Putin îi dă asigurări lui Aleksandr Lukașenko: Toate problemele apărute vor fi rezolvate curând

Putin îi dă asigurări lui Aleksandr Lukașenko: Toate problemele apărute vor fi rezolvate curând
Putin îi dă asigurări lui Lușcenko: Toate problemele apărute vor fi rezolvate curând / Sursă FOTO: Profimedia Images
Publicat: 15/08/2020, 21:00
Actualizat: 15/08/2020, 21:04

Președinții Aleksandr Lukașenko și Vladimir Putin au avut o discuție în cursul zilei de sâmbătă referitoare la situația din Belarus, unde mii de persoane contestă legitimitatea președintelui și acuză faptul că alegerile prezidențiale au fost fraudate.

Aleksandr Lukașenko a declarat că a trebuit să vorbească cu președintele rus deoarece protestele nu reprezintă „o amenințare doar pentru Belarus”.

„Este nevoie să îl contactez pe Vladimir Putin, deoarece ameninţările nu mai vizează doar Belarusul. Apărarea Belarusului nu este nimic mai puţin decât apărarea întregului nostru spaţiu, a uniunii, este un exemplu pentru alţii. Mulţi dintre cei care se plimbă pe străzi nu înţeleg acest lucru”, a subliniat dictatorul de Minsk.

La rândul său, Vladimir Putin i-a transmis să este încrezător că problemele din Belarus vor fi rezolvate.

„La iniţiativa părţii belaruse, Vladimir Putin a avut o conversaţie prin telefon cu preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Acesta a informat despre situaţia din Belarus după scrutinul prezidenţial. Ambele părţi au exprimat încredere că toate problemele apărute vor fi rezolvate curând”, se arată într-un comunicat al preșidinției ruse.

„Ideea centrală este ca actualele probleme să nu fie utilizate în avantajul forţelor distructive care încearcă să afecteze cooperarea benefică dintre cele două ţări în cadrul Uniunii Rusia-Belarus”, mai subliniază sursa citată.

De asemenea, cei doi lideri au colaborat și în privința repatrierii celor 32 de cetățeni ruși care fuseseră reținuți în Belarus.

„S-a stabilit să fie menţinute contactele normale pentru consolidarea relaţiilor bilaterale, în interesele fundamentale ale popoarelor fraterne din Rusia şi Belarus”, potrivit comunicatului.

Țările baltice, alături de cetățenii din Belarus: Susținem alegeri „libere și corecte”!

Comisia electorală centrală susține că Aleksandr Lukașenko, care se află la putere din 1994, a câștigat 80,1% din voturi, iar principala candidată a opoziției, Svetlana Tikhanovskaya, 10,12%.  Însă Svetlana Tikhanovskaya susține că în secțiile de votare unde numărarea voturilor a fost corectă, a câștigat cu 60-70%.

Protestele împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko au continuat sâmbătă, mii de persoane mărșăluind în capitala Belrusului, Minsk.

Într-o declarație comună făcută sâmbătă, primii miniștri din cele trei republici baltice – Letonia, Lituania și Estonia – „și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la represiunea violentă… și represiunea politică a opoziției de către autorități”.

Liderii au declarat că alegerile prezidențiale nu sunt „libere, nici corecte” și au cerut un vot „transparent”, „cu participarea observatorilor internaționali”.

„Primii miniștri cer autorităților din Belarus să se abțină de la violența împotriva manifestanților pașnici și să elibereze toți prizonierii politici și pe cei care au fost reținuți”, se mai arată în declarația comună.

Mărturiile șocante ale unui deținut din Belarus: Forțele de ordine ne-au amenințat că ne ard de vii! Ar fi făcut-o dacă aveau ordin

Peste 6.700 de persoane au fost arestate în Belarus în cursul săptămânii trecute în timp ce participau la protestele împotriva președintelui țării, Aleksandr Lukașenko, ales pentru a șasea oară. În timpul reprimării violente din parte autorităților, un bărbat a fost ucis iar mii de persoane au fost bătute și traumatizate în centrele de detenție.

Protestele împotriva actualului președintele al Belarusului, care se află de peste două decenii la putere, au fost reprimate cu violență de către autoritățile din țară iar la televiziunea națională a fost difuzat un videoclip în care trei protestatari sunt întrebați dacă vor mai participa la astfel de manifestații iar unul dintre ei strigă „Nu mai fac!”. În imagini se poate observa cum cei trei fuseseră bătuți.

În cursul zilei de vineri, mai mulți manifestați care fuseseră reținuți au fost eliberați, iar unii dintre ei au povestit reporterilor BBC despre experiența traumatizantă prin care au trecut în centrele de detenție.

Mărturii șocante: Ne-a spus că dacă avea ordin să ne ardă de vii, o făcea

„Au început să mă tortureze. M-au întrebat cine a organizat demonstrațiile din stradă. M-au electrocutat de 10 ori în zona picioarelor, pe mâini și în piept. De fiecare dată când ne mișcam sau spuneam ceva, ne loveau cu bastoanele. Unul dintre polițiști ne-a spus: dacă aveam ordin să vă ard de vii, o făceam. Vă vine să credeți? Ne-a amenințat că ne arde de vii. Partea cea mai înfricoșătoare este că acești oameni nu au nicio limită. Așa înțelegi că nu ai absolut niciun drept, iar ei pot face orice vor. Este înfricoșător pentru că nu știm cum se vor încheia toate acestea. Durerea a fost cumplită. I-am implorat (n.r. pe polițist) să se oprească, dar continua să mă lovească”, a povestit un tânăr, care a ajuns într-un centru de detenție din Minsk, unde a fost bătut de forțele de securitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația