Spion rus în SUA, cu legături în România

Redactor:
Bogdan Munteanu
Spion rus în SUA, cu legături în România
Scandalul de spionaj dintre Moscova și Washington pare să nu se fi încheiat cu schimbul de spioni, de vinerea trecută, ci are o continuare cu trimitere către România.

Scandalul de spionaj dintre Moscova și Washington pare să nu sefi încheiat cu schimbul de spioni, de vinerea trecută, ci are ocontinuare cu trimitere către România. Un al 12-lea spion a fostarestat și deportat, iar din biografia sa, dată publicității deautoritățile americane, reiese că a fost și angajatul unei firme desoftware care operează și în România – NeoBit.

Firma, de pe al cărei site reiese că tinde să devină unul dintrecei mai buni furnizori de soluții IT&C și să dezvolte și „săpregătească o echipă excelentă de profesioniști”, l-a numărat întreangajații săi și pe Alexei Karetnikov. Cetățeanul rus a lucrat înultimele luni la sediul Microsoft din Redmond (statul Washington),fiind urmărit de FBI încă de la intrarea în SUA (octombrie 2009).Lafel ca în situația intens mediatizatei spioane Anna Chapman, și încazul lui Karetnikov, viața sa a fost reconstituită din profilulsău pe Facebook. De acolo, anchetatorii americani au aflat că aterminat un liceu de matematică în 2004 și a absolvit UniversitateaPolitehnică de Stat din Sankt Petersburg în 2009.

Pe siteul din Sankt Petersburg al NeoBit apare între clienți șiFSB (suc-cesorul KGB). Potrivit Bloomberg, nimeni din companie nu arăspuns apelurilor repetate, în timp ce Microsoft a admis că rusulera angajat să testeze diferite programe. Karetnikov a fostexpluzat din SUA în baza unor încălcări ale legislației privindimigrația, nu pentru comiterea unor fapte penale (precum ceilalți11 spioni), iar autoritățile americane nu cred că a „spionat” marelucru „pentru că era la început, de-abia începuse”.

Inchide