RĂZBOI ÎN LIBIA. Franța, Marea Britanie, SUA și țările arabe îi dau ultimatum lui Gaddafi. Obama: „Nu negociem rezoluția Consiliului de Securitate ONU”. UPDATE

Redactor:
Florin Negruțiu
Consiliul de Securitate al ONU a votat aseară instituirea ZONEI DE EXCLUDERE AVIATICĂ ÎN LIBIA. Aliații vor lua "TOATE MĂSURILE NECESARE" pentru apărarea civililor de trupele lui Gaddafi - un "cod" care se traduce prin operațiune militară, scrie Reuters.

UPDATE 22.45Președintele american, Barack Obama, l-a amenințatvineri pe Gaddafi cu o operațiune militară dacă nu se va supunerezoluției ONU, dar a exclus o intervenție terestră în Libia,relatează AFP. „Avem toate motivele să ne gândim că, fără control,Gaddafi ar putea comite abuzuri împotriva poporului său. Mii depersoane ar putea muri”, a declarat președintele american într-oalocuțiune susținută la Casa Albă. Barack Obama a declarat că vamobiliza forțe americane în cadrul instaurării unei zone deinterdicție aeriană, fără să precizeze amploarea intervențieiStatelor Unite. El a exclus însă trimiterea unor trupe terestre înLibia și a precizat că orice acțiune americană va avea ca scopprotejarea civililor. Colonelul Gaddafi își va asuma „consecințele”refuzului de a respecta rezoluția adoptată joi de Consiliul deSecuritate al ONU, cerând încetarea focului în Libia. „Termenii(rezoluției) nu sunt subiect de negociere. În cazul în care Gaddafinu va respecta rezoluția, comunitatea internațională va acționa înconsecință. Rezoluția va fi consolidată de o acțiune militară”, adeclarat Obama.

UPDATE 22.00Franța, Marea Britanie, SUA și țările arabe lansează unultimatum la adresa lui Muammar Gaddafi, cerându-iîncetarea „imediată” a „tututor atacurilor” împotriva populațieilibiene, înaintea unei intervenții militare conform rezoluției ONU,a anunțat vineri președinția franceză, citată de AFP. „Rezoluția1.973 adoptată de Consiliul de Securitate impune obligații foarteclare care trebuie respectate”, afirmă comunicatul președințieifranceze. Într-un mesaj adresat colonelului Muammar Gaddafi,”Franța, împreună cu Statele Unite, Marea Britanie și țările arabe”îl avertizează pe liderul libian că „o încetare a focului trebuiepusă în aplicare imediat, adică toate atacurile împotriva civililortrebuie să ia sfârșit”. „Gaddafi trebuie să pună capăt avansuluitrupelor sale către Benghazi și să le retragă din Adjdabiyah,Misratah și Zawiyah. Aprovizionarea cu apă, electricitate și gaztrebuie restabilită în toate zonele. Populația libiană trebuie săpoată primi ajutor umanitar”, adaugă comunicatul. „Acest lucru nueste negociabil”, insistă aceeași sursă. „În cazul în care Gaddafinu se conformează rezoluției 1.973, comunitatea internațională îlva face să suporte consecințele și punerea în aplicare a rezoluțieiva fi impusă prin mijloace militare”, afirmă textul. Comunicatul afost publicat la încheierea unei reuniuni la Elysée a președinteluiNicolas Sarkozy cu miniștrii de Externe, Alain Juppé, Apărării,Gérard Longuet, și amiralul Edouard Guillaud, șeful Statului Majoral armatei. Franța a convocat pentru sâmbătă un summitinternațional privind Libia, care urmează să fie decisiv pentrudeclanșarea sau nu a unor raiduri aeriene împotriva regimuluicolonelului Gaddafi, după ce acesta a anunțat un armistițiuvineri.

UPDATE 17.01NATO a decis să accelereze planificarea militarăîn vederea unei eventuale participări la intervenția internaționalăîn Libia, care nu a fost încă decisă, a anunțat, vineri, un oficialdin cadrul NATO, citat de AFP. „Ambasadorii” din 28 de state aliate”s-au pus de acord pentru accelerarea planificării militare”, adeclarat acest oficial, sub acoperirea anonimatului. Totuși,”problema unei acțiuni concrete nu este încă dezbătută”, a precizatel. „NATO este în curs de a finaliza planificarea, astfel încât săfie pregătită să acționeze adecvat pentru a sprijini rezoluția1.973 a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, ca parte aunui efort internațional mai larg”, a declarat, la rândul său,într-un comunicat, secretarul general al NATO, Anders FoghRasmussen. Cele trei condiții puse pentru ca NATO să aibă în vedereo intervenție, într-un cadru internațional, sunt în prezentîndeplinite. „Există o nevoie urgentă (de intervenție), o susținerefermă a (țărilor din) regiune și un mandat clar al ONU”, a apreciatRasmussen.

UPDATE 16.58Ungaria, Bulgaria și Cehia nu vor participa la operațiuneamilitară în Libia, deși susțin decizia luată în acest sensde Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, anunțăministererele de Externe din cele trei țări, citate de AFP. „Nuvreau ca militarii ungari să participe la această operațiune”, adeclarat șeful diplomației ungare, Janos Martonyi, a cărui țarăasigură președinția semestrială a Uniunii Europene. „În acestmoment, nu cred că Bulgaria se poate implica într-o acțiunemilitară directă în Libia”, a reacționat și ministrul bulgar deExterne, Nikolai Mladenov, subliniind că Sofia va aplica „întotalitate” sancțiunile impuse regimului Muammar Kadhafi. „Guvernulnu ia în calcul participarea Cehiei la această operațiune militară.Praga respectă decizia Consiliului de Securitate care va permiteasigurarea protecției civililor libieni în fața violențelorsângeroase și încălcării brutale a drepturilor omului comise înultimele săptămâni de regimul Muammar Kadhafi”, a explicatpremierul ceh, Petr Necas. (Mediafax)

UPDATE 16.06Prima reacție oficială din partea României. Ministrul de Externe,Teodor Baconschi, a declarat, vineri, referindu-se la deciziaConsiliului de Securitate al ONU în privința Libiei, că România seva coordona cu statele membre UE și NATO, este „pe recepție” și valua o decizia politică internă dacă este cazul să participe și subce formă. Mai multe AICI: Baconschi, despre Libia: Suntem pe recepție, vom lua odecizie internă dacă participăm

UPDATE 15.30Libia a anunțat vineri că pune capăt tuturor operațiunilormilitare, în urma rezoluției votate de Consiliul deSecuritate al ONU joi seara, a anunțat ministrul libian alAfacerilor Externe, Moussa Koussa, în cadrul unei conferințe depresă, relatează AFP. „Am decis încetarea imediată a focului șiîncheierea tuturor operațiunilor militare”.

UPDATE 14.43Gaddafi a amenințat că va „transforma în infern viața” celor carevor ataca Libia, într-un interviu acordat cu câteva ore înainteavotării unei rezoluții a ONU care autorizează folosirea forței,relatează AFP. „Dacă lumea devine nebună, vom fi și noi. Vomriposta. Vom trasforma viața lor în infern”, a declarat colonelulKadhafi într-un interviu pentru televiziunea publică portughezăRTP, realizat cu câteva ore înaintea votării rezoluției înConsiliul de Securitate al ONU. „Ce este acest rasism, această ură?Ce este această nebunie?”, a întrebat el în acest interviu.

UPDATE 12.28Libia și-a închis total spațiul aerian, până lanoi ordine, a anunțat vineri Agenția Europeană pentru ControlAerian, Eurocontrol, relatează AFP. „Tripoli nu mai acceptă trafic(aerian) până la noi ordine”, a anunțat Eurocontrol, pe site-ulsău. Agenția, care administrează traficul aerian în Europa, afirmăcă a primit această informație de la autoritățile malteze.

CITEȘTE MAIMULT: RĂZBOI ÎNLIBIA. GADDAFI AMENINȚĂ: „TRAFICUL AERIAN ȘI MARITIM DIN MEDITERANAVA DEVENI «ȚINTĂ»”, în caz că Libia estebombardată

UPDATE 11.24 Maimulte țări, între care Franța, Canada, Norvegia șiDanemarca, vor participa la intervenția militarăîn Libia, în urma rezoluției adoptate de Consiliul de Securitate alONU, în timp ce Polonia intenționează să acorde unsprijin logistic umanitar, relatează AFP.

Canada va trimite în Libia șase avioane devânătoare de tip CF-18, pentru a participa la implementarearezoluției Consiliului de Securitate al ONU, care prevede creareaunei zone de interdicție aeriană și autorizează folosirea forței,relatează joi presa canadiană. „Guvernul canadian a luat deciziaastăzi, târziu, de a trimite șase avioane de vânătoare de tipCF-18, pentru a se alătura americanilor, britanicilor șifrancezilor, dar și celorlalte țări care vor participa la impunereazonei de interdicție aeriană”, a precizat postul privat deteleviziune CTV, pe site-ul său. Anunțul mobilizării aparatelorcanadiene este „iminent”, potrivit televiziunii publice CBC. Între120 și 200 de soldați vor însoți avioanele CF-18 – echivalentulcanadian al aparatului F-18 american – acolo unde vor avea baza,fără îndoială în Italia, potrivit site-urilor Globe and Mail șiCBC. Aceștia ar putea ajunge acolo încă de vineri, potrivitCTV.

Norvegia va participa la intervenția militarădin Libia, după autorizarea dată de ONU, a declarat vineriministrul norvegian al Apărării, Grete Faremo, pentru cotidianulVerdens Gang. „Am decis să contribuim la operațiune. Dar este preadevreme pentru a spune în ce mod”, a declarat ea. „Este rezonabilsă trimitem mijloace aeriene”. Trimiterea de avioane de luptă F-16norvegiene „este o posibilitate. Dar o mare operațiune umanitară vafi de asemenea înființată, ceea ce aduce în actualitate trimitereaunor avioane de transport”, potrivit ministrului.

La rândul său, Danemarca va cere vineri, „câtmai rapid posibil”, sprijinul Comisiei parlamentare pentru AfaceriExterne pentru trimiterea unei contribuții care să includă avioanede luptă F-16, a anunțat ministrul de Externe, Lene Espersen. „Darvreau să spun deja că Guvernul este hotărât să formeze cât mairepede posibil o contribuție daneză concretă pentru a puteacontribui la decizia Consiliului de Securitate”, a declarat ea,într-un comunicat. „Suntem pregătiți să acționăm foarte rapid și săne asigurăm că va fi o gestionare rapidă în Parlament a uneipropuneri pentru ca Danemarca să poată pune la dispoziție avioaneF-16”, a adăugat Espersen, citată de agenția Ritzau.

Pe de altă parte, Polonia este pregătită săofere avioanele sale de transport, dar exclude participarea sa la oforță de atac în Libia, după autorizarea dată de ONU, a declaratvineri ministrul polonez al Apărării, Bogdan Klich. „Suntempregătiți să ajutăm cu avioanele noastre de transport. Capacitățilenoastre ne permit să detașăm o parte din forțele noastre șimijloacele noastre pentru ajutor umanitar”, a declarat Klich pentrupostul privat de radio TOK FM. „Am decis miercuri cu președinteleși prim-ministrul că implicarea Poloniei într-o forță de atac esteexclusă”, a precizat el. „În ceea ce privește zona de interdicțieaeriană, noi nu intenționăm să participăm la implementarea ei cuforțele noastre armate”, a adăugat ministrul.(Mediafax)

UPDATE 10.39Reprezentanții celor 28 de state membre NATO vor analiza vinericonsecințele adoptării rezoluției ONU privind utilizarea forțeiîmpotriva forțelor loiale liderului lui Gaddafi, a declarat undiplomat NATO, citat de AFP. „Reprezentanții celor 28 de țărimembre trebuie să se reunească, pentru a discuta despre pozițiaNATO după votul din Consiliul de Securitate”, a declarat diplomatulcitat, sub acoperirea anonimatului. „Orice decizie NATO vaavea la bază cele trei condiții pe care le-a reamintit joisecretarul general Anders Fogh Rasmussen – demonstrarea necesitățiiunei intervenții, existența unui mandat clar din punct de vederejuridic și sprijinul unor organizații regionale relevante”, aprecizat el. (Mediafax)

UPDATE 10.36Qatarul și Emiratele Arabe Unitevor participa, în baza mandatului ONU, la operațiuni militarecomune împotriva regimului libian condus de colonelul MuammarGaddafi, a declarat, joi, un diplomat acreditat la Națiunile Unite,citat de AFP.

UPDATE 10.35Forțele loiale liderului libian Muammar Gaddafi bombardauvineri orașul Misrata, situat la 200 de kilometri est deTripoli și controlat de opoziție, după o noapte de tiruri cuarmament greu, a anunțat un purtător de cuvânt al rebelilor, citatde AFP.

„Zeci de bombe de toate felurile se abat asupra orașului deaseară”, a declarat acest purtător de cuvânt, sub acoperireaanonimatului. „Sunt în continuare tiruri intense de obuze asupraorașului”, a adăugat el, precizând că nu cunoaște numărulvictimelor pentru moment. Joi au fost anunțate informațiicontradictorii referitor la orașul Misrata, regimul afirmând căforțele sale armate au preluat controlul asupra acestuia, în timpce un purtător de cuvânt al opoziției a dezmințit aceastăinformație. (Mediafax)

UPDATE 10.30Atacurile militare împotriva regimului libian dupărezoluția ONU vor interveni „rapid”, „în câteva ore”, iarfrancezii vor „participa”, a declarat vineri dimineață purtătorulde cuvânt al Guvernului francez, Francois Baroin, citat de AFP.”Atacurile vor avea loc rapid”, a declarat Baroin, pentru postul deradio RTL, adăugând că nu vrea să precizeze pentru moment exact”când, cum, ce ținte, ce forme” vor avea acestea. Aceastăintervenție militară „nu este o ocupație a teritoriului libian”, ci”un dispozitiv de natură militară pentru a proteja poporul libianși a-i permite să meargă până la capătul dorinței sale de libertateși, deci, la căderea regimului Gaddafi”, a continuat el. „Franceziicare s-au aflat în fruntea aceste cereri (de intervenție) vor fi,în mod natural, coerenți cu intervenția militară, deci vorparticipa”, a adăugat el. „Ceea ce s-a întâmplat în această noapte(cu rezoluția ONU) este o etapă importantă în gestionarea acestuirăzboi din Libia, a masacrării de către Gaddafi a poporului său șitrebuie recunoscut rolul puternic jucat de președintele RepubliciiNicolas Sarkozy și de Franța”, a subliniat el.(Mediafax)

Rebel din Benghazi, pregătindu-se de „venirea”armatei lui Gaddafi

UPDATE10.21 Libia „nu se teme” după votarea înConsiliul de Securitate al ONU a unei rezoluții care prevedeatacuri aeriene împotriva forțelor guvernamentale, a declaratunul dintre fiii lui Muammar Gaddafi, Seifal-Islam, citat de AFP. „Suntem în țara noastră și cu poporulnostru. Și nu ne este teamă”, a declarat el la Tripoli, pentruemisiunea News Nightline de la postul american de televiziune ABC.”Nu ne va fi teamă. Haideți! Nu ne va fi teamă. Nu veți ajutapoporul dacă veți bombarda Libia pentru a ucide libieni. Vețidistruge țara noastră. Nimeni nu este mulțumit de acest lucru”, aadăugat el. (Mediafax)

UPDATE 10.18Colonelul libian Muammar Gaddafi a schimbattactica, din motive umanitare, și nu mai prevede să ataceorașul Benghazi, fieful rebelilor, a anunțat joi seara CNN, imediatdupă ce ONU a aprobat un recurs la forță contra regimului libian,relatează AFP.

„Tocmai am primit un telefon de la unul dintre fiii lui Gaddafi,Seif (al-Islam)”, a declarat un corespondent al CNN la Tripoli, NicRobertson. „A spus că sunt pe cale să schimbe tactica la Benghazi,că armata nu va intra în Benghazi. Ea va ocupa poziții în jurulfiefului” rebelilor, a adăugat corespondentul.(Mediafax)

UPDATE 1.48Prezență bizară imediat după anunțarea rezoluției ONU:Khaled Kaim, ministrul adjunct de Externe alLibiei, a făcut primele declarații către presă în numeleregimului lui Moammar Gaddafi. Surprinzător de zâmbitor și derelaxat, oficialul a dat asigurări către presa internațională căultimul lucru pe care-l dorește regimul de la Tripoli este să facărău propriului popor. Ministrul a subliniat că autoritățileguvernamentale nu doresc să intre în vreun conflict armat curebelii, că acceptă rezoluția ONU, dar au nevoie „săvorbească cu cineva” despre „aspectele tehnice” aledeciziei Consiliului de Securitate. Conferința s-a întrerupt brusc,mai mulți suporteri ai lui Gaddafi urcându-se pe mese pentru ascanda în favoarea liderului lor.

UPDATE 1.34Aliații vor lua „TOATE MĂSURILE NECESARE” pentru apărarea civililorde trupele lui Gaddafi – un „cod” care se traduce prin operațiunemilitară, scrie Reuters. Acest termen lasă loc la numeroaseinterpretări, comentează analiștii contactați de CNN, dar, înesență, permite intervenția militară contra regimului lui Gaddafi.Cu câteva ore înainte, Gaddafi declarase că nu va arăta „niciun felde milă” pentru „trădătorii” din Benghazi – cartierul general alrebelilor: „Venim peste voi, zenga, zenga, vom lua casă cucasă, cameră cu cameră. Venim peste voi chiar din seara asta și-osă vă scoatem din dulapurile în care vă veți ascunde”.

UPDATE 1.22Rezoluția Consiliului de Securitate ONU, care le dă un sprijinimportant rebelilor, a fost întâmpinată cu urale și focuri de armăpe străzile din Benghazi.

Rebelii din Benghazi, fieful din estul țării al forțeloranti-Gaddafi, au întâmpinat cu focuri de arme și cu artificii, joinoapte, vestea că ONU a votat rezoluția ce permite distrugereaforțelor aeriene ale puterii de la Tripoli, transmite CNN.

UPDATE 00.44Consiliul de Securitate al ONU a autorizat instituirea unei zone deexcludere aeriană în Libia și a cerut statelor arabe, cât și”celorlalte state” să ia „toate măsurile necesare” pentruprotejarea civililor de atacurile forțelor conduse de MoammarGaddafi. Rezoluția, care a trecut cu zece voturi pentru, niciun votîmpotrivă și cinci abțineri (Rusia, Germania, China, Indiași Brazilia), stabilește interdicția oricărui zbordeasupra spațiului aerian al Libiei. Rezoluția a fost propusă deFranța, Liban, Marea Britanie și SUA.

În traducere liberă, rezoluția lasă cale liberăaliaților pentru lovituri aeriene împotriva obiectivelor militarelibiene. De asemenea, rezoluția prevede blocarea activelorcompaniilor petrolier din Libia și a celor ale BănciiCentrale.

Consiliul de Securitate al ONU a votat, joi seara,rezoluția care cere aliaților să ia „toate măsurilenecesare”

_______________________________________________________________________

Statele membre ale Consiliului de Securitate vor putea „luatoate măsurile necesare” pentru a proteja civilii în Libia,potrivit proiectului de rezoluție asupra căruia Consiliul urmeazăsă voteze vineri, fiind prevăzută și o „interdicție a tuturorzborurilor” deasupra țării, transmite AFP.

Proiectul de rezoluție al Consiliului de Securitate al ONU”autorizează statele membre (…) să ia toate măsurile necesare(…) pentru a proteja civilii și zonele populate de civili aflatesub amenințarea atacurilor” conduse de forțele colonelului MuammmarGaddafi, inclusiv la Benghazi – oraș din estul Libiei, controlat derebeli -, subliniază textul.

Proiectul de rezoluție „decide să stabilească o interdicție atuturor zborurilor în spațiul aerian” al Libiei, „pentru acontribui la protejarea civililor”, adaugă textul.

Muammar Gaddafi anunță oofensivă împotriva orașului Benghazi începând „din această seară” -TV

Liderul libian Muammar Gaddafi a declarat, joi, că forțeleguvernamentale vor ataca în cursul serii orașul Benghazi, bastionulrebelilor situat la circa 1.000 de kilometri est de Tripoli,într-un mesaj transmis de televiziunea libiană, relatează AFP.

„Decizia a fost luată. Pregătiți-vă, ajungem în această seară!”,a declarat el într-un discurs adresat locuitorilor acestui oraș.”Îi vom vâna pe trădătorii din Benghazi”, a adăugat el. Gaddafi apromis, de asemenea, să îi ierte pe rebelii care predau armele laBenghazi. „Cei care predau armele și fug în această seară nu au dece să se îngrijoreze. Nu îi vom urmări”, a asigurat colonelulGaddafi în mesajul adresat locuitorilor acestui oraș, al doilea camărime din țară.

O revoltă fără precedent împotriva regimului lui MuammarGaddafi, aflat la putere de aproape 42 de ani, a izbucnit lajumătatea lui februarie în Libia.

Benghazi este sediul Consiliului național de tranziție, instanțaconducătoare înființată de insurgenți. După ce au preluat controlulde la insurgenți în mai multe orașe din estul țării în ultimelezile, forțele loiale colonelului Gaddafi sunt „la intrarea” înBenghazi, a declarat anterior televiziunea oficială. (DianaIliescu, Mediafax)

104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
Ce a pățit Ciprian din Iași după ce a chemat o escortă cu 150 lei/ora....
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Simona Halep a primit cea mai dură lecție de la Sorana Cîrstea! Motivul pentru care...
Veste mare pentru români. De ce vor avea parte în ziua vaccinării. E cadou de...
Rapel la 6 luni la Pfizer şi Moderna. Recomandarea emisă de Academia de Medicină din...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
O femeie din Cluj, vaccinată cu Pfizer, a murit în secția de Terapie Intensivă. Explicațiile...
Ce a pățit Ciprian din Iași după ce a chemat o escortă cu 150 lei/ora....
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
CFR Cluj a câștigat Supercupa României 2020. Cum a sărbătorit campioana României
Moment de infarct la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un bărbat într-o boxă cumpărată cu...
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide