Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Stare de urgență într-un al doilea oraș din Kîrgîzstan, pentru a se evita „destabilizarea”

Stare de urgență într-un al doilea oraș din Kîrgîzstan, pentru a se evita „destabilizarea”
Autoritățile din Kîrgîzstan au decretat stare de urgență și în orașul Djalal-Abad, aflat în sudul țării, pentru a evita destabilizarea situației în întreaga zonă, ca urmare a violențelor interetnice soldate cu peste 60 de victime în ultimele trei zile.

Autoritățile din Kîrgîzstan au decretat stare de urgență și înorașul Djalal-Abad, aflat în sudul țării, pentru a evitadestabilizarea situației în întreaga zonă, ca urmare a violențelorinteretnice soldate cu peste 60 de victime în ultimele treizile.

Președintele interimar Rosa Otunbaieva a cerut sâmbătă Rusieiasistență militară pentru a pune capăt violențelor etnice din sudulțării, care „au scăpat de sub control”, transmite Mediafax. „Am semnat oscrisoare adresată președintelui rus Dmitri Medvedev, cerându-i sătrimită trupe în Kîrgîzstan”, a afirmat Otunbaieva, într-ointervenție televizată. „Începând de ieri (vineri – n.red.),situația a scăpat de sub control. Avem nevoie de forțe militareexterne pentru a readuce situația sub control. Din acest motiv amcerut ajutorul Rusiei”, a adăugat ea.

Conform ultimului bilanț anunțat de autorități, confruntărileinteretnice din sudul Kîrgîzstanului s-au soldat cu moartea a peste60 de persoane și rănirea altor cel puțin 650.

Guvernul a instaurat vineri starea de urgență și a impusrestricții de circulație în zona orașului Osh, unde au izbucnit joinoaptea confruntări armate între grupuri de uzbeci și kirghzi.”Schimburile de focuri continuă, se pot auzi peste tot, mai multeclădiri sunt în flăcări, oamenii sunt speriați”, a declarat, lateleviziunea națională, un reprezentant al guvernului provizoriu,apreciind că situația din sudul țării este „foarte dificilă”.

Guvernul provizoriu a rechemat deja, sâmbătă dimineață, ofițeride poliție și armată aflați în retragere, pentru „a contribui lastabilizarea situației”.

Inchide