Putin – „ochi de ucigaș”, Sarkozy – „alerga după un iepure”

Redactor:
Bogdan Munteanu
Putin – „ochi de ucigaș”, Sarkozy – „alerga după un iepure”
La cinci zile după ce site-ul WikiLeaks și cinci publicații din SUA, UK, Germania, Franța și Spania au început publicarea mesajelor diplomatice, evoluțiile în scandal, luările de poziție, plus dezvăluirile stânjenitoare și comice nu mai contenesc. Iată câteva dintre cele mai interesante elemente:

La cinci zile după ce site-ul WikiLeaks și cinci publicații dinSUA, UK, Germania, Franța și Spania au început publicarea mesajelordiplomatice, evoluțiile în scandal, luările de poziție, plusdezvăluirile stânjenitoare și comice nu mai contenesc. Iată câtevadintre cele mai interesante elemente:
•Vladimir Putin. Fostul comisar pen­tru RelațiiExterne, Chris Patten, l-a descris pe premierul rus ca având „ochide ucigaș, atunci când discuția se referă la Cecenia și laterorismul islamic”, potrivit unui fost ambasador al SUA pe lângăUE. „Nu spun că genele sunt determinante”, ar fi spus Patten, darapoi a trecut în revistă istoria familiei Putin: bunicul – „gardăde corp pentru Lenin”, tatăl -„aparatnic comunist”, iar Putinînsuși – „cu o carieră în KGB”.
Alte mesaje diplomatice americane, citate de The Guardian, exprimăbănuieli că liderul rus ar deține miliarde de dolari ascunse înstrăinătate. Averea lui ar fi de circa 30 miliarde USD,administrată printr-o firmă elvețiană (Gunvor) de tranzacțiipetroliere, ceea ce ar face din Putin cel mai bogat om din Europa.Gunvor și Putin au denunțat drept calomnii datele vehiculate dediplomații americani.
•Nicolas Sarkozy. Cel numit „împăratul gol” în altmesaj, Nicolas Sarkozy a fost actorul principal al unei întâmplărihazlii, chiar în timpul întâlnirii cu ambasadorul SUA la Paris. În2006, pe când era ministru de Interne, Sarkozy l-a primit peambasadorul Craig Stapleton în biroul său. Viitorul președinte avrut să i-l prezinte oaspetelui american pe fiul său Louis (avândatunci 9 ani), care a venit purtând în brațe un iepure și însoțitde un cățel.
Chiar când să dea mâna cu Stapleton, Louis a scăpat iepurele dinmână, care a început să fie alergat de câine. „Câinele a început săalerge iepurele prin biroul lui Sarkozy. A urmat scena de neuitatîn care Sarkozy, aplecat, alerga după câine prin holul biroului săuîn timp ce câinele alerga după iepure, iar Louis nu se putea opridin râs”, a relatat Washingtonului ambasadorul.
•Mafia rusă și „criza gazelor”. Mafia rusă nu ar fistrăină de cele două „crize ale gazului” din Europa, de laînceputul anilor 2006 și 2009, reiese din alt „cablu” care sereferă la legăturile crimei organizate din Rusia și firmele carevând gaz rusesc în Europa. Miliardarul ucrainean Dmitri Firtaș i-arelatat ambasadorului SUA la Kiev că în spatele participației salela compania RosUkrEnergo (RUE) se află o figură importantă a crimeiorganizate ruse, Semion Moghilevici, aflat pe lista neagră a FBI.Fără ajutorul mafiei ruse, ar fi fost imposibilă desfășurareaoricăror afaceri la începutul anilor ´90, s-a plâns Firtaș.
Premierul ucrainean din acea perioa­dă, Iulia Timoșenko, afirmasepentru BBC că avea „documente care atestă că o serie de structuricriminale puternice se află în spatele companieiRosUkrEnergo”.
•Assange,urmărit de Interpol. În timp ce „cablurile” publicateenervează lideri mondiali și țin cu sufletul la gură publicul,australianul Julian Assange este oficial urmărit de Interpol. El adevenit urmărit în 188 de state și teritorii, fiind suspect de violîn Suedia. Washingtonul se pregătește să înainteze către Interpol onouă acuzație, de spionaj. Președintele comisiei pentru SecuritateInternă din Congres i-a cerut secretarului de stat al SUA, HillaryClinton, să plaseze WikiLeaks pe lista organizațiilorteroriste.

Tags:
Patru transferuri stelare la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru i-a dat lovitura de graţie lui Gigi...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Anunț important pentru românii cu mașină pe benzină și motorină. Ce se întâmplă la pompă...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
O familie din Iași s-a mutat în Zanzibar din cauza pandemiei: „Preţurile sunt chiar foarte...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Zeci de copii cu păr pe tot corpul. Ce gafă halucinantă au făcut medicii: se...
Horoscop chinezesc complet pentru 2021: Pe ce dată începe Anul Boului de Metal?
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este cea mai căutată resursă din lume, care în ţara noastră există din belşug,...
Carmen de la Sălciua, prima imagine alături de noul iubit! Iubirea plutește în aer /...
Inchide