SECRETELE SUA divulgate de siteul WikiLeaks. DOCUMENTELE CARE SUNT CITITE ACUM DE MILIOANE DE OAMENI DIN ÎNTREAGA LUME – rămâi pe GÂNDUL pentru LIVE UPDATE

Redactor:
Bogdan Munteanu
Comunicațiile clasificate ale Departamentului de Stat arată câți bani dă Washingtonul pe aliați și care sunt temerile cele mai mari privind riscurile de politică externă la adresa Americii

Un altreilea val de dezvăluri ale unor informații secrete de cătresiteul WikiLeaks – după cele despre operațiunile SUA în Afganistanși Irak – demască diplomația americană, arâtând cât preț puneWashingtonul pe aliații săi și care îi sunt cele mai mari temeriprivind securitatea lumii.

Pe baza a circa 250.000de mesaje secrete schimbate la diferite niveluri în cadrulDepartamentului de Stat (DoS), dintre care cele mai recente provindin luna februarie 2010, se desprinde imaginea reală pe care o audiplomații americani în legătură cu partenerii și inamiciiAmericii.

  • Astfel, premierul rus,Vladimir Putin este văzut ca un „câine alpha” („șeful haitei”), iarGuvernul de la Moscova este considerat a fi în legătură cu grupărimafiote. Pe „aliatul” Americii, președintele afgan Hamid Karzai,diplomații americani îl văd drept cineva „mânat deparanoia”.
  • Cancelarul german, AngelaMerkel, apare ca un persoană care „evită riscurile și rareori sedovedește creativă”. Despre un membru al familiei regalebritanice, americanii se plâng că are un comportament”inadecvat”, în timp ce părerile lor proaste se referă,deopotrivă, la precedentul premier Gordon Brown și la actualul șefal executivului, David Cameron.
  • Dacă acestea suntopiniile diplomaților americani despre liderii unor statepartenere, nu este de mirare că președintele iranian, MahmoudAhmadinejad, este comparat adesea cu Adolf Hitler. Nici că liderullibian Moammar Gaddafi este urmărit îndeaproape și că americaniicunosc faptul că el că umblă peste tot „însoțit de o voluptoasăblondă” – o infirmieră din Ucraina.

Americanii spionează pe toată lumea

Potrivit dezvăluirilorWikiLeaks, DoS le-a dat dispoziții angajaților săi să spionezeconducerea ONU. Altă arie de interes pentru culegerea de informațiide către diplomații SUA este activitatea unor parlamentaribritanici.

În privința acestor”ținte” informative, diplomații aveau dispoziții să afle orice, dela amprente și probe ADN, până la detalii despre mijloacele decomunicații folosite, despre măsurile de securitate ale acestora,parole și coduri.

Alte informațiistânjenitoare, dar de natură să aibă reverberații în lumeaîntreagă, sunt acelea legate de insistențele la care este supusWashingtonul de către emiratele arabe aliate din Golful Persic,pentru a declanșa o operațiune militară contraIranului.

CITEȘTE ȘI DOCUMENTELESECRETE ALE SUA – PORTRETELE LIDERILOR LUMII: Silvio Berlusconi -„incompetent și mândru”, Nicolas Sarkozy – „împăratul gol”,Benjamin Netanyahu – „șarmant, dar niciodată nu își ținepromisiunile”

În fine, dincomunicațiile DoS reiese că atât Washingtonul, cât și Londra se temserios de posibilele breșe în securitatea armamentului nucleardeținut de Pakistan. În afara acestei temeri împărtășite,americanii nu pun mare preț pe prestația trupelor britanice înAfganistan.

De asemenea, diplomațiiamericani au adesea critici față de statele gazdă, de la mici statedin Caraibe, până la Rusia și China.

Hillary Clinton „o să facă un atac de cord”

Secretarul de statHillary Clinton și mii de diplomați americani din lumea întreagă „osă facă un atac de cord când o să se trezească într-o dimineață șio să vadă toată seria de informații clasificate de politică externăfăcută publică.

Cu aceste cuvinte ar fidescris Bradley Manning – un analist militar al SUA din Irak,autorul dezvăluirilor și care așteaptă să fie judecat de o curtemarțială – amploarea pe care o va avea „bomba” aruncată de el,potrivit cotidianului britanic The Guardian.Declarația i-a fost atribuită lui Manning de Adrian Lamo, hackerulcare l-a denunțat autorităților americane.

CITEȘTE ȘI SIPRNET – prea ușorpenetrabila rețea de comunicații secrete a Washingtonului, la careau acces milioane deoameni

În realitate, Hillary Clinton fusese anunțată din timp de ceeace avea să iasă la iveală, și chiar a pregătit o strategie de”limitare a impactului” negativ pe care îl vor avea asupra DoS și aimiaginii Americii în lume.

Înainte de aparițiainformațiilor în cinci publicații din cinci state (SUA, MareaBritanie, Franța, Germania și Spania), Clinton și-a sunat omologiidin țări precum Germania, Afganistan, Arabia Saudită, emiratelearabe din Golful Persic și Franța pentru a-i pune în gardă.Oficial, DoS nu a anunțat nimic legat de eventuale „scuze” asumatede dna Clinton.

250.000 de mesaje diplomatice secrete ale SUAau fost transmite de siteul WikiLeaks către publicațiile The Guardian (Marea Britanie), The New YorkTimes (SUA), Der Spiegel (Germania), Le Monde (Franța) și El Pais(Spania)

REVENIM CUDETALII

104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Scandal în familia lui Gigi Becali! S-a certat cu nepotul Vasile Geambazi! Motivul de la...
Trucurile de pe WhatsApp de care nici nu știai. Românii trebuie să le afle cât...
Valul trei. Suedia, care evitase iniţial restricţiile anti-COVID, accelerează campania de vaccinare
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ipotezele luate în calcul
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Locul din România considerat printre cele mai FRUMOASE din întreaga lume. „Un colț parcă rupt...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Se schimbă Codul Rutier: românii vizați direct de decizie. Aceste greșeli duc la amenzi mari
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide