• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Presa europeană, despre șansele lui Nicolas Sarkozy de a câștiga alegerile din Franța: „Are nevoie de un miracol”

Presa europeană, despre șansele lui Nicolas Sarkozy de a câștiga alegerile din Franța: „Are nevoie de un miracol”
Presa europeană este sceptică în privința șanselor lui Nicolas Sarkozy de a păstra puterea în Franța după cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Presa europeană este sceptică în privința șanselor lui Nicolas Sarkozy de a păstra puterea în Franța după cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 6 mai în fața socialistului François Hollande, subliniind la unison scorul în primul tur al lui Marine Le Pen, relatează AFP.

Presa britanică apreciază luni că doar un miracol l-ar putea menține pe Nicolas Sarkozy la putere.

Sub titlul „Sarkozy confruntat cu înfrângerea”, The Times (centru-dreapta) notează că cea care va decide rezultatele celui de-al doilea tur va fi candidata de extremă dreaptă Marine Le Pen, care a obținut un scor record de 18,1 la sută din voturi.

The Guardian (liberal) subliniază că Hollande este „pe vârful valului stângii”, dar rezultatele „stupefiante” obținute de Marine Le Pen au diminuat entuziasmul. Cotidianul și-a intitulat editorialul „Victorie dulce-amară pentru stânga”.

Potrivit cotidianului, Sarkozy „are nevoie de un miracol” în cel de-al doilea tur pentru a-și păstra funcția, rezultatele alegerilor dovedind că Franța „s-a săturat de președintele său”.

Publicațiile exprimă și o oarecare îngrijorare în cazul victoriei lui Hollande, deoarece acesta din urmă a declarat război finanțelor.

Daily Telegraph își exprimă scepticismul cu privire la Hollande, calificându-l drept un „socialist tern care a declarat că finanțele sunt adevăratul său inamic”.

The Times, care îl susținea sâmbătă pe Sarkozy, își exprimă, de asemenea, îngrijorarea în privința programului lui Hollande, acuzându-l că se lansează într-o „politică economică fantezistă” care slăbește prespectiva unei reveniri economice a Europei și diminuează greutatea sa diplomatică.

Ziarele germane consideră că rezultatele primului tur de duminică demonstrează „un vot de furie”.

Săptămânalul german Der Spiegel, care folosește expresia scriind-o cu litere îngroșate pe site-ul său de Internet duminică seara, vede în acest rezultat semnul că „francezii sunt frustrați la vederea stării în care se află țara lor și furioși pe președintele lor Nicolas Sarkozy”. Der Spiegel apreciază că evenimentul care umbrește aceste alegeri este scorul lui Marine Le Pen. „Marine Le Pen este credibilă pentru clasele franceze mediocre care suferă, ea vorbește pe limba lor cu tirade împotriva imigranților și elitelor”, scrie săptămânalul.

Multe ziare subliniază, de asemenea, scorul obținut de Jean-Luc Mélenchon, și faptul că însumate, rezultatele candidaților ostili globalizării sau Uniunii Europene reprezintă aproape o treime dintre votanți.

„Hollande și Sarkozy vor trebui să încerce să seducă acest impozant rezervor de nemulțumiți în al doilea tur – extremele le vor forța mâna”, a apreciat luni cotidianul berlinez Tagesspiegel.

„Dacă Sarkozy vrea să câștige al doilea tur, el va trebui să câștige voturile extremei drepte și ale centrului – ceea ce ar fi o performanță inedită în aritmetica politică”, apreciază cotidianul de referință Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Pentru Financial Times Deutschland, este vorba „mai întâi de un vot de respingere” față de Nicolas Sarkozy. „Ce eșec pentru un șef de stat în exercițiu să obțină scoruri atât de proaste în fața unui adversar ca François Hollande, a cărui campanie a constat înainte de toate în a se eschiva și care nu a reușit niciodată cu adevărat să își entuziasmeze susținătorii”, adaugă cotidianul de referință al mediului de afaceri.

„Această situație nu se prezintă bine pentru Sarkozy”, comenta duminică seara cotidianul economic olandez Het Financieele Dagblad, în timp ce cotidianul De Volkskrant afirmă că al doilea tur al alegerilor este destul de „previzibil” și că „surpriza zilei” o reprezintă rezultatul obținut de Marine Le Pen.

Cotidianul dedică un articol francezilor care au transmis pe Twitter rezultatele într-un „limbaj codat”, pentru a ocoli legea franceză ce interzice orice publicare a sondajelor sau estimărilor rezultatelor înainte de închiderea ultimelor birouri de vot la ora 20.00 (21.00 ora României).

Pentru cotidianul belgian francofon Le Soir, François Hollande „este deja cu un picior la Elysée. Dar stânga trebuie să își tempereze bucuria deoarece Frontul Național, fără să ajungă în turul al doilea, a creat un nou șoc”.

Le Soir subliniază de asemenea „victoria personală” a lui Marine Le Pen care „poate spera în prezent să «spargă» peisajul politic și să încerce o recompunere a dreptei încercând să se alieze cu aripa cea mai dură a acesteia”.

Jean-Luc Mélenchon „nu a roșit” pentru scorul obținut, cotinuă cotidianul, care subliniază în schimb că pentru François Bayrou „dezamăgirea este amară”.

„Franța: Sarkozy în șah (dar se ține bine), Hollande câștigă, boom de Le Pen”, titrează principalul cotidian italian Il Corriere della Sera. Comentariu prin SMS al corespondentului la Paris: „este o înfrângere dureroasă pentru Sarkozy care își încredințează soarta alegătorilor lui Marine Le Pen în al doilea tur”.

La aceeași concluzie ajunge și La Repubblica (stânga), care apreciază că „Sarko se bazează acum pe alegătorii Frontului Național”.

„Hollande în drum spre victorie”, „el câștigă prima rundă”, „mai mulți alegători decât se prevăzuse”, rezumă cotidianul suedez Dagens Nyheter.

În Danemarca, ziarul Politiken apreciază că „francezii s-au săturat de Sarkozy”. Potrivit corespondentului său la Paris, „François Hollande poate să conteze pe susținerea masivă a electoratului de stânga, în timp ce președintele va avea dificila misiune de a convinge alegătorii lui Marine Le Pen să voteze pentru el”.

Agenția de presă Ritzau susține că „François Hollande a desfășurat o campanie modestă promițând să creeze un nou consens în politica franceză. Actualul președinte Sarkozy a fost în schimb mai ofensiv, transmițând, între altele, un mesaj clar în care afirmă că este singurul în măsură să redreseze economia afectată de criză și promițând o politică fermă față de străini”.

Oferindu-i unui avans lui François Hollande, francezii au „votat pentru Grecia”, apreciază Ta Nea, principalul cotidian grec (centru-stânga) pe site-ul său de Internet, salutându-l săptămâna trecută pe candidatul socialist ca pe un „Roosevelt european” din cauza susținerii măsurilor de creștere în Franța și Europa, în fața politicilor de austeritate promovate în special de duetul Merkel-Sarkozy.

„Dacă va fi ales președinte, acest lucru va exercita presiune asupra Angelei Merkel pentru o revizuire completă a politicii europene, cu mai puțină austeritate și mai mult accent pe dezvoltare”, apreciază cotidianul. Data de 6 mai, când vor avea loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale franceze și alegerile legislative cruciale în Grecia, va constitui o „etapă importantă în istoria europeană contemporană”, adaugă cotidianul.

Inchide