• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

SPECIALIST ROMÂN de la cea mai mare bancă de celule stem din Europa: „SAMURAII NUCLEARI” s-ar putea îmbolnăvi de LEUCEMIE în câteva zile sau peste 15 ani. Îi vom ajuta gratuit

Pentru că autoritățile din Japonia sunt îngrijorate de faptul că pot rămâne fără capacitate de stocare a celulelor stem, cea mai mare bancă de celule stem din Europa, Cryo-Save Group NV, se oferă să stocheze celule stem adulte autologe (nr. proprii) pentru lucrătorii din echipele de salvare

Pentru că autoritățile din Japonia sunt îngrijorate de faptul căpot rămâne fără capacitate de stocare a celulelor stem, cea maimare bancă de celule stem din Europa, Cryo-Save Group NV, se oferăsă stocheze celule stem adulte autologe (nr. proprii) pentrulucrătorii din echipele de salvare, a căror viață a fost pusă înpericol. „Am înțeles că Japonia este îngrijorată că nu esteechipată îndeajuns, pentru a se ocupa de stocarea celulelor stem pecont propriu”, precizează Marc Waeterschoot, responsabil de toateactivitățile de stocare ale clinicii.

Reprezentanții de la banca de celule stem au declarat pentrugândulcă vor stoca celulele stem ale „samurailor nucleari” fără a percepenicio taxă.

Studii științifice recente au demonstrat că celulelestem pot repara daunele cauzate de expunerea la radiațiiridicate. În prezent, tabletele cu iod sunt măsura deultimă instanță pentru protejarea persoanelor care intră în contactcu mediul radioactiv. Aceste tablete au efect împotriva iradieriicu iod radioactiv, dar acesta este doar unul din multele materialeradioactive eliberate în timpul unui dezastru nuclear. „Existăatomi precum cesiul care pătrund prin tot. Niciun costum deprotecție nu protejează organismul de efectele negative, care sepot vedea imediat sau în timp. Angajații care au lucrat la centralade la Fukushima se pot îmbolnăvi de leucemie în câteva zile sau în15 ani. Totul depinde de gradul de radiații la care au fostexpuși”, a precizat, pentru gândul, dr. Roxana Macrin,general manager al filialei din România.

„Samuraii de la Fukushima”își așteaptă moartea în câteva săptămâni. Mama unuia: „S-au decissă moară ca să-și salveze țara”

COMENTARIU ALINA BĂDĂLANTURCITU: 350 degrame

Celulele stem aleadulților pot fi prelevate prin trei modalități

Expertul în celule stem prof. Wilfried Schroyens, de laDepartamentul de Hematologie al Spitalului Universitar Antwerp(UZA) din Belgia, a scos în evidență importanța depozităriicelulelor stem ale persoanelor care vor fi expuse laradioactivitate ridicată. „Expunerea puternică la radiațiidistruge măduva osoasă care este responsabilă de producerea decelule sanguine. Acest lucru dezarmează aproape complet sistemulimunitar al victimelor. Depozitarea și administrarea de celule stemle pot salva viețile”, menționează prof. Schroyens.

Medicul Roxana Macrin a explicat pentru gândul care suntmodalitățile de recoltare a celulelor stem în cazul adulților. „Înprezent există trei sisteme de recoltare a celulelor stem de laadulți. Prima constă în prelevarea de celule stem din stratuladipos. Este cea mai puțin agresivă, dar din păcate această metodănu poate fi folosită, deoarece este în fază de studiu”, spune dr.Macrin.

Cea de-a doua variantă constă în extragerea de celulehematopoietice. „Această procedură este precum dializa. Sângelepacientului este recoltat de către un aparat și reintrodus înorganismul acestuia. Este o metodă chinuitoare, deoarece întreagaprocedură durează câteva ore și creează pacientului o stare dedisconfort”, indică dr. Macrin.

A treia variantă constă în extragerea de celule roșii din măduvaspinării. „Această procedură prezintă multiple riscuri și este unaextrem de dureroasă. Pacientul este supus unei intervențiichirurgicale pentru a i se extrage celulele stem. Pacientul trebuieanesteziat general, iar acest tip de anestezie nu este una lipsităde riscuri. Un alt risc este că pot apărea infecțiile de dupăoperație. Și faptul că se lucrează la nivelul coloanei vertebraleeste un alt risc. Dar când nu ai o altă variantă pentru a tevindeca, apelezi și la acest procedeu”, menționează medicul.

Ultimele două variante sunt accesibile „samurailor nucleari”.”Medicii din Japonia îi vor supune pe angajații de la centralanucleară unor analize, iar în funcție de analizele acestora li seva spune care este cea mai indicată metodă de recoltare a celulelorstem”, spune dr. Roxana Macrin.

Celulele stem recoltatede la adulți au vârsta biologică a pacientului

Întrebată care este diferența dintre celulele stemrecoltate din cordonul ombilical sau placentă și cele recoltate dela persoane adulte, specialista ne-a spus că eficiențaacestora este aceeași, doar că durata de refacere și recuperare aorganismului este mai mare. „Celulele stem adulte autologemoștenesc vârsta biologică a adultului. Aceste celule auînregistrate și celelalte afecțiuni de care suferă bolnavul.Celulele recoltate la naștere ajută la recuperarea rapidă aorganismului. Efectul asupra organismului este același în ambelecazuri, singura diferență este cea a timpului”, conchide dr.Macrin.

Inchide