Reforma sanitară a lui Obama trebuie votată iarăși

Reforma sanitară a lui Obama trebuie votată iarăși
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 29/04/2012, 08:01

La patru zile după votul din Camera Reprezentanților (CR) – carea pus bazele legale ca 95% dintre americani să aibă asigurărimedicale până în 2014 – „triumful” lui Barack Obama este pus laîndoială de retrimiterea în camera inferioară a unui pachet deprevederi suplimentare de către Senat. Deși președintele aratificat legea principală, marți, o serie de completări negociateîntre cele două camere mai aveau nevoie de votul senatorilor.

Puțină lume se mai aștepta ca reforma sanitară să se”împotmolească” din nou, mai ales că Senatul (unde PartidulDemcorat are o majoritate de 59 mandate) a fost prima cameră care aaprobat, la 24 decembrie 2009, proiectul Casei Albe. Totuși,republicanii care amenințau, imediat după votul din CR, că „bătălianu s-a încheiat”, s-au ținut de cuvânt.

„După ore în care au încercat să găsească modalități de a blocalegea, ei (republicanii – n.r.) au găsit două prevederi relativminore care sunt violări ale procedurii Senatului, ceea ce înseamnăcă trebuie să retrimitem proiectul în Cameră”, a anunțat JimManley, purtătorul de cuvânt al lui Harry Reid, liderul majoritățiidemocrate din Senat.

Inițial, republicanii au supus la vot, unul după altul, totsoiul de amendamente la pachetul de prevederi „de reconciliere”(mediere). Cu toate că nu aveau nicio îndoială că ideile lor vor firespinse, senatorii republicani au cerut lucruri de genul: să nu sedea mai mulți bani pentru statul Louisiana (care ceruse osuplimentare a programului Mediaid) ori să se prevadă expres că ceicondamnați pentru viol nu pot primi Viagra din bani federali.

„Încercări de distrugere a legii, nu de îmbunătățire aei”

Exasperat de succesiunea de amendamente fanteziste, Harry Reid adeclarat: „Este foarte clar că acestea sunt încercări de distrugerea legii, nu de îmbunătățire a ei”. Până la orele trei dimineața dinnoaptea de miercuri spre joi, republicanii depuseseră 30 deamendamente, toate respinse, dar care toate au „cheltuit” ore bunede ședință.

Într-un final, republicanii au descoperit și două prevederi înpachetul de „reconciliere” pe care și democrații s-au văzut nevoițisă le accepte ca neconforme cu regulamentul Senatului. În cursulultimelor săptămâni de dezbateri aprinse se strecuraseră în lege șiniște prevederi referitoare la „granturile Pell” – un tip deîmprumuturi pentru studenți finanțate de la bugetul federal. Acestprogram de granturi suferă de un deficit de 19 miliarde USD, sumăcare trebuie acoperită de urgență și care, potrivit unei prevederidin legea pusă în fața Senatului, ar fi urmat să fie obținută dineconomiile pe care le va aduce reforma sanitară.

Or, republicanii au argumentat că aceste prevederi legale – carese referă, în esență, la o problemă de asigurări sociale (finanțarepentru studenții săraci) – nu au ce să caute într-o lege privindsistemul de asigurări medicale. Aceasta ar contraveni articolului310 lit. g din regulamentul Senatului SUA care interzice medierea(sau „reconcilierea”) în dispute dintre cele două camerereferitoare la o problemă de asigurări sociale.

O majoritate fragilă va trebui reconfirmată

În blogosfera conservatoare din SUA, care s-a opus reformei luiObama, s-a creat deja o mare așteptare că (articolul) „310(g) vasalva America”, căci o reîntoarcere a legii în CR esteproblematică. Majoritatea de 219 voturi (contra 212) a fost strânsădupă eforturi susținute ale lui Obama pentru convingerea a circa10-20 de legislatori democrați „indeciși”.

Aceștia au fost puși în fața unor alegeri dificile, întrepresiunea alegătorilor din circumscripție (care le cereau să nuvoteze reforma) și cea exercitată de insistențele Casei Albe. Votulde duminică nu a însemnat nicidecum izbăvirea de această stare detensiune, ci avea să-i transforme din „indeciși” în”trădători”.

Asupra lor s-au dezlănțuit mai multe atacuri pe bloguri, înmass-media din circumscripții și prin apelurile telefonice sositela biroul lor. FBI a fost chemat să investigheze amenințări cumoartea asupra nu mai puțin de zece congresmani democrați, încât nuse poate prevedea cum vor vota aceștia când vor fi nevoiți să ofacă din nou.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Serena Williams a fost surprinsă pe plajă, în costum de baie. Câte kilograme are sportiva
Andreea Mantea NU mai tace! Adevărul despre relatia cu Cristi Mitrea: „…câte BĂTĂI am îndurat,...
Ce avere îi lasă Prodanca lui Reghecampf! Ce se va întâmpla la partaj, după divorț
CAZ HALUCINANT în România! Un doctor a anunţat că NU mai consultă pacienţi nevaccinaţi. Poziţia...
Cabluri roase de şoareci în Bucureşti. Rozătoarele au întrerupt funcţionarea unor semafoare
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Viitorul val de cancer din Europa. Avertismentul experților: „Rezultatul este o bombă cu ceas”
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
AVERTISMENT lansat de președintele Micrososft: Există deja sistemul „O persoană, un dosar”
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Ajutoare de 2.000 de EURO pentru această categorie de români. Cum obțin banii, de fapt
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Moșii de vară 2021? Ce spun, de fapt, tradiția străveche și preoții
PROFEȚIA teribilă a lui Raed Arafat: O să fie foarte greu să controlezi epidemia. Decizia...
Șoc! A murit starul din Seinfeld, dar s-a ținut secret decesul său
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...