Presă: ISRAELUL VREA SĂ ATACE IRANUL înaintea alegerilor prezidențiale din SUA

Presă: ISRAELUL VREA SĂ ATACE IRANUL înaintea alegerilor prezidențiale din SUA
Premierul israelian Benjamin Netanyahu "este hotărât să atace Iranul înaintea alegerilor prezidențiale americane", din 6 noiembrie, a relatat luni seara postul de televiziune israelian Channel 10, potrivit Times of Israel.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu „este hotărât să atace Iranul înaintea alegerilor prezidențiale americane” din 6 noiembrie, a relatat luni postul de televiziune israelian Channel 10, potrivit Times of Israel.

Israelul este „mai aproape ca niciodată” de un atac menit să distrugă instalațiile nucleare ale lui Mahmoud Ahmadinejad, a comentat un jurnalist de la Channel 10, Alon Ben-David, care a avut acces anul acesta la antrenamentele Forțelor Aeriene israeliene, efectuate în vederea unui atac asupra Iranului.

Pentru Netanyahu, este clar că „a venit timpul acțiunii”, după ce toate sancțiunile împotriva Teheranului nu au reușit nici măcar să încetinească programul nuclear al republicii islamice.

Întrebat de crainicul știrilor de seară ale Channel 10 cât de aproape este Israelul să ia o decizie și, eventual, să atace, Alon Ben-David a răspuns „mai aproape ca niciodată”, adăugând că mult-discutata întâlnire a lui Netanyahu cu Barack Obama în această toamnă ar putea să nici nu mai aibă loc.

„Mă îndoiesc că Obama ar putea să spună ceva pentru a-l convinge pe Netanyahu să întârzie un eventual atac”, a mai declarat jurnalistul israelian, care a subliniat că Benjamin Netanyahu și ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, cred că Obama nu va avea de ales și va sprijini manevra militară israeliană, înainte de alegerile prezidențiale din 6 noiembrie, unde se va lupta cu republicanul Mitt Romeny pentru a câștiga încă un mandat.

Aceasta nu este prima dată când presa din Israel vorbește despre o eventuală acțiune militară împotriva Iranului, care ar urma să se întâmple înaintea alegerilor din SUA. Totuși, nu există nici pe departe un consens în Israel în ceea ce privește atacarea Iranului, președintele Shimon Peres, serviciile de informații și conducerea armatei fiind printre cei care se opun unui astfel de pas. Dacă Netanyahu va decide, însă, să lovească Iranul, va putea să o facă, pentru că guvernul israelian este cel care ia asemenea decizii.

Aceste informații vin în contextul unei alte știri pe același subiect, conform căreia Benjamin Netanyahu și-a trimis unul dintre colaboratorii apropiați la rabinul Ovadia Yosef, liderul spiritual al partidului ultraortodox Shas, pentru a obține susținerea acestuia față de un atac împotriva Iranului, a anunțat marți presa israeliană, citată de Mediafax.

Până în prezent, rabinul le-a cerut miniștrilor Shas să se opună categoric unui eventual atac israelian împotriva instalațiilor nucleare iraniene fără o coordonare prealabilă cu Statele Unite.

Inchide