Putin, despre cursa înarmării: SUA a încălcat tratatul INF livrând României sisteme terestre pentru lansarea de rachete, pe care intenționează să le amplasese în Polonia

Redactor:
Mircea Olteanu
Putin, despre cursa înarmării: SUA a încălcat tratatul INF livrând României sisteme terestre pentru lansarea de rachete, pe care intenționează să le amplasese în Polonia
Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că armele hipersonice dezvoltate de Rusia vor putea apăra țara chiar și în cazul în care noul Tratat de reducere și limitare a armelor strategice ofensive, cunoscut drept „noul Tratat START", nu va fi prelungit după anul 2021, informează agenția Tass.

Putin a subliniat că în cazul în care noul Tratat START va expira, „în general nu vor mai fi instrumente care să limiteze cursa înarmării”, însă, în pofida acestei perspective, SUA nu au inițiat negocieri cu Rusia pe această temă, deși Moscova și-a manifestat disponibilitatea în acest sens.

„Este posibil să nu fie prelungit. Avem cele mai avansate sisteme care vor asigura, în mod credibil, securitatea Rusiei într-o perspectivă istorică destul de îndelungată”, a afirmat liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin a vorbit și despre Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), explicând că acordul interzice amplasarea de sisteme terestre de lansare pentru rachete cu rază de acțiune scurtă și intermediară, dar, cu toate acestea, Statele Unite au livrat astfel de sisteme României și intenționează să le amplaseze în Polonia.

„Aceasta este o încălcare directă (a Tratatului INF)”, a subliniat președintele Rusiei.

Liderul de la Kremlin a mai afirmat că decizia SUA de a se retrage din diverse acorduri internaționale privind reducerea și limitarea armamentului a subminat bazele relațiilor internaționale în sfera securității globale, a declarat președintele rus cu ocazia unei reuniuni cu reprezentanți ai unor agenții de știri din întreaga lume.

Noul acord START, care limitează la 1.550 numărul de focoase strategice mobilizate pe fiecare parte, ar urma să expire în anul 2021.

Președintele Donald Trump a anunțat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. Donald Trump susține că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administrația Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Washingtonul insistă că Administrația de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acțiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare.

Foto: Hepta

 

Inchide