Pașapoartele de vaccinare ar putea aduce haosul în Europa! Protecția datelor personale și compatibilitatea tehnologică, principalele îngrijorări în UE (Politico)

Pașapoartele de vaccinare ar putea aduce haosul în Europa! Protecția datelor personale și compatibilitatea tehnologică, principalele îngrijorări în UE (Politico)
Pașapoartele de vaccinare ar putea aduce haosul în Europa! Protecția datelor personale, principala grijă a țărilor UE (POLITICO) / Foto: Pixabay.com
Publicat: 15/04/2021, 10:19
Actualizat: 15/04/2021, 10:25

Europa riscă să o nouă criză tehnologică, odată cu lansarea pașapoartelor de vaccinare, scrie Politico. Pe măsură ce statele UE dezvoltă propriile certificate digitale de vaccinare, nu se știe cum vor colabora reciproc, în această direcție.

Planurile Europei de a introduce aplicații „de top” pentru a „urmări” cazurile de COVID s-au soldat cu un eșec, scrie Politico. Pașapoartele de vaccinare vor avea aceeași soartă.

Guvernele europene vor să dezvolte o tehnologie pentru a-i verifica pe cei vaccinați, testați, recuperați în urma COVID, dar mulți se tem că ne vom confrunta cu o breșă în privința datelor personale.

Exemplul Estoniei: Pașaportul de vaccinare „pilot”

Estonia dezvoltă un pașaport de vaccinare, într-un proiect „pilot”. Singura problemă este că aplicația estoniană va fi gata înainte ca UE să stabilească regulile generale.

Fiecare pentru el!

Comisia Europeană a lansat, luna trecută, propunerea privind pașaportul de vaccinare – Certificatul Verde Digital în UE.

„Certificatul” va avea un cod QR, care conține semnătura digitală și va fi emis de autoritățile naționale publice. Documentul certifică vaccinarea, testarea sau recuperarea în urma COVID.

Țările europene vor avea nevoie de baze de date foarte securizate, care să stocheze datele – semnături și date despre sănătatea cetățenilor.

Multe guverne nu s-ar descurca în acest sens. Ele au diferite cronologii, resurse și niveluri de digitalizare în administrație și sistemul sanitar.

Apple și Google nu sunt dezvoltatorii-șefi, în acest caz. De exemplu, Guardtime și Estonia colaborează cu OMS pentru a dezvolta propriile standarde globale pentru „certificatul inteligent de vaccinare”.

Camera Internațională de Comerț, un organism de lobby financiar și IATA ( International Air Transport Association) au lansat deja aplicații pentru acest scop. SUA au dezvoltat propriul pașaport și The Vaccination Credential Initiative are peste 200 de membri, printre care Oracle, Microsoft și Salesforce.

În cazul Europei, nu se știe dacă aplicațiile diferite vor funcționa interconectate. În Estonia, aplicația de tracing pentru COVID nu este compatibilă cu alte aplicații europene. Se lucrează la această problemă și pașapoartele de vaccinare nu vor fi parte din aplicația respectivă.

La polul opus, Franța vrea să integreze certificatul de vaccinare cu aplicația pentru coronavirus.

Tot în Franța, doar 1 din 5 persoane a descărcat aplicația și certificatul de vaccinare ar putea fi „condamnat” la aceeași soartă.

Germania a investit 2,7 milioane euro în dezvoltarea unui certificat COVID, cu ajutorul IBM.

În Marea Britanie, aceeași unitate NHS care s-a ocupat de o aplicație nefuncțională pentru COVID va lucra și la dezvoltarea pașaportului de vacinare.

Țările UE vor să resusciteze turismul cu ajutorul pașapoartelor de vaccinare

Potrivit Reuters, țările UE vor lansa pașapoartele COVID pentru călătorii, pentru a resuscita turismul în vară.

Certificatele le vor permite celor vaccinați, celor ce s-au recuperat în urma infectării cu COVID și celor testați negativ să călătorească „liberi” în UE, fără restricții, precum carantina, care a cântărit greu în cârca turismului european.

Cele 27 de state membre au subliniat angajamentul pentru cadrul legal de utilizare a pașaportului de vaccinare, până în vara lui 2021.

Țările UE vor să se asigure că se vor sincroniza din punct de vedere tehnologic.

Chiar dacă țările membre vor fi obligate să recunoască vaccinurile aprobate în UE, unele țări ar putea elibera certificate pentru vaccinuri precum Sputnik și Sinovac, autorizate doar pe teritoriul lor.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Decizia finală privind pensiile românilor. Ciolacu a dat ordin: Din respect față de seniori
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine