Parlamentarul britanic Keith Vaz, oficialul care i-a AȘTEPTAT LA AEROPORT pe românii veniți la muncă în Anglia, vorbește despre INVAZIA CARE NU A MAI AVUT LOC

Redactor:
Alina Matis
Președintele Comisiei de Afaceri Interne din Camera Comunelor a Marii Britanii, laburistul Keith Vaz, spune, într-un interviu acordat gândul, că ziua de 1 ianuarie 2014, cea în care ar fi trebuit să ia startul „invazia" de români, odată cu deschiderea pieței muncii, a fost o zi foarte bună. Motivul: „niciuna dintre previziunile pe care le-am auzit nu s-a materializat".

Președintele Comisiei de Afaceri Interne din Camera Comunelor a Marii Britanii, laburistul Keith Vaz, spune, într-un interviu acordat gândul cu ocazia deschiderii pieței muncii din țara sa, că ziua de 1 ianuarie 2014, cea în care ar fi trebuit să ia startul „invazia” de români, a fost o zi foarte bună. Motivul: „niciuna dintre previziunile pe care le-am auzit nu s-a materializat”. Astfel, după o ultimă încercare, la final de an, din partea tabloidelor din Regat de a avertiza cu privire la „hoardele” de români și bulgari care aveau să vină, mai mult în căutare de ajutoare sociale, primele zile ale lui 2014 au fost dominate de un relativ calm în discursul presei din Marea Britanie. S-a terminat această dezbatere antiimigraționistă care a provocat atât de multe tensiuni pe axa București-Londra în 2013? Optimist, Vaz spune că da. Deocamdată.

Totuși, 2014 va fi un an foarte greu, care riscă să alimenteze iar, fără prea multe fundamente, acest discurs discriminatoriu, pe fondul alegerilor europene și al presiunilor politice interne tot mai mari în numeroase state membre care s-au confruntat în ultimii ani cu un aflux de cetățeni din alte state membre, în căutare de locuri de muncă. Tocmai de aceea, spune Vaz, trebuie să existe un dialog deschis la nivel european pe tema migrației, care este o problemă reală ce nu mai poate fi ignorată sau ascunsă în spatele unor discursuri înflăcărate.

„Să fiu foarte clar: 1 ianuarie a fost o zi simbolică”

Pe tot parcursul anului trecut, Keith Vaz a fost foarte implicat în susținerea drepturilor românilor și bulgarilor din Marea Britanie, în fața retoricii discriminatorii din presă și din partea organizațiilor de dreapta. A vorbit încă de la început în Parlament despre campania „Why don’t you come over?”, realizată de gândul-GMP Advertising-Web Styler. Mai mult, a și răspuns invitației noastre și a venit, împreună cu alți parlamentari, în România și în redacția gândul, pentru a vorbi despre migrație.

Keith Vaz, în redacția gândul, ca urmare a campaniei „Why don’t you come over?” – mai 2013

După un an de zile de pronosticuri care de care mai alarmante, la 1 ianuarie 2014, parlamentarul, însoțit de un coleg conservator din aceeași Comisie de Afaceri Interne a legislativului englez, Mark Reckless, a întâmpinat pe aeroportul din Luton prima cursă venită din România.

Din cei 144 de pasageri, doar doi veniseră să își caute un loc de muncă. „Cred că a fost foarte bine. Niciuna dintre previziunile pe care le-am auzit nu s-a materializat”, spune el, într-un nou interviu acordat gândul. Amuzat, Vaz amintește despre planurile de urgență pe care Home Office (echivalentul Ministerului de Interne) le-a pregătit după modelul celor de la Olimpiada de la Londra, în cazul unei invazii de români și bulgari la 1 ianuarie 2014, ziua în care Austria, Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Spania și Olanda au ridicat restricțiile pentru muncitorii din cele două state membre.

„Să fiu foarte clar: 1 ianuarie a fost o zi simbolică, de aceea am ales să facem ce am făcut (să meargă la aeroport, n.red.). Adevărul este că sunt 141.000 de români și bulgari care trăiesc în Marea Britanie și au venit aici în ultimii șapte ani. Au avut o contribuție foarte importantă pentru economia țării noastre. La fel și cetățenii britanici din România, care au investit în România, la fel și companii importante din Marea Britanie. Unii britanici chiar și-au cumpărat casă în România, printre ei și prințul Charles. Avem relații excelente. Ambasadorii Jinga, ambasadorul Harris fac tot ce pot. Cred că era important să trecem de această zi (1 ianuarie 2014) și oamenii să realizeze că, în Uniunea Europeană, trebuie să înțelegem pe deplin conceptul de libertate de mișcare„, spune parlamentarul, fost ministru pentru Europa. Despre cei doi români, din totalul de 144 de pasageri ai primei curse care a plecat de la București la Luton, Vaz, politicos, nu are decât cuvinte de laudă. Atât de multe, încât, din gura lui, cei doi români par întruchiparea a tot ce e mai bun în această țară. „Își doreau foarte mult să lucreze”, spune el.

S-a încheiat dezbaterea despre hoarde? „Da, așa cred”

După momentul Anului Nou, odată venită mult temuta dată de 1 ianuarie, remarcă Vaz, interesul presei britanice pentru viitorii invadatori de pe piața muncii a scăzut drastic. În absența hoardelor, cei care au emis pronosticurile, precum Migration Watch, care îi amenința pe britanici cu un flux de 50.000 de români și bulgari pe an, au revenit repede și au precizat că au fost înțeleși greșit și că nu au spus că românii vor veni imediat de la ridicarea restricțiilor. S-a terminat dezbaterea odată ce cursele de la București au venit mai încărcate de jurnaliști britanici trimiși la București pentru a relata, fără succes, exodul? Keith Vaz se arată optimist: „Da, așa cred”.

De ce susține Keith Vaz introducerea discuției despre cote de imigranți într-un referendum

Chiar și așa, 2014 se anunță un an foarte dificil pe acest subiect, pe fondul alegerilor europarlamentare și a dezbaterii tot mai aprinse din mai multe state membre privind efectele migrației masive. „Cred că va avea o influență foarte mare”, spune el despre alegerile europene. „Chestiunea libertății de mișcare va influența mult (dezbaterea electorală, n.red.)”, explică.

Pe parcursul anului trecut, Vaz a devenit un apărător al drepturilor românilor și bulgarilor, dar și ale imigranților în general. Totuși, și când a venit în redacția gândul, dar și când i-a întâmpinat pe români la aeroport, a vorbit despre un subiect foarte sensibil: limitarea numărului de imigranți în statele membre ale Uniunii. Întrebat dacă, din moment ce propune introducerea acestui subiect în referendumul pe care premierul britanic David Cameron intenționează să îl organizeze pe tema apartenenței la UE, susține cotele de migranți, Keith Vaz s-a arătat categoric: „Nu susțin cotele, nu o voi face niciodată”. Spune că va milita împotriva unei astfel de măsuri foarte delicate în contextul dreptului fundamental la libera circulație în interiorul UE, dar crede că este benefic ca oamenii să poată să își spună părerea pe această temă. „Cred că ideea conservatorilor de a limita numărul de migranți la 75.000 pe an este pur și simplu nesustenabilă. Dar cred că imigrația este o problemă care trebuie inclusă în referendumul pe tema apartenenței la UE și cred că trebuie să le amintim oamenilor că există 5,5 milioane de cetățeni britanici care au mers să trăiască în alte țări. Până la urmă, nu vom rezolva această problemă doar cu politicienii, chiar trebuie să o ducem în fața cetățenilor”, mai spune Vaz, în interviul pentru gândul

„Problema adevărată nu este migrația din UE, pentru că te poți urca într-un avion și, în două ore, ești în Cluj. Cea mai mare problemă a UE este imigrația ilegală”

„Nu cred că vreo țară din UE va accepta cote de imigranți (…). Nu e fezabil. Nu poți să ai cote de 75.000 de migranți în țările UE. Sunt 100.000 de francezi în UK, 200.000 de britanici în Franța. Trebuie să rescrii toată situația de acum”, arată el, repetând că este, totuși, mare nevoie de un dialog european pe această temă din ce în ce mai problematică. „Avem nevoie de o discuție, avem nevoie de ziare”, a mai spus laburistul, îndemnând gândul să continue să poarte această discuție, inclusiv să organizeze conferințe la Londra pe tema imigrației. „Popoarele noastre sunt interesate de această discuție și trebuie să discutăm, nu să ascundem problema sub preș”. Dacă vom continua să ne prefacem că nu e nevoie de un astfel de dialog, susține parlamentarul, singura voce care se va face auzită va fi a unor organizații de dreapta, precum Migration Watch, think tank-ul care a dat startul polemicii în urmă cu un an, prognozând că 50.000 de români și bulgari vor merge anual în UK odată cu ridicarea restricțiilor de pe piața muncii.

Keith Vaz, în redacția gândul, ca urmare a campaniei „Why don’t you come over?” – mai 2013

„Nu ne putem ascunde după deget: migrația este o problemă. În România, este vorba despre moldoveni. Imigranții ilegali care vin din Afganistan și Siria și traversează Marea Neagră vor ajunge și în România, iar cetățenii români vor avea și ei îngrijorările lor. Mai e și chestiunea migrației ilegale din nordul Africii”. În astfel de exemple se află, de fapt, cheia înțelegerii adevăratei probleme în chestiunea imigrației în UE. „Problema adevărată nu este migrația din UE, pentru că te poți urca într-un avion și, în două ore, ești în Cluj. Cea mai mare problemă a Uniunii Europene este imigrația ilegală, pentru că, dacă ai riscat atât de mult pentru a a fugi de războiul din Siria și ajungi în Grecia și, pe urmă, în România, nu vei mai vrea să te întorci la Damasc. Forțele care îi determină pe oameni să moară în bărcile cu care vin din Libia în Lampedusa (sudul Italiei, n.red.) sunt problema cea mare, nu cât de mulți români vin aici din 1 ianuarie”, mai spune laburistul.

BREXIT? „Nu poți să ai UE fără Marea Britanie”

Mai există un motiv pentru care imigrația ar trebui inclusă în referendumul european care ar urma să aibă loc până la sfârșitul lui 2017 în Marea Britanie, explică Vaz: „Britanicii nu au încredere în noi în ceea ce privește Europa”.

Președintele Comisiei pentru Afaceri Interne din legislativul britanic nu se arată foarte îngrijorat când vine vorba despre un eventual vot, în cadrul aceluiași referendum, pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană: „Cum poți să ai o Uniune Europeană fără a doua cea mai mare economie din Europa, Marea Britanie? În 2030, va fi cea mai mare. Nu poți să ai UE fără Marea Britanie, dar poporul britanic trebuie să știe că are un cuvânt de spus”.

„Locurile de muncă sunt problema, oamenii nu călătoresc pentru ajutoare sociale”

Tot de economie se leagă și problema migrației în interiorul spațiului comunitar, subliniază Keith Vaz, care atrage atenția că fondurile europene sunt foarte importante pentru soluționarea migrației masive a muncitorilor: „Un aspect care îi motivează pe oameni să se mute în altă țară este problema locului de muncă. Locurile de muncă sunt problema, oamenii nu călătoresc pentru ajutoare sociale (…) Ne place să primim țări în UE, dar pe urmă le lăsăm pe cont propriu și nu le ajutăm cu probleme lor„, a spus el, cu referire la chestiunea absorbției fondurilor europene. Keith Vaz a fost de patru ori în România și este foarte ferm când compară ce a văzut de la o vizită la alta: „Țara înflorește”.

În acest context, românii trebuie să privească spre viitor. O șansă bună pentru afirmarea poziției României și Bulgariei în UE, crede Vaz, pentru intrarea în „mainstream”, sunt președinția rotativă a Consiliului UE, pe care România o va asigura între iulie și decembrie 2019: „Așteptăm președinția voastră, e o ocazie grozavă pentru a avea România în știri”.

