Român premiat în SUA pentru o idee care ar putea salva Pământul de pericolul asteroizilor

Redactor:
Gândul
Român premiat în SUA pentru o idee care ar putea salva Pământul de pericolul asteroizilor

Cercetătorul Virgiliu Pop de la Agenția Spațială Română a reușitsă obțină premiul I la Simpozionul internațional pentru reducereaimpactului și exploatarea asteroizilor, desfășurat în perioada 4-6aprilie la College Station, Texas, SUA. Manifestarea a reunitexperți internaționali în explorarea spațiului cosmic și apărareaTerrei.

Virgiliu Pop susține că o posibilă soluție la problema evităriiimpactului ar fi implicarea firmelor private. „Asteroizii sunt atâto sursă de bogății minerale, cât și un pericol pentru viață peTerra. Firmele private, odată lăsate să exploateze bogățiilespațiului pentru profit, vor cataloga asteroizii periculoși multmai bine decât orice organism guvernamental, iar prin exploatarealor vor reuși să reducă, dacă nu chiar să elimine, pericolul”, adeclarat Virgiliu Pop.

Cercetătorul este specialist în drept spațial și a condus primamisiune românească de simulare a unei misiuni pe Marte, desfășuratăîn Deșertul Colorado, în perioada 14 – 29 ianuarie. Echipa țăriinoastre a petrecut două săptămâni într-un habitat specialconstruit, iar pentru misiunile efectuate în afara acestuia membriiechipajului au purtat costume de astronaut. Mai multe despreaventura celor șase români și a robotului GRIVEI afli AICI.

În perioada 9-12 mai, România va găzdui „Conferința pentruApărare Planetară: de la amenințare la acțiune” (2011 IAA PlanetaryDefense Conference: From Threat to Action). Evenimentul care se vadesfășura la București sub egida Academiei Internaționale pentruAstronautică și sub patronajul Agenției Spațiale Române, vaexamina, la rândul său, pericolele reprezentate de către asteroiziși cele mai potrivite metode de combatere ale acestora.

Andrada Fiscutean
[email protected]

Inchide