi din lupta cu flăcările în Rusia, carelasă în urmă, zi de zi, sute de alte decese provocate de fumulînecăcios și de temperaturile ridicate. În ciuda echipelorspecializate în stingerea incendiilor care sosesc din toată lumea,autoritățile de la Moscova sunt departe de a învinge naturadezlănțuită.

Riscul unui dezastru nuclear nu a fost îndepărtat, căciflăcările continuă să se apropie de uzina de procesare a deșeurilorMaiak, de baza militară de la Snejnik (ambele din zona munțilorUrali) și de centrul de cercetare nucleară de la Sarov -aflat lanumai 500 km distanță de Moscova. Cel puțin 800 de persoane luptăcu flăcările la Sarov și câte 500 în zona celorlalte obiectivenucleare.

Evacuarea tuturor materialelor radioactive de la Sarov a fostanunțată încă de la 4 august, dar nu se cunoaște care este situațiala celelalte două centre. Într-un al patrulea loc sensibil (uzinade armament de la Kolomna, la 113 km sud-est de Moscova) s-aanunțat întreruperea testelor cu rachete balistice Iskander, totdin cauza incendiilor de pădure. La 29 iulie, Moscova a recunoscutdistrugerea din cauza flăcărilor a două baze militare apropiate deCapitală.

Pagubele militare sunt „secrete”, dar totalul pierderiloreconomice provocate de caniculă și incendii a fost estimat la celpuțin 1% din PIB (15 miliarde USD). În ceea ce privește pierderilede vieți omenești, acestea nu pot fi calculate, pe fondulrelatărilor că autoritățile ascund numărul real al deceselor.

Pe lângă sutele de victime din cauza căldurii de peste 34-35grade Celsius, care continuă de mai multe săptămâni, o nouăamenințare pentru sănătatea rușilor a fost constatată – riscul deepidemii. Zilele deosebit de calde și fumul au redus calitateasurselor de apă potabilă în 52 din cele 83 de entități aleFederației Ruse, astfel că șeful serviciilor sanitare, GhenadiOșnicenko, se teme de epidemii de holeră, după înmulțirea cazurilorde enterocolită acută.

Inchide