Alina Matis
23.04.2012
Internațional

Reacția comisarului european pentru Mediu, pentru Gândul: „Gazele de șist nu sunt bune sau rele. Deocamdată, sunt un lucru destul de nou”

Janez Potočnik, comisarul european pentru Mediu, așteaptă să vadă în ce direcție merg planurile de explorare a gazelor de șist în Europa pentru a se putea pronunța pe acest subiect, a declarat pentru gândul purtătorul lui de cuvânt, Joe Hennon.

Janez Potočnik, comisarul european pentru Mediu, așteaptă să vadă în ce direcție merg planurile de exploatare a gazelor de șist în Europa pentru a se putea pronunța pe acest subiect, a declarat pentru gândul purtătorul acestuia de cuvânt, Joe Hennon.

„Gazele de șist nu sunt bune sau rele. Deocamdată, sunt un lucru destul de nou, iar oamenii încă evaluează efectele asupra mediului, avantajele și așa mai departe”, a afirmat reprezentantul comisarului Potočnik. „Pentru moment, (exploatarea, n.red.) rămâne doar la latitudinea statelor membre. La fel ca în cazul altor resurse, trebuie se respecte legile de mediu, care sunt aceleași. Pentru moment, suntem mulțumiți că aceste legi se respectă”, a mai declarat pentru gândul Joe Hennon.

Comisarul european de Mediu, Janez Potočnik // FOTO: Stefan Micsik/Mediafax

Comisarul Janez Potočnik nu intenționează să aibă vreo poziție oficială în chestiunea gazelor de șist până ce „nu va vedea cum vor evolua lucrurile”, ne-a mai spus purtătorul lui de cuvânt. „Nu se exploatează nicăieri în Europa. Domeniul încă e în faza de cercetare. Sigur, Polonia este foarte interesată, pentru că are resurse mari de gaze de șist. Indiferent ce se va întâmpla, aceste exploatări vor trebui să respecte legile de mediu”, a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Potočnik.

Nici comisia de mediu (ENVI) din cadrul Parlamentului European nu are vreo poziție oficială pe acest subiect. Un prim pas în acest sens a fost făcut în 28 februarie, când ENVI a organizat un workshop, pentru care le-a cerut mai multor experți să elaboreze un studiu despre impactul gazelor de șist asupra mediului (studiul poate fi accesat AICI).

Daciana Sârbu, europarlamentar PSD, S&D // FOTO: Liviu Chirica/Mediafax

Europarlamentarul român Daciana Sârbu (PSD, grupul S&D), membru al comisiei ENVI, a declarat pentru gândul că, „oficial, comisia nu are pe agendă această temă”. „Poziția mea e clară, la fel ca și în cazul Roșia Montană: nu am nicio îndoială că ceea ce se întâmplă acum (în țară, n.red.) e greșit. Nu mi-e foarte clar care va fi procesul de exploatare și cum o să fie afectat mediul – nu am văzut niciun fel de explicații în acest sens”, a spus Daciana Sârbu.

Eurodeputata intenționează, însă, să introducă acest subiect pe agenda ENVI, pentru a „forța” Comisia Europeană să ia atitudine. „Trebuie întâi să găsim o modalitate de a forța CE să ne răspundă într-un anumit fel (la întrebările existente despre gazele de șist, n.red.). Vreau să stau de vorbă și cu ONG-uri de mediu în acest sens”, a mai declarat Daciana Sârbu, care a subliniat că va începe dezbaterea pe acest subiect „în scurt timp”.

La începutul acestei săptămâni, compania americană Chevron a anunțat că va derula în 2012 doar lucrări de explorare prin tehnologii convenționale în județul Vaslui, iar singura activitate planificată pe acest an în județul Constanța este realizarea unui studiu de fizică a pământului, pe baza căruia grupul să decidă dacă va fora o sondă de explorare standard. Anunțul a venit după ce mii de oameni au protestat în municipiul Bârlad și au cerut blocarea proiectului Chevron în Vaslui, de teama pericolelor pentru mediu.

Inchide