Premierul kosovar, lider al unei rețele de traficanți de organe de la prizonieri sârbi

Redactor:
Bogdan Munteanu
Premierul kosovar, lider al unei rețele de traficanți de organe de la prizonieri sârbi
Cel considerat un „erou" al desprinderii albanezilor kosovari față de Serbia și un interlocutor „onorabil" al statelor UE și al SUA, premierul de la Priștina, Hashim Thaci, apare drep liderul unei rețele de traficanți de organe.

Cel considerat un „erou” al desprinderii albanezilor kosovarifață de Serbia și un interlocutor „onorabil” al statelor UE și alSUA, premierul de la Priștina, Hashim Thaci, apare drep liderulunei rețele de traficanți de organe. Potrivit unui raport alConsiliului Europei (CoE), Thaci și aliați politici de-ai săi apardrept „actori-cheie” într-o organizație care recolta și vindeaorgane. „Produsele” traficate au fost obținute pe două căi.Inițial, cu forța – de la prizonieri sârbi și civili răpiți derebelii albanezi, în anii 1999 și 2000. Ulterior, în 2008, prinînșelăciune – rețeaua a recoltat organe de la circa 20 de cetățenisăraci din Republica Moldova, Rusia, Kazahstan și Turcia, cărora nuli s-au mai plătit banii promiși pentru „donație”.

Suspiciunile asupra lui Thaci, în calitate de lider al Armateide Eliberare a Kosovo (UCK), datează încă de la sfârșitul anilor`90. Ele nu au devenit probe aduse în justiție, deși procurorii dela Priștina nu erau nefamiliarizați cu ele, susține Dick Marty,raportorul Adunării Parlamentare a CoE (APCE). Marty este cel carea elaborat raportul CoE privind închisorile secrete ale CIA.

De data aceasta, anchetatorul CoE vine cu altă dezvăluire-bombă,de natură să stânjenească mai multe cancelarii europene, care i-auacordat lui Thaci credit și l-au sprijinit în eforturile deproclamare a independenței Kosovo. Pentru Marty (procuror elvețianînainte de a lucra la CoE), premierul kosovar este „capul” unuiașa-numit „Grup Denița” care coordona traficul de organe.

Din acest grup făceau parte lideri ai UCK care „sunt constantcalificați drept «actori-cheie» în rapoartele serviciilor deinformații consacrate structurilor de tip mafiot ale crimeiorganizate din Kosovo”, notează raportorul. Documentul lui Martymenționează „responsabilitatea” membrilor acestui grup. Liderii UCKse ocupau de „gestionarea rețelei ad-hoc de centre de detenție aleUCK pe teritoriul albanez și stabilirea sorții prizonierilordeținuți în aceste centre și a numeroșilor civili răpiți la Kosovoși conduși peste frontieră, în Albania”.

Traficul s-a desfășurat „până în zilelenoastre”

„Această activitate criminală, care s-a dezvoltat profitând de peurma haosului din regiune și grație inițiativei unor lideri ai UCKlegați de crima organizată, a continuat, chiar dacă sub alte forme,până în zilele noastre”, scrie Marty în raportul său. Aceste „alteforme” sunt înșelarea unor oameni care credeau că scapă de sărăciedacă își donează un organ. Conform The Daily Telegraph, în cazultraficului mai recent, procurorii kosovari au trimis deja înjudecată șapte oameni. Unul este Lufri Dervishi, chirurg parte din”Grupul Denița” și apropiat al lui Thaci, plus alți doi chirurgi șidoi medici anesteziști. Alți doi acuzați, un turc și un israelian,erau cei care vindeau organele în străinătate cu prețuri între80.000 și 100.000 de euro.

În privința celor mai grave forme ale traficului, de lasfârșitul deceniului trecut, Marty se referă la „prelevarea deorgane de la prizonieri într-o clinică de pe teritoriul albanez, înapropiere de Fushe-Kruje, pentru a le transporta apoi înstrăinătate”. Fushe-Kruje este o localitate la 20 km de capitalaalbaneză Tirana, unde „Grupul Denița” își constituise „un centru deprimire performant pentru crima organizată a traficului deorgane”.

Martorii intervievați de Marty au relatat despre împușcarea încap a prizonierilor sârbi înainte de a fi „operați pentru ca unulsau mai multe organe să le fie prelevate”. Cel mai des erauprelevați rinichi, care erau vânduți în clinici private din Canada,Germania, Polonia și Israel.

Guvernul kosovar respinge raportul „plin deură”

Raportul CoE a fost respins categoric de autoritățile de laPriștina, în ciuda faptului că gravele fapte consemnate de Martyerau cunoscute în Balcani de peste un deceniu și că el citeazăinclusiv anchetatori kosovari și ai minisunilor internaționale, aONU (MINUK) și UE (EULEX). Potrivit Agenției France Presse (AFP),Guvernul din Kosovo a calificat dezvăluirile drept „invenții”, careau drept scop „să arunce oprobriul asupra UCK și a liderilorsăi”.

În afară de Thaci, raportul îl acuză de implicare în traficul deorgane pe chirurgul Shaip Muja, un alt „erou” din rândurile UCK.Medicul este consilier politic pe lângă cabinetul lui Thaci,responsabil cu Sănătatea.

„Când chirurgi erau gata de operație, prizonierii erau adușiindividual la «casa conspirativă», executați de un membru UCK, iarcorpurile lor aduse rapid la clinică”, scrie Marty.

O declarație a Guvernului de la Priștina consideră raportul afi bazat pe „fapte fără fundament, inventate cu obiectivul de aprejudicia imaginea Kosovo”. „O asemenea atitudine, plină de ură șiieșită din comun, a unor persoane fără credibilitate morală, nupoate fi decât în serviciul unor medii care vor să facă rău Kosovoși cetățenilor săi”, adaugă declarația guvernamentală.

Priștina avertizează că va lua „toate măsurile posibile șinecesare pentru a răspunde invențiilor lui Marty, inclusiv pe planlegal”. Dar nu doar liderii kosovari sunt incriminați, ciraportorul CoE acuză și „voința politică șovăielnică a comunitățiiinternaționale de a-i trimite în judecată efectiv pe lideriiUCK”.

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Modificarea făcută de Lidl după ultimele scandaluri. Ce au decis șefii lanțului de magazine
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
BOMBĂ! CTP o desființează pe Diana Șoșoacă. În ce hal a jignit-o
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide