Serviciile secrete ale SUA, suspectate că au accesat ilegal sistemul bancar mondial

Serviciile secrete ale SUA, suspectate că au accesat ilegal sistemul bancar mondial
O serie de vulnerabilități în domeniul securității cibernetice, care ar putea valora milioane de dolari, au fost dezvăluite online, existând indicii că Agenția pentru Securitate Națională din Statele Unite (NSA) a atacat sistemul global de securitate bancară Swift pentru a monitoriza tranzacții.
Grupul de hackeri Shadow Brokers a dezvăluit online o serie de instrumente pentru atacuri cibernetice care ar fi fost create de Agenția americană pentru Siguranță Națională (NSA). Documentele anexate sugerează posibile vulnerabilități în sistemul global bancar – Swift – situație care indică probabilitatea ca serviciile Administrației SUA să fi monitorizat în secret tranzacțiile financiare, relatează BBC News online.
 
Pe piețele informale, aceste softuri pentru atacuri cibernetice ar putea valora cel puțin două milioane de dolari, permițându-le hackerilor să sustragă zeci de milioane de dolari din conturi bancare.
 
Potrivit publicației International Business Times, documentele dezvăluite indică faptul că NSA ar fi accesat sisteme de mesagerie internă pentru a monitoriza tranzacții financiare efectuate prin bănci din Orientul Mijlociu și din America Latină. Practic, hackerii serviciilor americane probabil au avut acces ilegal la sistemul bancar global SWIFT (Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare la nivel Global – Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication).
 
Dacă situația se va dovedi reală, aceasta va fi cea mai mare dezvăluire despre activitățile Agenției americane pentru Securitatea Națională după publicarea, în 2013, a dosarelor obținute de fostul consultant NSA Edward Snowden, refugiat în Rusia. Prin Twitter, activistul pentru transparență Edward Snowden a catalogat instrumentele drept „mama tuturor abuzurilor”, o referire comparativă la dispozitivul exploziv GBU-43, supranumit informal „mama tuturor bombelor” – utilizat zilele trecute de armata SUA în Afganistan.
 
Documentele dezvăluite sugerează accesarea ilegală a cel puțin unui departament major pentru coordonarea tranzacțiilor bancare – EastNets. „Un atac cibernetic asupra unui centru de rețea de acest fel înseamnă practic acces la toate datele clienților bancari”, a explicat, pentru agenția Reuters, Matt Suiche, fondatorul companiei de securitate cibernetică Comae Technologies, cu sediul în Emiratele Arabe Unite.
 
EastNets, cu sediul în Dubai (EAU), are clienți în Kuwait, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Iordania, Yemen și Qatar. Însă compania specializată în coordonarea tranzacțiilor bancare susține că nu a fost vizată de niciun atac cibernetic: „Relatările despre presupuse atacuri ale hackerilor asupra rețelelor Biroului EastNets sunt total false și nefondate. Unitatea pentru securizarea rețelelor EastNets a efectuat verificări complete și nu a depistat niciun atac cibernetic și nicio vulnerabilitate”.
 
Cris Thomas, expert în domeniul securității la compania Tenable, confirmă însă că Administrația de la Washington are capacități pentru „monitorizarea, dacă nu chiar perturbarea, tranzacțiilor financiare care ar avea beneficiari grupuri teroriste”.
ŞOC! Vedeta, pe site-urile de adulţi în ipostaze intime. Nu va mai apărea la TV,...
'Îți dau 1.000 de lei dacă..' Ce i-a cerut un japonez unei prostituate din Centrul...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Dosarul Tudorache, vechi de 4 ani: 21 de întâlniri între intermediar şi denunţător, bănuieli de...
Peste 1 milion de euro, ascunși de angajații Permise și RAR Suceava, găsiți în găleți,...
'Îți dau 1.000 de lei dacă..' Ce i-a cerut un japonez unei prostituate din Centrul...
Ce a spus Diego Maradona înainte de a muri. Au fost ultimele cuvinte
Momentul ȘOCANT în care un pilot este ASPIRAT prin fereastră în timpul aterizării
ULTIMA ORĂ! Veste tragică despre Gheorghe Visu. Fanii sunt îngroziți
Mutarea genială a lui Mirel Radoi în scandalul momentului: 'Am luat o decizie...
Schimbări de ultimă oră pentru România! Iohannis a semnat decretul. Se aplică de ASTĂZI!
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Dezastru pentru Viviana Sposub. Vedeta TV trece prin clipe de groază
Inchide