PROFIT-RECORD AL CORPORAȚIILOR DIN SUA, dar șomajul ar putea fi dublu față de statisticile oficiale

Redactor:
Bogdan Munteanu
PROFIT-RECORD AL CORPORAȚIILOR DIN SUA, dar șomajul ar putea fi dublu față de statisticile oficiale
Oricât de greu le-ar fi americanilor de rând să-și păstreze locurile de muncă sau să se reangajeze după o perioadă de șomaj prelungit, corporațiile din SUA au înregistrat niște profituri-record în trimestrul III din 2010

Oricât de greu le-ar fi americanilor de rând să-și păstrezelocurile de muncă sau să se reangajeze după o perioadă de șomajprelungit, corporațiile din SUA au înregistrat nișteprofituri-record în trimestrul III din 2010. Acestea au fost învaloare de 1.659 miliarde USD – cea mai mare sumă înregistrată înultimii 60 de ani, de când Departamentul Comerțului (DoC) țineastfel de evidențe.

Suma este „brută” – neajustată în funcție de inflație și fără aține seama de câți bani vor intra în conturile acționarilor, cadividende, și câți vor fi puși deoparte sau investiți -, darrecordul nu poate fi pus la îndoială, arată raportul DoC.

Pe locul doi între cele mai profitabile trimestre pentrucorporațiile din SUA se află trimestrul III din 2006, cândrecesiunea încă nu afectase America.

Atunci, profiturile corporatiste au însemnat 11,7% din PIB-ulțării, pe când suma-record de acum reprezintă 11,2% din PIB.Totuși, trimestrul III al anului în curs a fost al șapteleatrimestru consecutiv de sporire a profiturilor, după pierderile dinultimele trei luni din 2008, după criza de pe Wall Street.Creșterea economică ce a permis aceste profituri a fost de 2,5% dinPIB, peste cele două procente estimate și peste procentul de 1,7%înregistrat în trimestrul II din 2010.

Șomajul a sporit productivitatea

Profiturile mari au fost posibile, pe de o parte, datorităcreșterii de productivitate a muncii, care a fost atrasă deconcedieri. Practic, companiile au realizat mai mult, cu mai puținiangajați. Pe de altă parte, la totalul sumei contribuie șiprofiturile repatriate de corporațiile americane care au afaceri pepiețe emergente, precum China și India, unde creșterea economică afost considerabilă.

Șomajul ridicat – o veritabilă „povară” pentru Casa Albă și unuldintre motivele pentru care Partidul Democrat a pierdut majoritateadin Camera Reprezentanților – s-a dovedit de folos companiilor.Vestea și mai rea pentru Barack Obama este dată de analiștieconomici precum Paul Dales, de la Capital Economics, care prevădcă „economia nu crește suficient de rapid, pentru a reducesemnificativ șomajul sau pentru a împiedica o cădere îndeflație”.

Unul din cinci americani, șomer sau”subangajat”

Oficial, nivelul șomajului se situează la 9,6%, dar CNBC.comadaugă acestui procent și numărul de americani „subangajați”, careau un job part-time, deși ar dori să lucreze cu normă întreagă.Șomerii și „subangajații” reprezintă 17,5% din populația activă,respectiv unul din cinci americani.

Procentul ar putea rămâne neschimbat. „Dacă nu creezi o nouăbulă speculativă în care economia să poată crea locuri de muncă, nuo să ai creștere. Acesta este tristul adevăr”, crede Michael Pento,economist la Delta Global Advisers. În loc de un parcurs aleconomiei în forma „W” sau „V”, Pento estimează ca va fi vorba deun „L”, așadar perioada de stagnare va fi mai lungă.

Rata șomajului este dublă față de martie 2008, iar aceasta sedatorează în parte faptului că există mulți „șomeri pe termenlung”, dintre care unii nici nu mai caută un loc de muncă.

O altă cauză este prăbușirea sectorului imobiliar, care aafectat milioane de slujbe, de la avocați, brokeri de crediteipotecare, agenți imobiliari, arhitecți, ingineri până lanenumărați constructori.

La începutul anilor 2000, 40% din toate locurile de muncănou-create aveau legătură cu imobiliarele. Acum, după ce bulaimobiliară s-a spart, investitorii din sector migrează către altețări, unde perspectivele sunt mai promițătoare.

O creștere economică
mai mică în 2011

Șomajul vă rămâne ridicat – peste 8% în 2012, anul alegerilorprezidențiale – potrivit unei estimări a băncii centrale (FederalReserve – Fed). Și nici creșterea economică nu va fi la fel desusținută, în 2011, precum o previziune anterioară de 3,5% până la4,2%. În schimb, Fed speră la o creștere de 3-3,6%.

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Era pe plajă, la mare, când A DISPĂRUT fără urmă. Au găsit-o peste 18 zile...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Schimbare URIAŞĂ în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Cine ar fi ucis-o, de fapt
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Propuneri indecente…din partea soțului
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Se schimbă regulile dacă ai nevoie de aceste documente. Anunțul momentului pentru toți românii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
×
Inchide