Scutul SUA va dispune de 24 rachete în România

Redactor:
Bogdan Munteanu
Scutul SUA va dispune de 24 rachete în România
Pe teritoriul României vor fi amplasate, până în 2015, trei sisteme defensive antirachetă SM-3, având în total 24 de rachete interceptoare, a mărturisit Ellen Tauscher, adjunctul secretarului de stat al SUA pentru controlul armelor și securitate internațională.

Pe teritoriul României vor fi amplasate, până în 2015, treisisteme defensive antirachetă SM-3, având în total 24 de racheteinterceptoare, a mărturisit Ellen Tauscher, adjunctul secretaruluide stat al SUA pentru controlul armelor și securitateinternațională. Dezvăluirea aparține agenției ruse PRIME-TASS,preluată de Mediafax.

Tauscher este oaspetele american care, la 4 februarie, i-aprezentat oferta Casei Albe președintelui Traian Băsescu, dar deatunci încoace oficialii români au declarat că este „prematur” a secomenta asupra numărului rachetelor. În schimb, potrivit agențieiruse, Tauscher ar fi declarat că „este vorba despre trei complexe,ceea ce înseamnă 24 de rachete de interceptare”.

Oficialul SUA ar fi făcut precizarea unui grup de jurnaliștistrăini, cărora le-a explicat și că Administrația americană „în modconsecvent, a informat Rusia despre tot ceea ce înseamnă abordareetapizată și adaptată” în privința amplasării scutului.

Moscova cunoaște toate cele patru etape, întinse din 2011 pânăîn 2020, în care Washingtonul va instala sistemul defensiv.

„Colegii mei din Rusia au fost informați despre vizita mea înRomânia și despre intenția președintelui Obama de a propuneRomâniei să recepționeze în anul 2015 cea de-a doua fază a planuluiamerican etapizat de amplasare a sistemului antirachetă”, adeclarat Tauscher. Fără a se referi la cererile de „informațiisuplimentare” pe care MAE rus a declarat că le așteaptă, oficialuli-a asigurat pe ruși că „vom pune în discuție ce anume va fiinstalat în România”.

Washingtonul, acuzat încă de „lipsă detransparență”

În ciuda asigurărilor dnei Tauscher, de la Moscova sosesc încăsemnale de iritare în legătură cu planurile americane. „StateleUnite continuă să adopte o serie de măsuri practice care nu suntclare și transparente pentru noi”, a acuzat Konstantin Kosacev,președintele Comisiei pentru afaceri internaționale din Duma deStat. Deputatul consideră că instalarea de elemente ale scutului înRomânia și, probabil, în Bulgaria nu contribuie la „relansarea”relațiilor ruso-americane.

Pentru mai multe clarificări, deputații ruși vor să punăproblema scutului pe ordinea de zi a discuțiilor pe care le voravea cu omologi din Congresul SUA, săptămâna viitoare. „Esteesențial să primim o explicație rațională din partea americanilor”,a declarat Kosacev la o televiziune rusă.

Scutul tulbură liniștea coaliției de laChișinău

Deși ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a respinsoferta Tiraspolului ca Transnistria să găzduiască rachete Iskander,subiectul a creat tulburare la Chișinău. Într-o declarație pentruRadio România Actualități, ministrul Apărării, Vitalie Marinuță (dela Partidul Liberal), a evocat posibilitatea să se renunțe lapolitica de neutralitate, pentru că scutul antirachetă al SUA îșiva „extinde” protecția și asupra Moldovei.
Or, acum câteva luni, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu,declara că între obiectivele Alianței pentru Integrare Europeană(coaliția la putere) se număra menținerea statutului deneutralitate al Moldovei. Lupu și-a exprimat repetat opoziția fațăde o eventuală aderare la NATO.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Horoscopul de MÂINE aduce vești bune! Se întoarce roata
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide