Dan Radu
23.04.2012
Internațional

Românii din Italia devin patroni, italienii tineri îngroașă rândurile șomerilor

Românii din Italia devin patroni, italienii tineri îngroașă rândurile șomerilor
Circa 28.580 de români aveau propria afacere în Italia, anul trecut, numărul lor crescând de aproape zece ori comparativ cu anul 2003. Astfel, românii reprezintă al doilea grup de întreprinzători străini în Italia, conform cercetării realizate de organizația Caritas România. Din raportul de cercetare "Românii din Italia între respingere și acceptare" rezultă că numai în 2007, românii au înființat peste 9.000 de firme, tendință care a continuat și în 2008, în condițiile în care în anul 2003 erau 2.909 de firme aparținând unor cetățeni români.

Circa 28.580 de români aveau propria afacere în Italia, anultrecut, numărul lor crescând de aproape zece ori comparativ cu anul2003. Astfel, românii reprezintă al doilea grup de întreprinzătoristrăini în Italia, conform cercetării realizate de organizațiaCaritas România. Din raportul de cercetare „Românii din Italiaîntre respingere și acceptare” rezultă că numai în 2007, românii auînființat peste 9.000 de firme, tendință care a continuat și în2008, în condițiile în care în anul 2003 erau 2.909 de firmeaparținând unor cetățeni români.

Documentul arată că majoritatea românilor ajung să aibă oafacere proprie numai după câțiva ani de muncă în calitate deangajați în interiorul unei firme, valorificând economiileacumulate, de obicei fără a recurge la împrumuturi. Domeniile încare cei mai mulți dintre români au început activitățiantreprenoriale sunt: construcțiile (80,5 la sută), comerțul (5,5la sută), manufactură (4,9 la sută) și transporturi (2,1 lasută).

Românii se adaptează mai bine la cerințelepieței

Inițiatorii raportului au mai arătat că românii, ca și altegrupuri naționale, răspund nevoii care există pe piața munciiitaliene și nu urmăresc propriile „vocații profesionale” pe bazăetnică. „Românii în mod particular sunt foarte apreciați însectorul construcțiilor deoarece acceptă regulile acestui sectorcare presupune o anumită mobilitate”, se mai arată în document. Dealtfel, imigranții reprezintă două treimi din cererea de forță demuncă din Italia, iar românii se află pe primul loc, în perioada2005 – 2008 numărul angajaților români triplându-se, de la 245.000la 674.000.

„Apogeul a fost reprezentat de trecerea din 2006 în 2007 cânds-a asistat la o dublare propriu-zisă, chiar dacă în mare măsură afost vorba de persoane care se aflau deja pe teritoriul Italiei șicare au apărut datorită normativei mai favorabile intrată învigoare după aderarea României la Uniunea Europeană”, se arată înraport.

Tineretul italian, cel mai inactiv dinEuropa

Spiritul antreprenorial pare să fie mai puțin răspândit printretinerii italieni însă. Ultimele statistici arată că 60% dintreitalienii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani locuiesc încă încasa părinților, 40% dintre ei neavând slujbe. Dintre aceștia, doar51% spun că plănuiesc să se mute de acasă în viitorul an, restulneavând această perspectivă.

Numărul de „bamboccioni” (bebeluși mari, termenul zeflemist carele-a fost acordat, n.r.) a crescut simțitor în ultimii doi ani, dela începerea crizei. Astfel, în 2008, doar 49% dintre italieniiîntre 18 și 34 de ani locuiau cu părinții. Dintre cei 60% cât suntacum, 30% au mai mult de 30 de ani, de trei ori mai mult ca în1983, de exemplu.

Inchide