Președintele Siriei vine în România. Vor fi semnate acorduri, intră și cel de extrădare

Redactor:
Ioana Erdei
Președintele Siriei vine în România. Vor fi semnate acorduri, intră și cel de extrădare
Președintele sirian Bashar al-Assad va face o vizită în România în acest an, ocazie cu care vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale pe justiție și afaceri interne, un acord de extrădare intrând în acest pachet, a declarat ministrul de Externe, Teodor Baconschi

UPDATE:Proiecte cu Siria: O linie maritimă comercială și un cablusubmarin pentru transport de energie

O linie maritimă comercială Constanța-Latakia și un cablusubmarin pentru transportul de electricitate din România în Siriasunt două dintre proiectele economice care ar putea fi realizate decele două state, potrivit ministrului de Externe, TeodorBaconschi.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, care face o vizită înSiria, a declarat, miercuri că România dorește o intensificare arelațiilor economice cu Siria, actor important în regiuneaOrientului Apropiat și Mijlociu.

„Primul proiect vizează operaționalizarea unei linii maritimecomerciale Constanța -Latakia”, a spus ministrul. El a adăugat căaceastă linie comercială ar permite un transport de mărfuri decirca un milion de tone pe an și ar permite astfel o deschidere denatură comercială și către Irak.

Un alt proiect vizează o colaborare româno-suedeză pentru uncablu submarin pentru transportul de electricitate, care să treacăprin Turcia.

Întrebat în ce stadiu se află cele două proiecte, ministrul aspus că au loc discuții tehnice la nivelul Ministerelor Economieidintre cele două țări precum și între autoritățile maritime șinavale.

Președintele sirian Bashar al-Assad va face o vizită în Româniaîn acest an, ocazie cu care vor fi semnate mai multe acorduribilaterale pe justiție și afaceri interne, un acord de extrădareintrând în acest pachet, a declarat ministrul de Externe, TeodorBaconschi, pentru Mediafax.

„Am făcut această vizită pentru a marca 55 de ani de relațiiromâno-siriene”, a explicat ministrul.

Referitor la întrevederea pe care a avut-o în cursul diminețiicu președintele sirian, șeful diplomației a spus că acesta va venila București în acest an.

„Președintele Bashar al-Assad va vizita România în curând”, aspus ministrul Baconschi, adăugând că această vizită este înpregătire și că va avea loc în cursul acestui an.

„Președintele sirian a apreciat vizita președintelui TraianBăsescu efectuată în 2008. Semnalul transmis atunci, alături deFranța și de alte state a scos din izolare Siria”, a explicatministrul.

El a ținut să sublinieze că Siria este un actor foarte importantîn regiune și că acesta este un motiv în plus pentru careBucureștiul dorește o intensificare a relațiilor economice.

Întrebat dacă, în condițiile în care MAE a anunțat că va fidiscutată și extinderea cadrului juridic bilateral cu ocaziavizitei sale la Damasc, a avut convorbiri pe tema acordului deextrădare cu Siria, șeful diplomației române a spus că vor fisemnate mai multe acorduri bilaterale pe justiție și afaceriinterne cu ocazia venirii lui Bashar al-Assad la București.

„Cu ocazia vizitei președintelui vor fi semnate mai multeacorduri bilaterale pe justiție și afaceri interne”, a spusministrul, care, întrebat despre acordul de extrădare, a adăugat căacesta „intră la pachet”.

Ministrul a spus că documentele sunt în pregătire și că au avutloc negocieri la București și Damasc.

O serie de consultări politico-diplomatice cu partea siriană auavut loc, în iunie, la MAE, printre subiectele discutate figurândanaliza stadiului negocierilor privind completarea cadrului juridicbilateral.

Președintele Băsescu a făcut o vizită în Siria în octombrie2008. Șeful statului declara la acea dată, la finalul întâlnirii cuomologul său de la Damasc, Bashar al-Assad, că subiectul legat desituația omului de afaceri sirian Omar Hayssam a fost discutat.Întrebat în legătură cu un acord între România și Siria privindJustiția, Băsescu a răspuns: „Înțeleg aluzia, a fost discutatsubiectul Omar Hayssam”.

Un an mai târziu, la 16 noiembrie 2009, șeful statului declaracă vizita sa în Siria, din 2008, a avut ca obiectiv modificareaacordului de extrădare între România și Siria, pentru ca, lafinalul acestora, Omar Hayssam să fie extrădat în România.

Biroul de presă al Ministerului de Externe a comunicat, la 8ianuarie, că MAE a transmis autorităților siriene un proiect detratat privind extrădarea, elaborat de Ministerul Justiției.Potrivit MAE, proiectul de tratat se află în prezent în analizapărții siriene. Tot la acea dată, Ministerul Justiției a confirmatcă a înaintat pe canale diplomatice un proiect de tratat privindextrădarea între România și Republica Arabă Siriană, precizând cănu a fost sesizat de partea siriană „cu poziții legate de acestproiect”. (Mediafax, Miruna Badea)

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
Anunţ BOMBĂ despre pensii! Se schimbă TOT! Lovitură mare pentru pensionari
Vaccinare anti-Covid-19 în România: Liber la programări pentru imunizare cu serul Pfizer. Persoanele care se...
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Bianca Drăgușanu pleacă din țară. Decizia de ultim moment, ce a stabilit vedeta
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide