Rusia a lansat alți trei sateliți pentru sistemul de navigație Glonass

Redactor:
Florin Badescu
Rusia a lansat alți trei sateliți pentru sistemul de navigație Glonass
Rusia a lansat cu succes, vineri, alți trei sateliți pentru sistemul ei de navigație Glonass, echivalentul sistemului american GPS, potrivit imaginilor transmise în direct de televiziunea rusă, informează AFP.

Rusia a lansat cu succes, vineri, alți trei sateliți pentru sistemul ei de navigație Glonass, echivalentul sistemului american GPS, potrivit imaginilor transmise în direct de televiziunea rusă, informează Mediafax, care citează AFP.

Racheta Proton cu cei trei sateliți Glonass a fost lansată de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, la ora 12.51 GMT, a anunțat Agenția spațială rusă Roskosmos. Plasarea pe orbită a sateliților este prevăzută pentru ora 18.41 GMT.

Această lansare, prevăzută inițial pentru joi, a fost amânată „din motive tehnice”.

Rusia a lansat cu succes, pe 3 octombrie, o rachetă Soyuz având la bord un satelit din sistemul de navigație Glonass, de la cosmodromul din Plessetsk, situat la 800 de kilometri la nord de Moscova.

Sistemul Glonass conceput de Rusia pentru a rivaliza cu sistemul de navigație american GPS și viitorul sistem european Galileo, a cunoscut și el mai multe eșecuri.

În decembrie 2010, trei sateliți Glonass, care au fost lansați cu ajutorul unei rachete Proton, au căzut în Oceanul Pacific, după ce nu s-a reușit plasarea lor pe orbită, din cauza unei supraîncărcări cu combustibili a lansatorului. Accidentul a determinat amânarea punerii în funcțiune a sistemului Glonass.

Rusia a reluat, în septembrie, operațiunile de lansare a unor sateliți cu ajutorul rachetelor Proton, suspendate după ce un satelit de comunicații, lansat în august cu o astfel de rachetă, a fost plasat o orbită incorectă.

Inchide