Pedeapsă cu ÎNCHISOARE pentru rușii care JIGNESC conducătorii pe INTERNET. Avocat: Vom spune glume despre autorități în șoaptă, în bucătărie

Redactor:
Laura Cojocaru
Pedeapsă cu ÎNCHISOARE pentru rușii care JIGNESC conducătorii pe INTERNET. Avocat: Vom spune glume despre autorități în șoaptă, în bucătărie
Rușii nu mai au voie să-i jignească pe conducători pe Internet. Vezi ce pedepse sunt prevăzute în noua lege adoptată de Parlament.

Rușii care fac postări online ce dau dovadă de o „lipsă de respect față de societate, țară, simbolurile oficiale ruse, Constiuție sau autorități” sunt amendați cu 1.000 de ruble. Recidiviștii vor fi pedepsiți cu 15 zile de închisoare.

Legea, inițiată de senatorul Andrei Klișas membru al Partidului Rusia Unită al lui Putin, a fost criticată de mai multe persoane publice.

„Una dintre sarcinile organelor guvernamentale este să asculte senine criticile la adresa muncii lor”, a declarat un adjunct al ministrului Comunicațiilor, Aleksei Volin.

„New law lets #Russia jail people who ‘disrespect’ the government online”….another aspirational model for ⁦@realDonaldTrump⁩ ??https://t.co/1Bd7g4R3mr

— David A. Andelman (@DavidAndelman) March 7, 2019

Unul dintre deputații Partidului Liberal-Democrat, Sergei Ivanov, critică vehement noua lege:

„Nu mai tratăm un imbecil drept imbecil. Dar el tot imbecil rămâne”, a declarat un deputat din Partidului Liberal-Democrat al Rusiei (LDPR, naționalist), Serghei Ivanov.

Avocatul rus Sergey Shvakin amintește de perioada comunistă, în care oamenii spuneau glume despre politicieni într-un cadru restrâns, atenți să nu fie auziți de poliția politică:

„În curând vom spune glume despre autorități în șoaptă, în bucătărie”, a declarat avocatul, potrivit The Guardian.

Inițiatorul proiectului respinge acuzațiile potrivit cărora legea reprezintă o formă de cenzură și susține că autoritățile sunt „prin ele însele demne de respect”.

Vladimir Putin va promulga legea, în săptămânile următoare, pentru ca textul să intre în vigoare.

De asemenea, deputații ruși au votat un alt proiect de lege care a fost calificat drept mijloc de cenzură de unii politicieni din opoziție. Legea permite autorităților să blocheze sau să amendeze instituțiile media online care furnizează știri false, sau știri lipsite de respect. Legea inițiată tot de Andrei Klișas, a fost adoptată de Duma, camera inferioară a Parlamentului rus, urmează să ajungă în Senat, iar apoi la Putin.

 

 

Noua lege pedepseste „informațiile false semnificative difuzate ca fiind adevărate”, care constituie o amenințare pentru siguranța publicului sau a statului.

Legile au fost adoptate în contextul în care cota încrederii în președintele Putin a scăzut la 33%. Este cel mai mic procent din ultimii 13 ani. Scăderea popularității președintelui sovietic a fost cauzată de o creștere a vârstei de pensionare cu cinci ani. Potrivit unui sondaj realizat în ianuarie cota popularității lui Putin a scăzut cu 37 de puncte procentuale față de nivelul la care se afla cu patru ani în urmă.

Este cunoscut faptul că Vladimir Putin nu este un fan al glumelor și al satirei. Când a ajuns președinte al Rusiei, în anul 2000, Putin a intervenit în stoparea glumelor care îl vizau în cadrul emisiunii de satiră Kukly” („marionete”).

 

×
Inchide