Povestea omului care-l apăra pe Osama ben Laden. Unde trăiește acum și ce face

Povestea omului care-l apăra pe Osama ben Laden. Unde trăiește acum și ce face
Detalii în articol

Este vorba de Sami A., un tunisian în vârstă de 42 de ani, căsătorit cu o germană și tată a trei copii. Încă din anul 2008, familia sa primește o îndemnizație socială în valoare de 1.608 de euro – sumă ce corespunde ajutoarelor sociale prevăzute de sistemul german pentru refugiați, deși fostul agent de securitate al liderului terorist responsabil de atentatele comise în SUA pe 11 septembrie 2001 nu a deținut niciodată acest statut.

De altfel, cererea sa pentru obținerea statutului de refugiat a fost respinsă acum mai bine de opt ani. Motivul șederii sale în Germania se datorează unei decizii a Tribunalului administrativ al landului Renania, care în 2017 a considerat că fostul agent al lui ben Laden nu poate fi deportat din cauza riscului prea ridicat ca acesta să fie torturat sau tratat în mod denigrant în țara sa natală.

Politicianul german Eckhard Rehberg condamnă profund această decizie: „Protejăm și finanțăm un terorist pentru că legea ne împiedică să-l deportăm. Nu pot fi de acord cu interpretarea acestei legi, este evident că atentează la bunul simț”, a conchis acesta.

La momentul actual, germanii așteaptă asigurări diplomatice din partea Tunisiei asupra siguranței fostului agent de securitate, iar o comisie de miniștri urmează a examina cazul.

Inchide