Rusia vrea să instaleze baze militare la frontiera Ucrainei cu România. Una dintre ele – chiar în Delta Dunării

Redactor:
Dan Radu
Rusia vrea să instaleze baze militare la frontiera Ucrainei cu România. Una dintre ele – chiar în Delta Dunării
Rusia intenționează să creeze noi baze militare în Ucraina în apropierea frontierei cu România, lucru apreciat de vecinii noștri de la nord, care se tem de "pretențiile teritoriale" ale țării noastre.

Rusia intenționează să creeze noi baze militare în Ucraina înapropierea frontierei cu România, lucru apreciat de vecinii noștride la nord, care se tem de „pretențiile teritoriale” ale țăriinoastre. Acest lucru ar putea avea loc după modernizarea floteimilitare ruse din Crimeea, a declarat pentru cotidianulNezavisimaia Gazeta amiralul Vladimir Komoedov, fostul comandant alflotei ruse din Marea Neagră. Potrivit acestuia, crearea de noibaze militare rusești va fi posibilă prin acorduri între Kiev șiMoscova, care a citat între locurile unde pot fi instalate asemeneabaze localitățile Nikolaev, Odessa și, „probabil, Delta Dunării,unde Ucraina și România au dispute teritoriale”, potrivitportalului.

„Posibilitatea de a extinde Flota Mării Negre spre vest este unrăspuns la extinderea NATO spre est, unde, spre exemplu, în Româniași Bulgaria, Statele Unite au început instalarea de noi bazemilitare”, a declarat fostul comandant al acestei flote.

Flota rusă va păzi Marea Neagră până în 2042

Conform acordurilor de la Harkov, semnate între președințiiucrainean, Viktor Ianukovici, și rus, Dmitri Medvedev, staționareala Sevastopol a Flotei ruse de la Marea Neagră a fost prelungită cu25 de ani, până în 2042. În acest sens, Rusia intenționează să îșimodernizeze flota din Crimeea. De asemenea, comandantul StatuluiMajor al forțelor ruse, Nikolai Makarov, a declarat, într-o vizităla obiectivele militare rusești de la Marea Neagră, că în bazaordinului președintelui Rusiei, Ministerul rus al Apărării aînființat un grup de lucru care, în termen de două luni, va evaluasituația bazei militare din Sevastopol a Flotei ruse de la MareaNeagră. El a confirmat, totodată, planuri „serioase” de modernizarea acestei flote, în cadrul unui program care se va desfășura pânăîn 2020.

„Acesta este un program major de modernizare a Flotei de laMarea Neagră pe toate direcțiile, atât a navelor, cât și asubmarinelor, dar și a aviației”, a declarat Makarov. În acestsens, se pare că Rusia are în vedere și posibilitatea de a crea noifacilități pentru staționarea navelor de război din cadrul acesteiflote pe teritoriul Ucrainei.

Citește mai departe în paginaurmătoare

Inchide