Alina Matis
23.04.2012
Internațional

Rusia se pregătește de RĂZBOIUL ISRAELULUI CU IRAN. Când crede Moscova că va începe conflictul și ce măsuri a luat deja

Armata rusă își trimite soldații la granița Armeniei cu Iran, pentru a anticipa un atac al Israelului asupra republicii islamice, care ar putea avea loc la vară, potrivit unor "surse informate" din Rusia.

Armata rusă își trimite soldații la granița Armeniei cu Iran, pentru a anticipa un atac al Israelului asupra republicii islamice, care ar putea avea loc la vară, potrivit unor „surse informate” din Rusia, citate de Business Insider.

Moscova a avertizat în repetate rânduri că un atac îndreptat împotriva Iranului va fi privit ca o amenințare pentru siguranța Federației Ruse.

„Iran este vecinul nostru. Dacă Iran este implicat în orice fel de acțiune militară, este o amenințare directă la adresa securității noastre„, a declarat Dmitri Rogozin, fostul ambasador al Rusiei la NATO, actual vicepremier, potrivit publicației citate.

Rusia consideră că Israelul nu are suficiente resurse militare pentru a învinge Iranul și că un atac împotriva republicii islamice nu se va putea desfășura fără americani. Indiferent că atacatorul vor fi SUA, Israelul sau ambele puteri în coaliție, Rusia va fi dispusă inclusiv să ajute Iranul, pentru a-și apăra interesele în regiune.

În acest sens, Moscova a început deja să își trimită soldați și echipament militar în Armenia, la granița cu Iran, pentru a fi pregătite pentru un război care, din prisma surselor rusești citate de Business Insider, este iminent.

Aceleași surse au dezvăluit că Rusia a început pregătirile de război încă de acum doi ani, când a modernizat o bază militară din Armenia, baza 102 din Gyumri, la granițele cu Georgia și Turcia.

„Baza militară 102 este un punct-cheie, este avanpostul Rusiei în Caucazii de Sud”, a explicat o sursă militară rusă pentru Nezavisimaya Gazeta.

Rușii, însă, se tem că Georgia va coopera cu SUA și va bloca aprovizionarea bazei 102, la care se ajunge acum doar pe calea aerului. Singura cale terestră pe care s-ar putea ajunge acum la această bază este blocată de georgieni.

Prin urmare, un război între Iran și Israel și/sau SUA va putea provoca reaprinde conflictul Rusiei cu Georgia, conform acelorași surse citate, care subliniază că Vladimir Putin consideră că are de „treburi neterminate” în țara președintelui Mihail Saakașvili, pe care a atacat-o în 2008.

„S-ar putea să fie nevoie de intervenție militară pentru a înlătura blocada instituită de Georgia și a redeschide coridorul spre Armenia”, a declarat Yuri Netkachev, fostul șef adjunct al armatei rusești în regiunea Transcaucazia (formată din Georgia, Azerbaidjan și Armenia), potrivit Business Insider.

Un alt motiv de îngrijorare pentru ruși este îmbunătățirea relațiilor bilaterale dintre Israel și Azerbaidjan. Recent, Israelul a semnat un contract de vânzare de echipament militar către Azerbaidjan în valoare de 1,6 miliarde de dolari.

Armata rusă crede că, dacă SUA vor ataca Iranul, vor trimite trupe în Georgia și nave de război în Marea Caspică, ajutate fiind de Azerbaidjan. În acest caz, rușii ar putea, la comanda lui Vladimir Putin, să trimită efective militare impresionante în cele două provincii ocupate în timpul războiului cu Georgia, Abhazia și Osetia de Sud. Totodată, unul dintre liderii armatei ruse, generalul Vladimir Shamanov, a anunțat deja că se vor suplimenta efectivele din Armenia, măsură despre care se crede că ar avea de-a face tot cu un posibil război în Iran, potrivit unui expert în politica regiunii, Pavel Felgenhauer, citat de Business Insider.

 
Inchide