• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Revenirea economiei UE – o iluzie. Numai 0,1% a fost creșterea economică a Zonei Euro în ultimul trimestru din 2009

Revenirea economiei UE – o iluzie. Numai 0,1% a fost creșterea economică a Zonei Euro în ultimul trimestru din 2009
Doar 0,1% din PIB a fost creșterea economică a Zonei Euro, în ultimul trimestru al anului trecut, ceea ce spulberă speranțele liderilor din cele 27 de state ale Uniunii că "ceea ce a fost mai rău a trecut" în privința dificultăților economice cu care se confruntă țările lor.

Doar 0,1% din PIB a fost creșterea economică a Zonei Euro, înultimul trimestru al anului trecut, ceea ce spulberă speranțeleliderilor din cele 27 de state ale Uniunii că „ceea ce a fost mairău a trecut” în privința dificultăților economice cu care seconfruntă țările lor.

Creșterea minimă (de fapt, aproape „stagnare”) a fostconfirmată, vineri, de Eurostat, agenția europeană pentrustatistică și cea mai mare autoritate în domeniu de pe continent.Procentul este mai mic chiar decât cele mai pesimiste previziuni -ale unor analiști care se așteptau la o creștere de 0,2% – și decâtcreșterea de 0,4% înregistrată în trimestrul al treilea.

În același procent de 0,1% a crescut, per ansamblu, și întreagaeconomie a „celor 27”, iar potrivit Eurostat această creștere nus-ar datora consumului intern sau investițiilor – pe care guverneleUE au încercat să le stimuleze. Principala contribuție la creșterear fi avut-o ușoara „dezghețare” a comerțului internațional.

Semne rele în Germania și Italia

Deși a avut creștere, se spera ca economia germană să crească cumai mult de 0,1%, în urma creșterii de 0,7% din trimestrul altreilea. Oficiul Federal de Statistică a notat o scădere cu 2,4%față de același ultim trimestru al anului 2008 și a pus creștereainfimă pe seama exporturilor, nu pe un consum mai consistent îninteriorul țării.

În privința economiei italiene, veștile sunt și mai triste. Dupăo creștere cu 0,6% în trimestrul al treilea, a urmat o contractarede 0,2% în ultimele trei luni ale lui 2009. Dacă și în primultrimestru din 2010 Italia va înregistra o contractarea a PIB, se vaputea considera că a revenit la recesiune. Spania a rămas înrecesiune și în cel de-al patrulea trimestru.

Semne bune în Franța

A doua economie a Zonei Euro, Franța, este singura care a avut ocreștere mai importantă (0,6%), după ce și în trimestrul al treileacrescuse cu 0,2%. Spre deosebire de Germania, creșterea Franței s-adatorat în bună măsură consumului intern.

4,1%în întreaga UE (respectiv 4% în Zona Euro) a fost procentul din PIBîn care s-a contractat economia Uniunii de-a lungul anului 2009

Inchide