• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

RĂSPUNSUL UNEI ȚĂRI ÎN STARE DE ȘOC. Merkel: „E o rușine națională”. Chipul criminalului. UPDATE

Reacție-fulger: registrul monștrilor și al crimelor lor

După imensul scandal provocat de descoperirea unei grupări criminale care, în ultimii 13 ani, a ucis 10 persoane fără ca autoritățile să aibă habar de acest lucru, Germania va crea o bază națională de date cu informații referitoare la extremiștii de dreapta. Decizia vine după ce serviciile secrete germane au fost aspru criticate pentru că nu au reușit să identifice și să oprească o grupare teroristă neo-nazistă care a omorât nestingherită imigranți și a jefuit bănci vreme de 13 ani, relatează Associated Press.

Ministrul de Interne, Hans-Peter Friedrich, a anunțat miercuri că noua bază de date va funcționa după modelul registrului extremiștilor musulmani, creat după atacurile din 11 septembrie 2001. El a declarat că guvernul va discuta despre felul în care ar putea îmbunătăți în viitor cooperarea între ministerele de Interne și Justiție ale celor 16 landuri germane.

Landurile germane au propriile poliții și agenții de informații, ceea ce duce uneori la o lipsă de coordonare, despre care criticii susțin că a ajutat rețeaua teroristă neo-nazistă să rămână nedescoperită vreme de 13 ani. Grupul este suspectat de uciderea a nouă imigranți și a unei polițiste.

Merkel: „O rușine a Germaniei”

Cancelarul german, Angela Merkel, a descris, la începutul acestei săptămâni, emergența grupărilor teroriste de dreapta ca „o rușine a Germaniei” și a cerut o investigație detaliată asupra celor întâmplate. Gruparea National Socialist Underground (Național-Socialismul Subteran, n.r.), formată din cel puțin trei membri, doi bărbați și o femeie, a revendicat asasinarea a opt imigranți turci și a unui imigrant grec între 2000 și 2006, uciderea unei polițiste germane în 2007 și două atacuri cu bombă în care mai mult de 20 de oameni, dintre care cei mai mulți erau imigranți, au fost răniți.

UPDATE: Chipurile victimelor

Poliția a dat publicității chipurile câtorva dintre imigranții turci și greci uciși de neonaziștii germani, despre care autoritățile au aflat de abia acum că există. În poza de mai sus sunt: Enver Simsek, Abdurrahim Ozudogru, Suleyman Taskopru, Habil Kilic, Yunus Turgut, Ismail Yasar, Theodorus Boulgarides and Mehmet Kubasik.

UPDATE: Chipul criminalului

Suspectul de 36 de ani Beate Z., membru al unei grupări neonaziste, s-a predat Poliției. Poliția a anunțat arestarea unui al doilea suspect în cazul crimelor comise asupra imigranților turci și greci.

Inchide