Războiul antiterorist a mâncat 1.000 de miliarde USD

Războiul antiterorist  a mâncat 1.000 de miliarde USD
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 25/04/2012, 03:32

JFC se ocupă cu antrenarea și mobilizarea diverselor unități aleforțelor armate (US Army, US Navy, US Air Force și US Marines), areun buget de 240 de milioane USD pe an și 5.800 de angajați. LaNorfolk, care găzduiește o mare bază a US Navy, ar urma să rămânădoar un comandament NATO.

Gates așteaptă „sugestii” de economisire

Pe lângă reducerile deja anunțate, Robert Gates i-a invitat pemilitari și angajații civili ai Pentagonului să ofere „sugestii”pentru măsuri similare. În acest sens, DoD va organiza o competițieonline cu tema „idei creative de economisire a banilor și defolosire mai eficientă a resurselor”. Practic, Gates dorește săimprime Pentagonului o cultură a austerității înainte ca o partedin bani să-i fie „luată”. „Cea mai mare temere a mea este că, învremuri de dificultăți economice, oamenii vor vedea bugetulApărării ca locul de rezolvare a problemelor legate de deficitulnațiunii, de unde să găsească bani pentru alte domenii deactivitate ale Guvernului”, a declarat Gates.

Pentagonul nu renunță la „investițiiprioritare”

Reducerile de cheltuieli vor afecta în principal sectoare deimportanță secundară din activitatea Pentagonului. „Contrareforturilor bugetare realizate în trecut, diversele servicii vorputea păstra economiile efectuate pentru a le reinvesti înprogramele mai prioritare”, a explicat Gates.

Și președintele Obama a spus că economiile făcute de DoD vor fidirecționate către investiții în Apărare, însă bugetul Pentagonuluinu va mai putea fi păstrat la același nivel în condițiile uneicrize economice prelungite. Față de deceniul trecut (înainte de2001), bugetul anual al DoD s-a dublat, ajungând la 550 de miliardeUSD, respectiv 700 de miliarde, dacă se adaugă banii pentruoperațiunile din Irak și Afganistan.

După nouă ani de război antiterorist și după doi ani de crizăeconomică, până și Departamentul Apărării din SUA (DoD) – care sebucură de un buget anual de peste 700 de miliarde USD – trebuie săstrângă cureaua. Departe de programele de austeritate care auafectat cheltuielile cu forțele armate în alte state ale lumii, oeconomie a devenit necesară în contextul alocării a peste 1.000 demiliarde USD în „războiul global antiterorist”, începând cuoctombrie 2001.

Acest conflict neobișnuit – cu doar două teatre de operațiunideschise, în Irak și Afganistan, dar nici acelea cu linii de frontprecise – este deja al doilea cel mai costisitor conflict militaral SUA după cel de-al Doilea Război Mondial. Deja au fost cheltuițijumătate din banii înghițiți între 1941 și 1945 de o mașinărie derăzboi care dispunea atunci de 14 milioane de militari.

Indiferent de faptul că o victorie clară împotriva terorismuluinu se prefigurează, mai sunt planificate cheltuieli care vor atinge2.700 de miliarde dolari, până în 2017 – o sumă împovărătoare chiarși pentru prima economie a lumii. Prin urmare, Gates a promis că vapune capăt „culturii banilor fără sfârșit” de care a beneficiatPentagonul și va face economii. Șeful Pentagonului, singurul înaltoficial pe care Barack Obama a decis să-l păstreze din echipapredecesorului său, a anunțat că vrea să impună altă culturăinstituției pe care o conduce – „aceea a economiilor și achibzuinței”. De acum în cinci ani, DoD trebuie se economisească100 de miliarde USD, respectiv a șaptea parte a unui bugetanual.

Poate că suma nu este prea mare, dar însăși ideea de”economisire” este revoluționară în interiorul unei structuriguvernamentale privite adesea drept excesiv de cheltuitoare. Mulțidintre predecesori au vorbit, în repetate rânduri, de economii înbugetul de Apărare, dar Gates a înaintat Casei Albe și Congresuluio serie de propuneri concrete.

„Regula minus 10%”

Concret, secretarul Apărării propune ceea ce informal s-ar puteanumi „regula minus 10%”, după procentul reducerilor. Pentagonuldorește cu 10% mai puțini generali și amirali și, de acum în doiani, vor fi desființate circa 50 de funcții pentru a căror ocupareeste necesar un asemenea grad.

Cu excepția firmelor care furnizează bunuri și servicii necesareoperațiunilor din Irak și Afganistan, valoarea tuturor contractelordin domeniul Apărării va fi redusă cu 10%. DoD dorește, pe de oparte, să realizeze economii, dar și să diminueze „dependențaexcesivă” de acești contractori privați, a precizat Gates. Celezece comandamente din subordinea Pentagonului vor fi „comprimate”sau chiar desființate. Comandamentul Interarme (Joint ForcesCommand – JFC) din Norfolk (statul Virginia) este prima „victimă” aplanului de restructurare.

Citește mai departe în pagina următoare

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Horoscop 13 iunie 2021. Zodia care are probleme în familie, cineva va suferi
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
America e în stare de ȘOC: Este tot mai umilită pe scena mondială!
Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...