Despre „Why don’t you come over?” – „Felul în care gândul a gestionat toată problema a fost excelent. Bravo”

Până să intrăm în presa internațională ca președintă a Consiliului UE, trebuie să ne facem loc, un loc mai bun, și în știrile pe tema migrației: „Avem nevoie de o discuție, avem nevoie de ziare”, a mai spus laburistul, îndemnând gândul să continue să poarte această discuție, inclusiv să organizeze conferințe la Londra pe tema imigrației. „Popoarele noastre sunt interesate de această discuție și trebuie să discutăm, nu să ascundem problema sub preș”. Dacă vom continua să ne prefacem că nu e nevoie de un astfel de dialog, susține parlamentarul, singura voce care se va face auzită va fi a unor organizații de dreapta, precum Migration Watch, think tank-ul care a dat startul polemicii în urmă cu un an.  „Cred că miniștrii noștri ar fi trebuit să meargă la București pentru a discuta mai mult cu miniștrii voștri și a colabora. Trebuie să întreținem dialogul”, a adăugat laburistul.

„Felul în care gândul a gestionat toată problema a fost excelent. Bravo pentru simțul umorului de care ați dat dovadă și pentru abordarea echilibrată!”, ne-a mai lăudat parlamentarul, unul dintre promotorii campaniei „Why don’t you come over”, preluată de toată presa internațională și devenită cea mai premiată campanie din România.

Mai mult, Keith Vaz a vorbit despre campania noastră într-un comentariu publicat la 1 ianuarie în ediția britanică a Huffington Post:

Inițial un răspuns la inițiativa The Guardian de a-i descuraja pe români să meargă în Marea Britanie, „Why don’t you come over?” a devenit un instrument pentru ca românii să combată stereotipurile cu stereotipuri. Și cu mult umor. „We may not like Britain, but you will love Romania. Why don’t you come over?” („S-ar putea să nu ne placă Marea Britanie, dar voi o să iubiți România. De ce nu veniți la noi?”), a fost sloganul campaniei prin care ne-am dorit să le schimbăm englezilor prejudecăților despre România. Campania gândul „Why don”t you come over?” a ajuns astfel în toată lumea și le-a arătat străinilor, dar și românilor, că se poate vorbi și de bine despre români, că ne putem promova prin umor și vești pozitive.

Delegația parlamentară britanică, în redacția gândul, ca urmare a campaniei „Why don’t you come over?” – mai 2013

Mesaj de An Nou pentru români și britanici în 2014: Fiți cetățeni model în cealaltă țară!

La început de an, după un 2013 greu pentru relația România-Marea Britanie, Keith Vaz are un sfat pentru cetățenii din ambele țări, pentru ca 2014 să fie mai bun în ceea ce privește subiectul migrației. „Cred că românii din Marea Britanie ar trebui să continue să fie cetățeni model aici, când își aduc contribuția față de țara noastră. Iar britanicii din România să fie cetățeni model. Așa putem lucra împreună ca țări”. Pe urmă, Vaz a făcut trimitere la unul dintre exemplele lui preferate – fotbaliștii români care fac o treabă foarte bună în echipe din Marea Britanie (a mai vorbit despre Chiricheș în dezbaterile din Parlament): „Îl avem pe domnul Raț la West Ham United și pe Chiricheș la Tottenham. Sunt sigur că suporterii acestor echipe le sunt recunoscători pentru ce au făcut”.

„Vrem mai multe vizite din partea miniștrilor voștri și mai multe din partea miniștrilor noștri. Aștept cu nerăbdare să mai vizitez anul acesta România și gândul„, ne asigură parlamentarul.

La final, ține să le transmită cititorilor gândul un mesaj de An Nou: „Vă doresc un an nou fericit”, spune el, în română. Rostește cuvintele rar la telefon, probabil citindu-le de pe o hârtie pe care și-a pregătit-o pentru interviu. Pe urmă, adaugă în engleză: „Sper că nu am nenorocit limba română”.

Pentru comentarii, mă găsiți pe Facebook – Alina Matiș și pe Twitter – @alinamatis

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Ce se întâmplă cu dozele de vaccin neutilizate?
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Avertisment pe WhatsApp: pericolul major care vizează acum milioane de utilizatori
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide