Reacția MAE, după ce un oficial local italian a povestit pe Facebook cum i-a „aplicat doi pumni de calitate superioară” unui român

Redactor:
Andi Manciu
Reacția MAE, după ce un oficial local italian a povestit pe Facebook cum i-a „aplicat doi pumni de calitate superioară” unui român
MAE a reacționat, duminică, față de afirmațiile jignitoare la adresa românilor ale unui politician italian, avocat și consilier municipal, făcute într-o postare pe Facebook, în care povestea cum a agresat un român, italianul fiind acuzat de MAE de "atitudine xenofobă" și extremism.

„Considerăm inadmisibilă atitudinea exprimată de un politician, reprezentant al administrației locale din Italia, ale cărui afirmații injurioase la adresa unui presupus român denotă o evidenta atitudine xenofobă si prejudecăți grave la adresa cetățenilor românilor în ansamblu, fiind in același timp un îndemn direct la violență. Este inacceptabil ca un oficial al administrației local a unui stat membru UE, prieten și partener, să se exprime, chiar și pe o rețea de socializare, în acest mod denigrator față de alți cetățeni europeni, față de români”, se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al MAE, Brândușa Predescu, remis MEDIAFAX.

De asemenea, MAE susține că afirmațiile politicianului italian, „cu evidentă conotație xenofobă, afectează și decredibilizează rolul de model și de reper moral pentru comunitate pe care orice ales local într-o administrație europeană ar trebui să și-l asume”.

„România respinge orice manifestare prin care cetățenii săi sunt discriminati, etichetați jignitor și denigrați în societățile europene în care au ales să trăiască, exercitandu-și drepturile egale cu toți ceilalți cetățeni europeni. Din această perspectivă, România nu va ezita să se disocieze și să condamne public atitudini de tipul celei menționate care promovează xenofobia însoțită de violență si care, in mod deliberat, stimuleaza manifestari și poziții politice extremiste, în contrast total cu valorile europene”, se mai spune în comunicatul MAE.

Un membru al Consiliului municipal al orașului italian Montesilvano (centru), Anthony Aliano, de profesie avocat, se laudă pe Facebook că i-a aplicat „doi pumni de calitate superioară” unui pieton român care îi lovise mașina cu piciorul, răzbunându-se și pentru că ar fi fost tratat rău în România.

„Astăzi (vineri – n.red), în timp ce mergeam spre serviciu, un român cred (așa părea după limbajul vulgar) îmi traversează strada cu un câine mare care îl trăgea înainte cu viteză, iar el, nereușind să se sincronizeze cu trecerea mea, îmi trage un șut puternic în mașină”, a scris, pe propria pagină de Facebook, Anthony Aliano, consilier municipal în orașul Montesilvano (regiunea Abruzzo, centrul Italiei).

„Morala fabulei: am coborât din mașină și i-am aplicat doi pumni de calitate superioară”, a precizat consilierul municipal, de profesie avocat. „Și i-am spus: când am fost eu în România cu serviciul (timp de șase luni), m-au tratat rău, deși am fost respectuos. Noi, în Italia, vă permitem să stați pe străzi, să furați, să comiteți violuri, infracțiuni, să prostituați minori.. Dar istoria se va schimba !!! (…) PS. Acum, să spuneți că sunt eu rasist!”, a adăugat consilierul, citat de site-ul de știri PrimaDaNoi.it.

Ulterior, reacționând la un comentariu făcut la mesajul postat, oficialul local italian a scris: „L-am lovit cu atâta satisfacție! Și nu îmi este rușine. Să fie un exemplu și pentru alți politicieni! Iar lașul a luat-o la fugă”.

Postarea politicianului italian a primit, până sâmbătă după-amiază, cel puțin 88 de „aprecieri” din partea „prietenilor” săi de pe Facebook, iar cele mai multe dintre cele peste 40 de comentarii erau favorabile gestului făcut de el.

 

Inchide