Parlamentul din Crimeea a aprobat o nouă Constituție

Parlamentul din Crimeea a aprobat o nouă Constituție
Publicat: 11/04/2014, 12:19
Actualizat: 29/07/2014, 17:55

Textul Constituției a fost votat de 88 dintre cei 100 de parlamentari locali.

Crimeea și-a proclamat independența față de Ucraina pe 18 martie, în urma unui referendum privind alipirea la Rusia – nerecunoscut de către autoritățile de la Kiev și Occident – și a semnat un tratat cu Moscova în acest sens, parafat de către președintele rus Vladimir Putin și Parlamentul rus în aceeași săptămână.

Autoritățile proruse din această fostă regiune ucraineană rusofonă și-au proclamat independența nerecunoscând noile autorități proeuropene de la Kiev, instalate în urma unor proteste sângeroase încheiate cu înlăturarea fostei puteri proruse, la sfârșitul lui februarie.

Potrivit agenției, o nouă versiune a Constituției ruse a fost publicată vineri, pe portalul oficial de informații legislative, noul text incluzând în lista de membri ai Federației ruse Crimeea și orașul Sevastopol.

Peninsula a făcut parte din fosta Uniune Sovietică până în 1954, când fostul lider sovietic de origine ucraineană Nikita Hrușciov a transferat-o Ucrainei.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că a decis să alipească Crimeea după ce sondaje efectuate în secret au dezvăluit că populația din peninsula ucraineană susține în majoritate această idee.

Regiunile rusofone din estul Ucrainei, la frontiera cu Rusia, se confruntă de la îndepărtarea de la putere a regimului prorus, pe 22 februarie, cu manifestații pentru o „federalizare” a țării – soluția promovată oficial de Moscova – sau de alipire la Rusia.

Președintele rus Vladimir Putin s-a angajat să apere „prin toate mijloacele” populațiile rusofone din fostele republici sovietice și a comasat până la 40.000 de militari ruși la frontierele cu Ucraina, alimentând temeri cu privire la o invazie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase