PROCESUL LUI BREIVIK, ziua a doua. Acuzatul: „Al-Qaeda a avut de învățat din 22 iulie”

Publicat: 23/04/2012, 19:39
Actualizat: 24/10/2012, 22:21

Anders Behring Breivik a declarat, în cea de-a doua zi a procesului său, că tinerii pe care i-a omorât pe insula Utoya, în timpul atacului din 22 iulie 2011, nu erau „niște copii nevinovați”, ci niște persoane „spălate pe creier”, care apărau valorile multiculturale împotriva cărora el simte că este dator să lupte. De asemenea, norvegianul a declarat, în fața familiilor victimelor lui, că ar repeta oricând cele două atacuri, soldate cu 77 de morți, pentru a continua să apere cultura popporului său.

Ținta inițială, a mărturisit bărbatul, nu au fost tinerii laburiști de pe Utoya, ci jurnaliștii reuniți la convenția anuală a presei din Norvegia, atac care nu i-a reușit, deși a muncit „mult” la el.

Breivik a susținut, în cadrul unui discurs de 65 de minute, dublu față de timpul care i-a fost alocat, că viziunile sale despre răul pe care îl reprezintă multiculturalismul sunt împărtășite de marii lideri europeni, între care Nicolas Sarkozy, Angela Merkel și David Cameron.

Ziua a început cu o suspendare de aproximativ o oră a procesului, unul dintre judecătorii civili fiind înlocuit, pe motiv că nu ar fi imparțial. Thomas Indreboe a cerut, într-un mesaj postat pe Facebook la o zi după atacurile din 22 iulie, ca Breivik să primească pedeapsa cu moartea.

Prima zi a procesului, care va dura 10 săptămâni, a fost consacrată citirii acuzațiilor și declarațiilor preliminare ale procurorilor. Breivik, care a fost acuzat de „acte de terorism”, a intrat zâmbind în sala de judecată și a declarat că recunoaște faptele, dar este nevinovat. Norvegianul le-a spus judecătorilor că nu recunoaște legitimitatea instanței. Foarte emoționat, Breivik a lăcrimat în momentul în care, la tribunal, a fost proiectat filmul de 12 minute, un colaj de fotografii și desene, în care erau prezentate cu precădere imagini ale unor integriști musulmani.

În ambele zile, acuzatul a efectuat salutul nazist la intrarea în sala de judecată. Breivik va fi audiat toată săptămâna.


UPDATE 17.10 Cea de-a doua zi a procesului lui Anders Behring Breivik s-a încheiat, iar inculpatul a fost scos din sala de judecată și este dus, în acest moment, înapoi la închisoare. Corespondenții străini la Oslo notează cât de „generoși” au fost procurorii și judecătorii cu Breivik și cât de „politicoasă” a fost audierea acuzatului, dar totuși eficientă în a prezenta „lumea de minciuni și de fantezie” în care trăiește norvegianul.

UPDATE 16.35 Întrebat de ce nu mai crede în democrație, Breivik a făcut referire tot la musulmani. „Musulmanii au venit în zona noastră și au jefuit, au violat, fără ca faptele lor să aibă consecințe. Cei care făceau ceva în această privință erau numiți rasiști în presă”, a afirmat bărbatul, care a subliniat că, pe când era copil, cel mai bun prieten al lui a fost musulman.

UPDATE 15.55 Acuzatul a povestit despre afacerea lui de eliberare de diplome false, activitate „dezgustătoare din punct de vedere moral”, dar necesară, pentru că nu concepea să plătească taxe unui guvern cu care nu era de acord. Norvegianul susține că tipărirea de acte de studiu false i-a adus peste 500.000 de euro, aspect de care este foarte mândru. Breivik a și glumit, spunând că, dacă voia, putea să-și facă și lui o diplomă de licență, chiar dacă nu a terminat facultatea, scrie pe Twitter un jurnalist britanic care asistă la proces.

