UPDATE: 19:36 Doar un român se afla printre cele 24 de persoane care au fost eliberate de poliția britanică duminică, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. Acesta nu a solicitat, deocamdată, sprijin consular din partea autorităților române.
Peste 20 de persoane au fost eliberate duminică dintr-o tabără de nomazi din regiunea Berdfordshire, situată în nordul Londrei, unde erau ținute captive pentru munci dificile. Printre cele 24 de persoane se numără 17 britanici, un român, doi ruși și trei polonezi, scrie ABC News. Aceștia aveau vârste cuprinse între 20-50 de ani.
„Angajatorii” le promiteau un cămin și un loc de muncă stabil, însă ajungeau să fie deposedați de bunuri, rași în cap și puși la munci grele și inumane. „Una dintre persoanele eliberate din tabără a fost ținută acolo timp de 15 ani, de atât de multă vreme încât a ajuns să îi pară un lucru normal modul în care lucrează”, a explicat inspectorul Sean O’Neill.
Oamenii erau racolați din cantine ale săracilor sau adăposturi pentru oamenii străzilor. Erau vizați și aceia care aveau probleme cu alcoolul, oameni vulnerabili, în stare să accepte orice. „Recrutorii” lor îi duceau în tabere și îi obligau la munci grele, cu un program infernal care începea de la ora 5 dimineața. Erau obligați să doarmă în rulote și barăci murdare.
Printre muncile la care erau supuși se numără și curățarea molozului, cei care îi exploatau considerând că este mai ieftin decât să închirieze mașini, potrivit DailyMail.
„Li se promiteau câte 80 de lire pentru ziua de muncă, protecție și un loc unde să stea, însă ajungeau într-un fel de lagăr unde erau rași în cap și puși să doarmă în staulele cailor, rulote vechi sau chiar cuști pentru câini”, a mai adăugat O’Neill.
În astfel de barăci erau înghesuiți „sclavii” secolului 21.
Poliția a dat de urma acestei bande după ce unii dintre „sclavi” au reușit să scape din tabără și s-au plâns oficialităților. După o atentă supraveghere care a durat 5 luni, poliția a descins în tabără duminică dimineață, aceasta fiind singura zi în care oamenii nu lucrau. Poliția a arestat cinci persoane care se ocupau de „lagărul de sclavi”, dintre care patru bărbați și o femeie. Bărbații eliberați din tabără au fost duși la un centru medical pentru a li se verifica starea de sănătate, câțiva dintre ei fiind foarte slăbiți, obosiți și înfometați.
„Sclavia sau munca forțată este o realitate cotidiană în Marea Britanie. Dar cred că poliția, cu noile reglementări, va putea investiga mai mult și va putea descoperi locațiile celor care se cred stăpânii sclavilor din era modernă”, a declarat Klara Skrivankova de la organizația Anti-Slavery International.
COMENTEAZĂ ACEST SUBIECT ȘI PE PAGINA FACEBOOK GÂNDUL