Un altreilea val de dezvăluri ale unor informații secrete de cătresiteul WikiLeaks – după cele despre operațiunile SUA în Afganistanși Irak – demască diplomația americană, arâtând cât preț puneWashingtonul pe aliații săi și care îi sunt cele mai mari temeriprivind securitatea lumii.
Pe baza a circa 250.000de mesaje secrete schimbate la diferite niveluri în cadrulDepartamentului de Stat (DoS), dintre care cele mai recente provindin luna februarie 2010, se desprinde imaginea reală pe care o audiplomații americani în legătură cu partenerii și inamiciiAmericii.
Americanii spionează pe toată lumea
Potrivit dezvăluirilorWikiLeaks, DoS le-a dat dispoziții angajaților săi să spionezeconducerea ONU. Altă arie de interes pentru culegerea de informațiide către diplomații SUA este activitatea unor parlamentaribritanici.
În privința acestor”ținte” informative, diplomații aveau dispoziții să afle orice, dela amprente și probe ADN, până la detalii despre mijloacele decomunicații folosite, despre măsurile de securitate ale acestora,parole și coduri.
Alte informațiistânjenitoare, dar de natură să aibă reverberații în lumeaîntreagă, sunt acelea legate de insistențele la care este supusWashingtonul de către emiratele arabe aliate din Golful Persic,pentru a declanșa o operațiune militară contraIranului.
În fine, dincomunicațiile DoS reiese că atât Washingtonul, cât și Londra se temserios de posibilele breșe în securitatea armamentului nucleardeținut de Pakistan. În afara acestei temeri împărtășite,americanii nu pun mare preț pe prestația trupelor britanice înAfganistan.
De asemenea, diplomațiiamericani au adesea critici față de statele gazdă, de la mici statedin Caraibe, până la Rusia și China.
Hillary Clinton „o să facă un atac de cord”
Secretarul de statHillary Clinton și mii de diplomați americani din lumea întreagă „osă facă un atac de cord când o să se trezească într-o dimineață șio să vadă toată seria de informații clasificate de politică externăfăcută publică.
Cu aceste cuvinte ar fidescris Bradley Manning – un analist militar al SUA din Irak,autorul dezvăluirilor și care așteaptă să fie judecat de o curtemarțială – amploarea pe care o va avea „bomba” aruncată de el,potrivit cotidianului britanic The Guardian.Declarația i-a fost atribuită lui Manning de Adrian Lamo, hackerulcare l-a denunțat autorităților americane.
În realitate, Hillary Clinton fusese anunțată din timp de ceeace avea să iasă la iveală, și chiar a pregătit o strategie de”limitare a impactului” negativ pe care îl vor avea asupra DoS și aimiaginii Americii în lume.
Înainte de aparițiainformațiilor în cinci publicații din cinci state (SUA, MareaBritanie, Franța, Germania și Spania), Clinton și-a sunat omologiidin țări precum Germania, Afganistan, Arabia Saudită, emiratelearabe din Golful Persic și Franța pentru a-i pune în gardă.Oficial, DoS nu a anunțat nimic legat de eventuale „scuze” asumatede dna Clinton.
250.000 de mesaje diplomatice secrete ale SUAau fost transmite de siteul WikiLeaks către publicațiile The Guardian (Marea Britanie), The New YorkTimes (SUA), Der Spiegel (Germania), Le Monde (Franța) și El Pais(Spania)
REVENIM CUDETALII