UPDATE 15.40 Audierea lui Breivik a fost reluată, procuroarea Inga Engh redirecționând interogatoriul spre copilăria și educația lui Breivik. Norvegianul s-a arătat nemulțumit de întrebările cu referire la copilăria lui, care, spune el, „a fost fericită” și „nu are legătură” cu atacurile comise anul trecut. Acuzatul a explicat că a învățat pe cont propriu timp de 15.000 de ore, pentru a compensa faptul că s-a retras de la facultate. Întrebat care a fost sursa principală din care s-a informat și pe baza căreia și-a construit teoriile despre lume, Breivik a răspuns: „Wikipedia”, informează The Telegraph.

UPDATE 14.50Știu că este cumplit ceea ce am făcut și că am provocat extrem de multă suferință, dar era necesar„, a explicat Breivik, care a mărturisit că nu se aștepta să supraviețuiască după atacuri. „22 iulie a fost un așa-numit atac sinucigaș. Nu mă așteptam să trăiesc dincolo de acea zi”, a declarat acuzatul.

UPDATE 14.45 Întrebat de ce susține că a acționat motivat „de bine, nu de rău”, Breivik a explicat că lumea multiculturală de astăzi este într-o situație asemănătoare celei de război. „Ce am făcut eu este la limita naționalismului militant, astfel că nu cred că voi fi văzut vreodată drept un erou. Știam că voi fi considerat un monstru”, a afirmat Anders Behring Breivik, în timpul celei de-a doua zile de proces, relatează The Telegraph.

UPDATE 14.30 Anders Behring Breivik a declarat că a încercat să comită un atac armat la conferința națională a jurnaliștilor din Novergia, „o țintă mult mai legitimă decât Utoya”. „Am muncit foarte mult ca să comit acest atac, dar, din păcate, nu am reușit”, a afirmat inculpatul, potrivit The Guardian.

UPDATE 14.00 Breivik este interogat de procuror, care l-a întrebat dacă a acționat pe cont propriu anul trecut. „Am făcut parte dintr-o grupare. Am intrat în legătură cu alți militanți naționaliști în 2001. Gruparea din care fac parte vrea să poată crea un sistem bazat pe celule individuale autonome. Am avut contact limitat cu gruparea din 2002, dar a existat un oarecare contact. În mare, însă, eu m-am mandatat să comit atacurile”, a explicat Breivik, citat de The Telegraph.

UPDATE 13.50 Procesul a fost reluat. Breivik a fost adus în sală și vor începe audierile, care vor fi televizate și vor dura patru zile.

UPDATE 12.35 Anders Behring Breivik și-a încheiat declarația spunând că pledează nevinovat. „Nu pot pleda vinovat, am acționat pentru a-mi apăra cultura mea și a poporului meu. Cer, deci, să fiu achitat”, a afirmat acuzatul, care a declarat și că al-Qaeda „a avut de învățat din 22 iulie” (data atacurilor). Curtea a luat o pauză de o oră, informează The Telegraph.

UPDATE 12.30 Acuzatul le-a spus judecătorilor că, deși nu pare, s-a autocenzurat în discursul lui și că viziunea sa despre lumea contemporană este împărtășită, măcar parțial, de marii lideri europeni. „Sarkozy, Merkel și Cameron au recunoscut că multiculturalismul nu funcționează”, a declarat norvegianul. Cât despre victimele lui de pe insula Utoya, Anders Behring Breivik a spus că aceștia „nu erau copii inocenți și non-politici„, ci tineri „spălați pe creier”. „Au fost tineri care au muncit pentru susținerea valorilor multiculturale”, a mai zis Breivik, potrivit The Guardian.

UPDATE 12.18 „Nu există niciun loc în lume în care musulmanii să trăiască armonios cu țara gazdă. Musulmanii nici măcar nu vor să se integreze. Acesta este un mit. Ei vor autonomie sub legea sharia, pentru că ne disprețuiesc valorile”, a mai spus Breivik, în urmă cu câteva minute.

UPDATE 12.10 Una dintre judecătoare l-a întrerupt pe Breivik, pentru a-i cere să se apropie de finalul declarației, anunță The Guardian. Acuzatul i-a spus că este abia la mijlocul discursului său, însă judecătoarea i-a cerut să se concentreze asupra esențialului și să-și scurteze declarația. Breivik i-a spus că acest lucru este imposibil, că mai are cinci pagini de citit și că a scurtat deja declarația de la 20 la 13 pagini.

UPDATE 12.00 Breivik a declarat că ar repeta oricând atacurile de anul trecut, pentru că a fost motivat „de bine, nu de rău” și le-a comis pentru a salva vieți, scrie The Guardian. Totodată, acuzatul a comparat tineretul laburist din Novergia, cel asupra căruia a deschis focul pe Utoya, cu Hitlerjugend, adică tineretul hitlerist. „Să mori pentru poporul tău nu este numai un drept, ci și o datorie a noastră, a tuturor. Nu mă speria ideea că îmi voi petrece restul vieții în închisoare. M-am născut într-o închisoare. Ea se numește Norvegia”, a mai spus Breivik.

UPDATE 11.55 „Oamenii au fost trădați de multiculturaliști și de liberali”, a spus Breivik, care a adăugat că cetățenii europeni nu au fost avertizați că „își vor pierde cultura și stilul de viață”. De asemenea, norvegianul a criticat atitudinea țărilor europene față de partidele de extremă dreapta din Austria și Ungaria, după care a vorbit despre senatorul american Joseph McCarthy, autorul „vânătorii de vrăjitoare” din anii ’50, adică al anticomunismului american. „McCarthy a fost mult prea moderat. S-a gândit să îi deporteze pe toți comuniștii americani în Uniunea Sovietică. Din păcate, nu a făcut asta”, a mai declarat Anders Behring Breivik, potrvit corespondenților The Telegraph la Oslo.

UPDATE 11.40 „Liberalii și marxiștii nu au vrut niciodată democrație, pentru că s-au temut că vor apărea noi Hitleri, care vor provoca un al treilea război mondial”, a mai declarat Breivik. „1968 a fost anul revoluționar al marxiștilor, în care a fost construit un sistem socialist egalitarist. Cu cât erai o victimă mai mare, cu atât puteai ajunge mai sus în ierarhia puterii”, a mai spus norvegianul, în urmă cu câteva minute.

UPDATE 11.36 Am efectuat cel mai sofisticat și spectaculos atac politic pe care l-a văzut Europa de la al Doilea Război Mondial„, a declarat Brevik, în fața judecătorilor și a familiilor victimelor sale, potrivit corespondentului la Oslo al The Telegraph. Norvegianul a solicitat mai mult timp pentru a-și susține declarația și le-a cerut judecătorilor să nu îl întrerupă.

UPDATE 11.20 Anders Behring Breivik a început să-și susțină declarația, informează The Telegraph. Transmisiunea live din sala de judecată a fost întreruptă, pentru a nu-i oferi lui Breivik oportunitatea de a-și promova mesajele extremiste.

UPDATE 11.15 Procesul a fost reluat, anunță The Telegraph. Thomas Indreboe a fost înlocuit cu unul dintre judecătorii de rezervă, Anne Wisloff. Breivik se pregătește să-și susțină declarația.

Anders Breivik, în timp ce își recitea notițele

UPDATE 11.00 Procesul este suspendat de aproximativ o oră, după ce s-a descoperit că unul dintre cei cinci judecători, Thomas Indreboe, a cerut, într-un mesaj postat pe Facebook la o zi după atacurile din 22 iulie, ca Breivik să primească pedeapsa cu moartea, informează AP, conform CBS News. Indreboe, un recepționer desemnat judecător din partea societății civile, conform unui mecanism de justiție populară în vigoare în Norvegia, a scris: „Pedeapsa cu moartea este singura soluție justă în acest caz!!!!!!!!!!”. Procurorii și avocatul acuzatului cer ca judecătorul să fie înlocuit, din cauza îndoielilor privind imparțialitatea sa. Norvegia nu se numără printre țările care aplică pedeapsa cu moartea.

Thomas Indreboe (stânga), în timp ce se discuta înlocuirea sa în cadrul procesului

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
S-a anunțat marele cutremur! Când va fi seismul de peste 7 grade în România
Începe războiul? Rușii lansează o undă de șoc la frontiera cu Ucraina. Mișcări masive de...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...