Presa britanică: „Portofelele mari și grase ale țiganilor” – cum au drenat opt „gangsteri din România” un milion de euro pe ruta Londra-Țăndărei

Redactor:
Mihai Schiau
Pe baza unor legi intrate în vigoare în 2007, când România și Bulgaria au aderat la UE, cetățenii acestor țări care au emigrat în Anglia pot cere statului britanic ajutoare dacă sunt propriii lor angajați sau dacă au lucrat în Marea Britanie cel puțin un an.

Cotidianul britanic The Sun publică un articol numit „Portofelelemari și grase ale țiganilor”, în care descrie cum o bandă de țiganiromâni s-a „pulverizat” prin Marea Britanie, au prădat statul cu800.000 de lire sterline (913.500 de euro), din ajutoare sociale,după care s-au întors acasă, unde au cheltuit banii.

Ei au folosit documente de rezidență false și referințeinventate, pe baza cărora au cerut „beneficii uriașe”.

Capul rețelei

Opt dintre țigani au fost arestați marți, Teluș Dumitru (liderulde 36 de ani al bandei) fiind săltat direct de pe aeroportul dinEssex. Capturarea celor opt a fost rezultatul unei operațiuni decolaborare între autoritățile britanice și cele din România,notează publicația.

„Gangsterii din România” foloseau des zborurile între România șiAnglia, pentru a duce în Țăndărei banii încasați de la statulbritanic, scrie The Sun. Tabloidul susține că țiganii autransformat orașul ialomițean dintr-o „grămadă de gunoi prăfuită”într-o „comunitate prosperă, plină de case noi și elegante, BMW-uriși Land Rovere”.

Răufăcătorii au prejudiciat autoritățile din Albion cu 800.000de lire sterline, într-o „escrocherie sofisticată și flagrantă”asupra sistemului de beneficii britanic, a declaratjudecătorul.

De ce lege s-au folositțiganii

Folosind documentele și referințele false, țiganii au obținutnumere de asigurare națională, pe baza cărora au solicitateliminarea impozitelor și ajutoare de șomaj sau pentru creștereacopiilor sau locuință.

Pe baza unor legi intrate în vigoare în 2007, când România șiBulgaria au aderat la UE, cetățenii acestor țări care au emigrat înAnglia pot cere statului britanic ajutoare dacă sunt propriii lorangajați sau dacă au lucrat în Marea Britanie cel puțin un an.

Dorina Dumitru, Ion Lican, Ramona Dumitru, MarianGheorghe

Pentru a părea și mai credibili, țiganii au folosit certificatede naștere false, pentru copii care „fie nu există, fie suntvictime ale traficului uman”, scrie The Sun. Ulterior, articolul afost preluat în alte două publicații britanice importante, Guardianși Telegraph.

Pe lângă cei opt țigani, marți a mai fost reținut și unconstructor britanic, care le furniza românilor referințele demuncă.

Unii dintre cei opt erau rezidenți în Anglia, alții făceau curseregulate între România și Marea Britanie, folosind linia aerianălow-cost Wizz Air, scrie The Sun.

„Navetista” Claudia Radu a fost prinsă pe un aeroport secundaral Londrei, alături de soțul ei. Asupra lor s-au găsit 1.800 delire sterline și 13.000 de euro, plus mai multe cecuri. Tribunaluldin Southwark a aflat că Adrian Radu, cumnatul femeii, care stăteaîn România, a primit de la aceasta peste 33.000 de euro.

Fostul primar dinȚăndărei: „De unde să știu eu de unde provinbanii?”

Capul rețelei, Teluș Dumitru, care era pus sub supraveghere demai multă vreme, a fost condamnat la patru ani și opt luni deînchisoare, după ce a recunoscut în fața justiției că a pus la calefrauda.

Adrian Radu, Ion Stoica, Claudia Radu

Soția sa, Ramona Dumitru, care susține că trăia alături debărbat în orașul Nottingham, a fost condamnată la doi ani deînchisoare. Ea a primit 92.000 de euro în mod ilegal, de la statulbritanic, după ce a mințit că are șase copii.

Alți membri ai rețelei au recunoscut furturi, fraude sau spălăride bani comise pe teritoriul britanic. Astfel, alți trei țigani aufost condamnați la șase luni de închisoare, iar ceilalți la un anși opt luni, doi ani și patru luni, respectiv o lună. ConstructorulAbdel Lemsatef, originar din Liverpool, a primit o sentință de nouăluni.

Între timp, primarul din Țăndărei, Vasile Sava, spune: „De undesă știu de unde își iau ei banii? Nu mi-a spus nimeni”.

Reacțiile comentatorilor britanici: „ar trebui trimișiîn Coreea de Nord”

Cititorii care au comentat articolele din presa britanicăcritică slăbiciunile sistemului de ajutoare sociale care poate fifraudat cu ușurință deoarece nu se fac verificări. „Cum poate fiatât de ușor să fraudezi sistemul? Au făcut rost de documente falseși au revendicat toate beneficiile posibile. Unde sunt oameniiresponsabili pentru verificarea acestor cereri? Este evident căcineva nu își face treaba cum trebuie”, precizează un comentator pepagina web a ziarului The Sun. Alții se întreabă de ce a fostacceptată România în comunitatea europeană în timp ce unii sunt depărere că Marea Britanie ar trebui să iasă din UE pentru a scăpa”de toți acești profitori”. Unele comentarii sunt ceva mai dure. Unutilizator scrie că țiganii ar trebui trimiși în Coreea de Nord, întimp ce altul propune să fie trimiși la muncă într-o mină pentru areturna banii furați. Un român rătăcit printre comentatoriiarticolului scrie „sunt român și lucrez în Marea Britanie, iar cândcitesc astfel de articole mă simt foarte rușinat. Sper că vor fiînchiși pentru o perioadă foarte foarte lungă”.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide