Prima reuniune din 2012 a miniștrilor de Finanțe din zona euro: detalii ale măsurilor anticriză. PLUS: Este UNGARIA o nouă GRECIE?

Prima reuniune din 2012 a miniștrilor de Finanțe din zona euro: detalii ale măsurilor anticriză. PLUS: Este UNGARIA o nouă GRECIE?
Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 23/04/2012, 20:05

Miniștrii de Finanțe din Zona Euro încep luni o nouă rundă de discuții, prima din acest an, pentru stabilirea unor detalii ale măsurilor anticriză, cu speranța că ce a fost mai greu a trecut, chiar dacă Grecia continuă să fie în pericol de faliment, scrie AFP, preluată de eubusiness.com.

AFP se întreabă însă dacă Zona Euro a depășit cu adevărat vârful crizei, sau este vorba doar despre o perioadă de acalmie, datorită împrumuturilor de aproape 500 de miliarde de euro acordate de BCE băncilor europene, care le permit să cumpere din nou obligațiuni suverane.

În afară de Grecia, alte subiecte ale reuniunii vor fi mecanismul permanent de stabilitate financiar pentru țările cu probleme din zona euro, care trebuie să intre în vigoare în iulie, și noul tratat menit să întărească disciplina bugetară, care urmează să devină funcțional în ianuarie 2013.

Întâlnirea se desfășoară în perioada premergătoare summit-ului din 30 ianuarie al liderilor UE, remarcă presa străină.

Discuțiile vor începe la ora 13:30 GMT și vor avea ca primă temă analiza situației din Grecia, unde guvernul și creditorii din sectorul privat nu au ajuns la o concluzie în încercarea de a stabili unele condiții pentru a reduce datoria.

Luni seara, miniștrilor din zona euro li se vor alătura alți 10 miniștri de finanțe din Uniunea Europeană, precum și negociatorii Parlamentului European pentru a discuta pe tema mecanismelor financiare de salvare.

Situația Greciei, în atenția miniștrilor de finanțe

Deși analiștii avertizau că autoritățile de la Atena trebuie să încheie un acord urgent cu creditorii privați pentru reducerea datoriilor, înainte ca UE și FMI să aprobe un al doilea program de salvare de 130 miliarde de dolari, sâmbătă nu s-a reușit încheierea acordului. Reuters transmite că principalii negociatori ai creditorilor privați ai Greciei au plecat sâmbătă de la Atena fără un acord privind reducerea datoriilor printr-un schimb de obligațiuni, considerat esențial pentru evitarea unui default dezordonat al țării, dar discuțiile continuă la nivel tehnic.

Statul elen trebuie să răscumpere obligațiuni de 14,5 miliarde de euro până la sfârșitul lunii martie.

O echipă tehnică reprezentând creditorii privați a rămas în capitala elenă pentru stabilirea detaliilor acordului, iar negocierile vor continua telefonic, dar este improbabil ca acordul să fie încheiat înainte de reuniunea de luni a miniștrilor de Finanțe din zona euro, au declarat surse apropiate situației.

Oficialii eleni se așteptau ca șeful Institutului pentru Finanțe Internaționale (IFI), Charles Dallara, care negociază în numele creditorilor, să participe și sâmbătă la întâlniri, dar acesta a plecat la Paris.

Institutul a negat că Dallara și consilierul său Jean Lemierre au plecat pe neașteptate și a precizat că aceștia aveau angajamente personale stabilite anterior.
Surse apropiate discuțiilor au declarat vineri că după mai multe runde de discuții Grecia și creditorii privați se apropie de un acord în urma căruia cei din urmă își vor asuma pierderi de 65%-70% de pe urma deținerilor de obligațiuni elene.

FMI și UE vor să se asigure că datoriile Greciei intră pe trend sustenabil

Atenția se îndreaptă spre reuniunea miniștrilor de Finanțe din zona euro și la felul în care Germania și FMI privesc progresul discuțiilor referitoare la schimbul de obligațiuni.

FMI și țările UE, în special Germania, vor să se asigure că datoriile Greciei intră pe un trend sustenabil, înainte de a aproba un nou program de susținere în valoare de 130 de miliarde de euro, esențial pentru evitarea intrării Greciei în incapacitate de plată, scrie Reuters.

Oficialii Fondului Monetar Internațional insistă pentru un acord al Greciei cu creditorii privați care să permită reducerea ponderii datoriilor în PIB de la 160% în prezent la 120% până în 2020, așa cum s-a convenit la summit-ul liderilor UE din octombrie anul trecut.

Fără o înțelegere cu creditorii privați, Grecia nu va beneficia de un al doilea plan de salvare, iar fără acest plan, țara nu va putea face plățile către creditori

Reacția la decizia S&P de a reduce ratingul pentru 9 țări

În cadrul întâlnirii de luni, miniștrii Finanțelor din zona euro vor discuta și despre cum să răspundă la decizia agenției Standard&Poor’s de a reduce ratingul pentru nouă țări din zona euro, potrivit Bloomberg.

Însă, în pofida deciziei luate de către Standard&Poor’s, piețele financiare nu au reacționat, iar state cu economii considerate fragile precum Spania și Italia au reușit să se împrumute în această săptămână la dobânzi în scădere puternică.
„Am încredere că euro se va comporta mai bine în 2012”, a estimat în această săptămână președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, care a salutat progresele realizate la nivelul Europei în privința a două probleme profunde, lipsa disciplinei bugetare și a reformelor structurale.

Ce alte subiecte se vor mai discuta la Bruxelles

Alte subiecte ale reuniunii vor fi mecanismul permanent de stabilitate financiar pentru țările cu probleme din zona euro, care trebuie să intre în vigoare în iulie, și noul tratat menit să întărească disciplina bugetară, care urmează să devină funcțional în ianuarie 2013, scrie AFP, citat de Mediafax.

Pentru mecanismul permanent de susținere, miniștrii trebuie să stabilească sistemul de luare a deciziilor, care ar urma să fie prin majoritate calificată pentru a se evita blocarea ajutoarelor financiare de către unul sau două state, așa cum s-a întâmplat cu Finlanda sau Slovacia.

Totodată, miniștrii vor studia cum poate fi condiționată acordarea de ajutoare din acest fond de ratificarea unui nou tratat care impune o „regulă de aur” referitoare la revenirea la un buget echilibrat, idee susținută de Germania.

Ungaria a luat măsuri care „nu sunt suficiente”

În plus, miniștrii de Finanțe din zona euro au noi dureri de cap, comentează publicația eubusiness.com, demnitarii fiind chemați, de asemenea, să ia în discuție și situația Ungariei, care are nevoie de o nouă linie de finanțare din partea Fondului Monetar Internațional.

Problema-cheie pentru miniștrii de finanțe va fi dacă să adopte poziția comisarului european pe probleme de economie, Olli Rehn, care a condamnat modul cum guvernul de la Budapesta realizează managementul finanțelor publice ale Ungariei.

Deoarece Ungaria nu este în zona euro, Bruxelles-ul nu poate penaliza Budapesta cu sancțiunile financiare permise de noile reglementări pentru țările care fac parte din zona euro. Singura amenințare ce poate fi folosită este cea privind reducerea subvențiilor UE.

Recent, un diplomat din cadrul Comisiei Europene a subliniat că măsurile anunțate de Ungaria pentru a ține deficitul bugetar sub control „nu sunt suficiente”.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a cerut în urmă cu câteva zile guvernului ungar să ia măsuri „tangibile” pentru a demonstra că este dispus să urmeze o politică de stabilizare economică, înainte ca instituția financiară să accepte reluarea discuțiilor pentru un nou program de finanțare, potrivit Financial Times.

Ministrul ungar al dezvoltării, Tamas Fellegi, șeful echipei de negociatori cu instituțiile financiare internaționale, a declarat că a discutat situația economică din Ungaria cu FMI, precum și unele chestiuni legate de politicile controversate ale guvernului, inclusiv despre legea care restrânge independența băncii centrale.

Premierul italian propune dublarea fondului de stabilitate la 1.000 de miliarde euro

Referitor la Mecanismul European de Stabilitate (ESM), care va constitui unul dintre subiectele din cadrul discuțiilor de luni de la Bruxelles ale miniștrilor de finanțe din zona euro, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, este de părere că acesta ar trebui să aibă o capacitate mai mare decât nivelul planificat de 500 de miliarde de euro, potrivit The Telegraph, care citează săptămânalul german Der Spiegel.

Mecanismul European de Stabilitate (ESM) va înlocui Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF).

La rândul său, premierul italian Mario Monti s-a pronunțat în favoarea dublării Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF) din zona euro la 1.000 de miliarde de euro, pentru crearea unui climat de încredere în moneda unică europeană. Monti consideră că încrederea care s-ar crea pe piețele financiare prin această măsură ar permite scăderea dobânzilor obligațiunilor suverane. Monti a făcut deja propunerea guvernului german condus de cancelarul Angela Merkel.

Draghi consideră că fondurile care mai sunt la dispoziția EFSF după împrumuturile acordate Irlandei și Portugaliei ar trebui puse la dispoziția ESM, pe lângă cele 500 de miliarde de euro.

Proiectul de tratat referitor la ESM este probabil să fie aprobat de liderii UE la un summit din 30 ianuarie, au declarat săptămâna trecută oficiali din zona euro. Ratingul EFSF a fost retrogradat recent de Standard&Poor’s de la nivelul maxim triplu „A” la „AA+”, potrivit Mediafax.

Fondul a reușit însă marți să vândă obligațiuni în valoare de 1,5 miliarde de euro, pe termen de șase luni, cu o dobândă de 0,26%. Cererea a fost de trei ori mai mare decât oferta.
Anunțul S&P referitor la retrogradarea EFSF a relansat discuțiile privind necesitatea de consolidare a acestui fond, destinat susținerii țărilor cu probleme financiare din zona euro.

Șeful BCE a estimat că sunt necesare contribuții suplimentare din partea statelor cu ratinguri triplu „A”, pentru ca EFSF să poată să se împrumute la aceleași dobânzi, chiar dacă a fost retrogradat.
EFSF poate în prezent să dea împrumuturi totale de 250 de miliarde de euro, față de capacitatea sa inițială de 440 miliarde de euro.

VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
9 semne care pot trăda cancerul în stadii incipiente. Nu le ignora!
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Anamaria Prodan, victorie uriașă împotriva lui Gigi Becali! Ce sumă trebuie să plătească: `Atmosfera toxică...
Restricţii de Sărbători! Ministrul Sănătăţii spune clar ce ne aşteaptă de Crăciun şi Revelion
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
SUV de cinci stele la Euro NCAP. Hyundai cucerește piața cu acest model
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Un certificat de vaccinare fals al lui „Adolf Hitler” sfidează controalele europene
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
Legăturile NEȘTIUTE ale Principesei Margareta, moștenitoarea Regelui Mihai
Incredibil câţi bani câştigă pe lună medicul Beatrice Mahler! Românii sigur vor avea ceva de...
Vestea FANTASMAGORICĂ pentru români anunțată cu aplomb de Florin Cîțu: ”Așa cum am promis”
ACUM, interviu LIVE, cu Anton Traian ANTONIADIS, președintele Comunității Elene din Constanţa
Motivele fascinante, puțin cunoscute, pentru care bărbații nu mai poartă pălării
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit pe loc. Nu a mai putut fi...
China trimite o IMENSĂ UNDĂ DE ȘOC la nivel planetar! Marile puteri ale lumii sunt...
Ziua începe cu o veste tristă. Din păcate este vorba despre Gabriel Cotabiță. În ce...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...