RAPORT. Cele mai mari 10 RISCURI care amenință lumea în 2012

RAPORT. Cele mai mari 10 RISCURI care amenință lumea în 2012
Publicat: 23/04/2012, 19:34
Actualizat: 16/06/2012, 22:12

Un raport al grupului de analiză de risc geopolitic Eurasia Group realizează un tablou al riscurilor care vor amenința relațiile internaționale în noul an. Cel mai mare risc, din cele zece analizate, este sfârșitul „Epocii 11 Septembrie” (atentatele asupra World Trade Center). Totodată, analiștii arată că există și câteva false teme de discuție privind amenințările care planează asupra lumii.

Contextul politic general se va schimba în 2012, către o nouă ordine mondială în care politica va conduce economia globală, în timp ce economia va determina geopolitica. Această schimbare are loc într-o lume pe care grupul a denumit-o, anul trecut, „G-zero” – o lume în care leadership-ul la nivel global nu mai există. (raportându-se la grupul G7 a cărui influență globală s-a diminuat).

1. Sfârșitul „Epocii 11 septembrie”

După criza financiară din 2008, după uciderea lui Osama bin Laden, după retragerea trupelor americane din Irak și după stabilirea unei date de retragere din Afganistan, modelul de funcționare al epocii în care economia conducea piețele, iar securitatea națională conducea geopolitica, nu va mai funcționa. „Războiul împotriva terorii”, așa cum l-a numit George W. Bush, a luat sfârșit.

S-a născut un nou model, în care liderii sunt mai preocupați de deficitele bugetare, de criza Zonei Euro, de relațiile economice cu China. În ce privește piețele, cu un leadership slab în toate marile puteri geopolitice, investitorii vor deveni reticenți la riscuri financiare.

Secretarul de stat Hillary Clinton a schimbat doctrina de politică externă a SUA, mutând accentul către Asia, în ciuda instabilității continue din Orientul Mijlociu, pentru că acolo se află motoarele economiei mondiale.

Lucrurile s-au schimbat din trei motive principale: piețele emergente sunt acum principalii vectori ai creșterii economice globale; statele dezvoltate se află într-o criză structurală, unde deciziile politice au ajuns decisive pentru traiectoria economică; este nevoie de o reechilibrare între statele dezvoltate și cele în curs de dezvoltare.

2. G-Zero și Orientul Mijlociu

Incapacitatea sau refuzul marilor puteri de a-și asuma noi riscuri pentru a ajuta la gestionarea zonelor fierbinți din această regiune va duce la tulburări și mai puternice în Orientul Mijlociu. Cu proteste continue și în lipsa unui cadru regional de securitate, vechile autocrații se află în pericol, în fața unor noi regimuri așa-zis democratice, așa cum se întâmplă deja în Siria, Egipt, Irak, Libia, Yemen și Bahrain. În acest context, actorii regionali precum Turcia, Iran, Arabia Saudită sau Israel vor încerca să-și sporească influența și vor complica și mai mult lucrurile în regiune.

După „Primăvara arabă”, SUA se află în fața unei lipse de influență fără precedent în Orientul Mijlociu. Îndepărtarea de la putere a președintelui egiptean Hosni Mubarak, principalul aliat arab al americanilor, tensiunile cu Israelul și răcirea relațiilor cu Arabia Saudită au dus la acest rezultat. Nu mai există un mare actor din exteriorul acestei regiuni, care să intervină, iar operațiunea NATO din Libia a însemnat mai degrabă finalul unei ere.

În același timp, Iranul susține guvernele existente din Siria și din Irak, spre deosebire de Turcia și de Arabia Saudită, care sprijină ascensiunea sunniților. Ciocnirea acestor interese regionale va fi cea mai vizibilă în Siria.

În acest context, Israelul se află în fața unui pericol crescut, pentru că relațiile cu Egipt, Iordania și Turcia nu mai sunt la fel de stabile ca până acum, iar sprijinul internațional, inclusiv al SUA, a intrat în declin. Acest lucru sporește șansele unui atac israelian asupra Iranului.

3. Zona Euro

Acesta este cel mai risc pentru Europa în 2012, însă nu se va manifesta sub forma fragmentării (ieșirea Greciei sau a altor state periferice), nici a dezintegrării (ieșirea Italiei sau Spaniei), ci printr-un continuu „incrementalism reactiv” (mici schimbări de sistem, care au loc din mers, în opoziție față de o schimbare majoră).

Spre deosebire de crizele financiare precedente, SUA nu are cum să intervină pentru a salva situația, iar China nu pare dispusă să intervină. În timp ce piețele doresc o soluționare rapidă a crizei, liderii politici ai Eurozonei nu par dispuși să facă acest lucru. Formula cancelarului german Angela Merkel, de a evita dezastrul la limită, menținând în același timp o presiune pe piețe, va duce nesiguranța financiară și în 2012.

„Poate că e plicticos, poate că nu este sexy, dar este realitatea. Nesiguranța și volatilitatea care au caracterizat mediul economic și de investiții în 2011 vor continua și în 2012, cu agravări semnificative”, arată raportul.

4. Alegerile din SUA

Estimările arată că în 2012 va avea loc una dintre cele mai dure campanii electorale din istoria SUA, însă nu acesta este principalul pericol pentru americani.

Imediat după ce se vor încheia alegerile din toamna lui 2012, trebuie luate decizii pentru economisirea a 5.000 de miliarde de dolari, prin modificare sistemului de taxe și de cheltuieli. Firmele și investitorii vor fi nevoiți să facă față incertitudinii privind taxele și contractele guvernamentale, precum și impactului pe care noile politici de economisire de la Washington îl vor avea.

5. Coreea de Nord

Acum, mai mult decât niciodată, există nesiguranță în ce privește această putere nucleară, care se află într-un proces de tranziție a puterii către un moștenitor slab pregătit. În tot acest timp, cei din exteriorul țării se află în imposibilitatea de a afla ce se întâmplă înăuntru cu adevărat.

Cu siguranță nu va exista o primăvară coreeană, în care să apară demonstrații sau opoziție. Nu există nevoia de schimbare, însă Kim Jong-un se află în situația firmelor de familie: prima generație le clădește, a doua generație le menține pe linia de plutire, iar a treia le distruge. Ce se întâmplă acum în Coreea de Nord seamănă alarmant de mult cu acest al treilea scenariu.

Chiar dacă derapajele din cercul celor aflați la putere nu vor apărea imediat, de frica principiului „cine mișcă primul este împușcat”, calmul de acum nu va dura prea mult.

Scenariul de coșmar este următorul: puterea nord-coreeană se prăbușește, iar forțele SUA și Coreei de Sud intervin în nord, pentru a securiza facilitățile nucleare. Pe de altă parte, China ar trimite forțe la graniță, pentru a bloca afluxul de refugiați și a menține securitatea.

6. Pakistan

Această țară a cărei economie este șubredă trebuie să facă față extremismului, relațiilor tot mai reci cu SUA și grijilor privind mișcările Indiei în regiune.

Trupele americane din Afganistan vor începe retragerea, iar vidul de securitate din zonă va apăsa pe Pakistan. Dacă talibanii din sudul Afganistanului își consolidează pozițiile, acestea ar putea deveni loc de refugiu pentru talibanii pakistanezi. De asemenea, retragerea SUA va alimenta temerile că India ar putea prelua influența asupra Afganistanului.

7. China

Prezența sporită a trupelor americane în Asia ar putea da curaj vecinilor Chinei să adopte poziții mai puternice în relația cu gigantul asiatic. SUA s-au mișcat puternic în 2011 în Asia, staționând trupe suplimentare în Australia și vânzând nave în Singapore, precum și avioane F-16 în Indonezia. China a fost deranjată de aceste gesturi.

În acest context, țări precum Vietnam sau Filipine ar putea să se apropie de SUA, în speranța că vor câștiga teren economic în fața Chinei.

Există un risc ridicat ca Beijing-ul să emită politici cu efecte nedorite pe plan internațional, având în vedere creșterea naționalismului în țară, tranziția politică, precum și inabilitatea conducerii de a rezolva dezbaterile interne privind rolul Chinei în lume.

China va fi capabilă să răspundă oricărei provocări cu o mișcare similară, în lunile care vin, punându-și în valoare puterea economică, dar și pe cea navală.

8. Egipt

Cel mai mare stat arab riscă dezintegrarea politică în acest an, pe măsură ce crește tensiunea dintre forțele politice militare și cele civile, atât islamiste, cât și seculare. Acest lucru afectează nu doar stabilitatea și economia Egiptului, ci și rolul său regional.

Regimul militar devine din ce în ce mai rigid în relația cu civilii și cu activiștii independenți. Înțelegerea dintre Frăția Musulmană și generalii care asigură tranziția ar putea pica, dacă vor apărea presiuni prea mari pentru rescrierea Constituției într-un spirit islamist prea accentuat. Generalii ar putea recurge la un cabinet format din tehnocrați și din foști membri ai regimului Mubarak.

9. Africa de Sud

Lupta pentru putere în Congresul Național African va sta în calea creșterii economice, într-o perioadă în care criza zonei Euro apasă greu pe comerțul și pe moneda acestei țări.

10. Venezuela

Hugo Chavez are șanse să câștige, la mică diferență, alegerile prezidențiale care vor avea loc pe 7 octombrie. Oricine ar câștiga, perspectivele economice și politice ale țării sunt proaste și în ciuda aparențelor, lucrurile vor sta și mai rău dacă opoziția reușește să câștige. Cel mai grav va fi însă dacă Chavez moare sau dacă abandonează cursa pentru putere.

Chavez a urmat un tratament împotriva cancerului în 2011, iar problemele sale de sănătate au dat naștere la multe speculații. Dacă va fi reales, situația economică a țării se va înrăutăți, însă acesta este paradoxal scenariul pozitiv.

Dacă opoziția câștigă, noul guvern va fi pus în fața unei tranziții dure, în care situația economică este proastă, iar aparatul de stat ar rămâne controlat de oamenii lui Chavez.

Cele patru false probleme ale anului 2012

Tranzițiile politice

În acest an vor avea loc alegeri în SUA, China, Rusia și Franța, țări care reprezintă împreună aproape jumătate din PIB-ul global și patru din cele cinci state membre ale Consiliului de Securitate al ONU. Totuși, oricare ar fi riscurile acestor schimbări politice, acestea vor apărea în 2013 sau mai târziu.

Ruperea Zonei Euro

Eurasia Group îl numește „cel mai supraevaluat risc din 2012”. Voința politică de a menține Eurozona este puternică între cele mai mari puteri politice din statele nucleului Euro, ba chiar și peste granița Euro, la periferia Europei. Nu există nici un mecanism politic eficient care să ducă la această rupere.

Prăbușirea Chinei

Există semnale privind o creștere economică falsă în China, dar nu se pune problema ca guvernul să nu reușească să ia măsuri pentru a opri o cădere, ba chiar și o zdruncinătură mai puternică, în mijlocul tranziției politice.

Apocalipsa Mayașă

„Pur și simplu nu se va întâmpla. Iar dacă va avea loc, asta este, ne pare rău”, își încheie ironic experții de la Eurasia Group raportul.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
IREAL! Cât costă o noapte de cazare în Mamaia, la particularii care flutură chei când...
Simona Halep, nuntă secretă cu Toni Iuruc! Avem imagini bombă, exclusive, de la petrecerea demnă...
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
„Mami, noi de ce nu locuim împreună, ca o familie?” Sofia, fetița Biancăi și a...
Cum a fost îmbrăcată Simona Halep în ziua cea mai fericită a vieții ei! Așa...
Jean-Claude Van Damme, beat în România când a fost prins ascultând manele? 'Ne-am distrat până...
Continua lupta culturală din Ungaria. Comunitatea LGBT anunţă o paradă cu zeci de mii de...
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Un tren a plecat fără pasageri din Gara de Nord Bucureşti. Călătorii au fost trimiși...
IREAL! Cât costă o noapte de cazare în Mamaia, la particularii care flutură chei când...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
Daniela Gyorfi, schimbare RADICALĂ! Decizie extrem de grea luată împreună cu familia sa
Pensiile speciale nu dispar nicăieri, dar acum sunt și mai multe: ce meserie trebuie să...
Ce s-a întâmplat cu Frank Fritz de la „American Pickers”?
Rezultate Admitere liceu 2021: A fost publicată repartizarea pe admitere.edu.ro 2021?
PRO TV a dat marea lovitură! A fost MĂCEL. Toată lumea s-a uitat
Ciobanul atacat de urs și dat dispărut, găsit mort în pădure
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...