Partidul Comuniștilor din Republica Moldova contestă la Curtea Constituțională acordul de cooperare militară cu România

Redactor:
Mihai Draghici
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova contestă la Curtea Constituțională acordul de cooperare militară cu România

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova s-a adresat Curții Constituționale pentru a contesta acordul de cooperare militară dintre Chișinău și București, anunță deputatul PCRM Artur Reșetnikov, citat de site-ul Unimedia.

„Acest acord este în contradicție cu Constituția noastră, deoarece a fost aprobat cu mai puțin de o jumătate din voturile deputaților. Și, cel mai important, este că el contravine statutului de neutralitate al Republicii Moldova”, argumentează Reșetnicov.

Iurie Muntean, secretarul executiv al PCRM, a declarat pentru agenția Interfax că acordul de cooperare militară dintre Republica Moldova și România este „o crimă contra statalității Republicii Moldova”.

„În Constituție se spune că Moldova are statutul de stat neutru. Cu toate acestea, guvernanții sunt gata, sub orice pretext, pentru o perioadă nelimitată de timp și cu obiective neclare, să dea voie militarilor români să intervină pe teritoriul Republicii Moldova. Acest lucru nu se va întâmpla”, afirmă Muntean.

Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar la sfârșitul lunii iunie. Legea a fost adoptată cu votul a 51 de deputați, membri ai majorității parlamentare. Actul stabilește cadrul legal necesar cooperării între guvernele ambelor state și propune intensificarea colaborării în domeniile neacoperite de Acordul interministerial existent.

În aprilie 2012, ministrul român al Apărării Naționale, Gabriel Oprea, și omologul său moldovean, Vitalie Marinuța, au semnat Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar. Conform MApN, acordul stabilește cadrul juridic necesar cooperării militare între cele două părți și cuprinde prevederi referitoare la domeniile și formele de cooperare, instituirea Comisiei militare mixte, organizarea și desfășurarea exercițiilor și antrenamentelor comune, protecția informațiilor, aspecte financiare și statutul juridic al personalului. Domeniile de cooperare prevăzute în cadrul Acordului includ, printre altele, politica de apărare, controlul armamentelor, planificarea apărării, pregătirea personalului, legislația privind apărarea națională, managementul resurselor umane și al resurselor bugetare, cercetare științifică, controlul și managementul spațiului aerian, informații militare, activități medicale, probleme sociale, istorie și știință militară, activități culturale și sportive. Potrivit comunicatului MApN din aprilie 2012, cooperarea militară bilaterală și situația regională au fost principalele teme pe agenda discuțiilor, cei doi miniștri identificând modalități de consolidare a relațiilor de colaborare dintre cele două armate în domeniul instruirii în comun a trupelor și la nivelul dialogului politico-militar, pentru promovarea reformelor interne și modernizarea forțelor armate.

Inchide